Túlhasználják a növényvédő szereket a banánültetvényeken

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Egy praktikus kézikönyv teheti a banánszektorban dolgozók életét biztonságosabbá - azokét, akik számunkra a világ legnagyobb mennyiségben és értékben exportált gyümölcsét biztosítják.

A kiadványt az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és Ecuador közösen dolgozta ki és mutatta ma be a harmadik Világ Banánfórum konferencián Genfben. A banántermesztés családok ezreinek jelent megélhetést a fejlődő világban, akik jó hasznát vehetik az egyébként Ecuadorra kidolgozott kézikönyvnek.

Ebben számtalan javaslat van az iparágban dolgozók számára a farmon felbukkanó veszélyek elkerülésére, illetve a vegyszerekkel és növényvédő szerekkel való helyes és biztonságos bánásmódra.

Társadalmi, környezeti és egészségügyi veszélyek

A banán a legjelentősebb mezőgazdasági exporttermék a világon a gabonafélék, kávé és kakaó után, de a termelők a költségek alacsonyan tartása végett sokszor a dolgozóik és a természeti környezet számára katasztrofális következményekkel járó döntéseket hoznak.

A banánültetvényeken például 10-szer több növényvédő szert használnak, mint a fejlett világ más ültetvényein. A vegyszereknek való folyamatos kitettség komoly egészségügyi következményekkel járhat az ott dolgozóknak és a környéken élőknek – egy probléma, amivel a kiadvány is foglalkozik.

A kézikönyv nem csak a gazdálkodók szintjén lehet hasznos, hanem a jogszabályok kialakításához is olvashatók tanácsok benne többek között a munkahelyi balesetek témaköréről.

Szektorközi együttműködés gyümölcse

A mintegy 100 millió tonna elfogyasztott banán közel 20 százaléka kerül exportálásra. Ebből 6 millió származik Ecuadorból, a világ legnagyobb banánexportőrétől, amely épp ezért a kézikönyv célországa.

A kiadvány egy a kormányzati, privát és civil szféra között létrejött példanélküli együttműködés eredménye. Alkalmazásából a szektorban dolgozó 250 000 ember közvetlenül, és az export révén érintett 2-2,5 millió ember közvetetten profitálhat.

Miután a banántermesztés mikéntje nem különbözik lényegesen máshol sem, a módszereket Latin-Amerikától Ázsián át a Csendes-óceán térségéig bárhol lehet alkalmazni.

A FAO Világ Banánfórum Titkárság semleges szereplőként igyekszik ezen a hatalmas iparágon belül a koordinációt – és egyúttal a kézikönyv használatát is – elősegíteni.

Hirdetés
Szavazz!

Kiöregszik a magyar?

Amióta csak népszámlálást tartanak Magyarországon, még sosem volt ennyire...

Legyünk e-sport nagyhatalom?

Úgy tűnik a kormányzat elszánt ebben a kérdésben, bár a magyar e-sport még...

Forex mazsoláknak

Az éles számlának való nagy bemutatkozásom után már másnap úgy döntöttem...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

A brit kormány 3 milliárd fontot (több mint ezermilliárd forintot) különít el...

Olyan könnyű lesz a letelepedett státus megszerzése, mint a jogosítvány...

Hirdetés
Csok

Nagyon népszerű lett a csok

Eddig mintegy 240 ezer embernek segített a családi otthonteremtési kedvezmény...

Szárnyal az építőipar, de meddig?

A hazai építőipar teljesítménye 2017-ben rég nem látott javulást mutat.

Határokon át

Változást hozhat a dublini reform

Az EP készen áll a menedékkérők igazságosabb elosztását célzó dublini...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Ennyit drágultak a mezőgazdasági termékek egy év alatt »