A fél Balkánt magával ránthatja a csőd szélén álló horvát multi

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

A szlovén parlament törvényt készül elfogadni a Mercator kiskereskedelmi áruházlánc megmentéséről, amely Horvátország legnagyobb magántulajdonú vállalata, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokor leányvállalata - közölte a helyi sajtó csütörtökön.

Megelőzni a csődeljárást

A lex Mercator néven emlegetett jogszabályról a jövő kedden sürgősségi eljárásban dönt a szlovén parlament. A tervezet szövege szerint a leendő törvény lehetővé teszi az 1 milliárd eurónál (313 milliárd forint) nagyobb éves bevétellel rendelkező és 6000-nél több embert foglalkoztató vállalatoknak, hogy az államtól rendkívüli eljárás kérjenek, megelőzve ezzel a csődeljárást. A szlovén kormány azért döntött a törvény megalkotásáról, hogy megvédje a munkahelyeket és az áruházlánc beszállítóit.

Lilijana Kozlovic, a kormány főtitkára korábban a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy a törvény megelőző jellegű, nem avatkozik bele a vállalat működésébe, annak tulajdonjogi viszonyába, de megakadályozza azt, hogy az anyavállalat pénzt vonjon ki a Mercatorból saját tartozásai fedezésére.

A Mercator tett be a horvátok gigamultijának

A Mercator felügyelőbizottsága múlt heti rendkívüli ülésén megállapította, hogy semmilyen szabálytalanság nem történt a vállalatnál. Tomislav Cizmic igazgató azt mondta: a Mercator stabilan működik és nincsenek pénzügyi problémái. "Teljesíti kötelezettségeit az alkalmazottak, a beszállítók, valamint az állam felé, és ezt fogja tenni a jövőben is" - hangsúlyozta.

A Mercator kiskereskedelmi áruházláncnak Szlovéniában, Szerbiában és Montenegróban is vannak üzletei. Csak Szlovéniában közel 11 ezer alkalmazottat foglalkoztat és nagy szerepe van az ország élelmiszeriparában. Egyes számítások szerint bevétele a szlovén bruttó hazai össztermék (GDP) 10 százalékát teszi ki. Ivica Todoric, az Agrokor tulajdonosa 2014-ben vásárolta meg a szlovén Mercator részvényeinek 53 százalékát, összesen 550 millió euróért. Szakértők szerint az Agrokor emiatt az akvizíció miatt jutott később a csőd szélére.

Szerbia felkészül

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök szerdán bejelentette: Belgrád is arra készül, hogy megvédje saját érdekeit. A kormányfő szerint Szerbiában egyelőre nincs probléma, de "nem fognak elsüllyedni az Agrokorral együtt". Emlékeztetett, hogy Szerbiában az Agrokornak 12 ezer, míg a Mercatornak 8900 alkalmazottja van.

"A legnagyobb exportot Boszniával bonyolítjuk le, ami nagy probléma, mert a boszniai Konzum kiskereskedelmi hálózat működése attól függ, hogy mi történik Zágrábban" - hangsúlyozta.

Szerdán Aleksandar Vucic részvételével Belgrádban ülésezett a szerb, a szlovén, a montenegrói és a bosnyák gazdasági és kereskedelmi miniszter. Horvátország képviselőjét nem hívták meg a megbeszélésre.

Hónapok óta a csőd szélén az Agrokor

Az Agrokor hónapok óta küzd pénzügyi problémákkal. A Szlovéniában, Boszniában, Szerbiában és Magyarországon is érdekelt cégcsoporton belül mintegy ötven különböző vállalat működik, munkavállalóinak létszáma meghaladja a 60 ezret, a cég éves árbevétele pedig eléri a horvát GDP 15 százalékát.

Az Agrokor tulajdonában van például a Belje d.d. mezőgazdasági kombinát, a Konzum horvát kiskereskedelmi áruházlánc, a Jamnica d.d., Horvátország legnagyobb ásványvíz előállító vállalata, a Sarajevski kiseljak d.d. boszniai ásványvíz gyártó vállalat, a szlovén és szerb Mercator kiskereskedelmi áruházlánc és cégcsoport, a Solana Pag d.d. pági sógyár, a Ledo horvát jégrém vállalat és egyéb más, mezőgazdasággal és élelmiszerek előállításával foglalkozó cégcsoport.

Hirdetés
Szavazz!

Világgazdasági válságot gerjeszt Korea?

Nem a háborús konfliktus az egyetlen veszélye az Egyesült Államok és...

Nyáron felelőtlenebbek vagyunk?

Vajon csak a tömegszerűség hat ilyenkor, vagy tényleg fellazulunk a melegben....

Forex mazsoláknak

Ha hallottál már az NFP-ről, azért, ha még nem, akkor azért. Rendhagyó...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

A szigetország a már meglévő jogi eljárásrendszert alapul véve, új...

Az árukkal és a szolgáltatásokkal folytatott kereskedelem fenntartását...

Hirdetés
Csok

Egyre népszerűbb a CSOK

Az igénylők bonyolultnak találják az adminisztrációt, de összességében...

Fellendülhet a magyar gazdaság

A második félévre gyorsabb növekedést várnak az uniós támogatások és az...

Határokon át

Merkel most már szigorúbban ellenőrizné a menekülteket

A terrortámadások elkerülése érdekében a jövőben szigorúbban kell ellenőrizni...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Belehúzott az Erste a kkv-k hitelezésébe »

ANY 1376 (0,22 ) APPENINN 370 (-3,90 ) CIGPANNONIA 263 (-2,59 ) CSEPEL 1099 (2,14 ) ELMU 23655 (-0,19 ) EMASZ 21600 (-0,23 ) ENEFI 233 (0,87 ) ESTMEDIA 5 (2,27 ) FHB 512 (0,59 ) FORRAS/OE 975 (-3,56 ) GSPARK 3875 (0,62 ) KONZUM 1941 (-0,15 ) KPACK 5230 (-19,97 ) MASTERPLAST 534 (-0,74 ) MOL 23310 (-0,30 ) MTELEKOM 479 (-0,21 ) NORDTELEKOM 15 (15,38 ) NUTEX 90 (2,27 ) OPIMUS 200 (-0,99 ) OTP 10300 (-0,34 ) OTT1 49 (2,08 ) PANNERGY 440 (0,46 ) RICHTER 6620 (0,08 ) TRINV 30 (7,14 ) ZWACK 16835 (-0,38 )