A fogyasztók pörgetik a magyar gazdaságot

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Londoni pénzügyi elemzők javították a közép-európai EU-térség gazdaságaira, köztük a magyar gazdaságra szóló idei növekedési előrejelzéseiket a vártnál lényegesen jobb, kedden ismertetett első negyedévi előzetes GDP-becslések hatására. A City elemzői közössége ugyanakkor egyelőre nem számol a magyar monetáris politika szigorításával.

0,4 százalékot javítottak

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői közölték: az eddigi 3,6 százalékról 4 százalékra emelték a magyar hazai össztermék idei növekedésére adott prognózisukat, jóllehet a 2018-ra szóló, 3,5 százalékos előrejelzésüket változatlanul hagyták.

A ház szerint a piaci áras szolgáltatások teljesítményének erőteljes növekedése arra vall, hogy továbbra is robusztus ütemben nőnek a fogyasztási kiadások, amelyeknek az egyre feszesebb magyarországi munkaerő-piaci helyzet, valamint a költségvetési és a monetáris politika egyidejű ösztönző alapállása ad felhajtóerőt, az építőipar teljesítményének meredek növekedése pedig az EU-folyósítások gyorsulásának jele.

Marad a monetáris politika
A JP Morgan londoni elemzői szerint ugyanakkor valószínűtlen, hogy az erőteljes GDP-növekedés önmagában elégséges lenne a Magyar Nemzeti Bank (MNB) laza monetáris alapállásának megváltoztatásához. A ház szerint az első negyedévi GDP-növekedési becslés, amely meghaladta az MNB várakozását is, indokolttá teszi a magyar gazdaságban még meglévő kihasználatlan kapacitások mértékéről alkotott jegybanki megítélés felülvizsgálatát, mivel valószínűsíthető, hogy a térségi gazdaságokban érvényesülő kibocsátási rés - az elért tényleges növekedés százalékos rátája a potenciális növekedéshez viszonyítva - pozitív tartományba fordult.

Nincs nagy gond az inflációval

A JP Morgan elemzői azonban kétlik, hogy ez meggyőzi a monetáris tanácsot a lazítás szükségességéről, mivel a maginfláció továbbra is jórészt stabil, és még mindig 1 százalékponttal elmarad a jegybanki céltól, másrészt a munkáltatókat terhelő foglalkoztatási járulékok csökkentése gyengíti a minimálbérek emelésének bérköltség-emelő hatását.

A Commerzbank - az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató csoport - londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzői keddi helyzetértékelésükben közölték, hogy az eddigi 2,4 százalékról 3 százalékra emelték előrejelzésüket a magyar gazdaság idei növekedésére. A konszenzustól még így is elmaradó prognózist azzal indokolták, hogy az előzetes első negyedévi adatokból "elhamarkodottság" lenne egy új növekedési pályára következtetni.

Nem csak ettől lehet fellendülés

A Commerzbank londoni elemzői szerint az a következtetés sem feltétlenül indokolt, hogy az egyes közép- és kelet-európai EU-gazdaságok fellendüléséhez minden esetben helyi gazdaságpolitikai tényezők adják a felhajtóerőt.

Az a tény, hogy a térségi gazdaságok teljesítményének megugrása ilyen mértékben szinkronizáltnak tűnik, inkább arra vall, hogy regionális, sőt globális okok állnak a jelenség mögött, például a németországi export iránti külső kereslet formájában - érvelnek a Commerzbank elemzői.

Maradnak az általános trendek

A ház szerint a közép- és kelet-európai EU-térség stabil növekedése 2014 óta folyamatosan lefelé tereli a munkanélküliségi rátákat, és ez a bérkiáramlás valamelyes gyorsulásához, valamint a vállalatok költségérvényesítő képességének bizonyos erősödéséhez vezetett, de ettől még az alapszintű inflációs ütemek nem gyorsultak túl nagy mértékben.

Az infláció az idén rövid időre elérheti a térségi jegybankok célszintjeit, de 2018-ban várhatóan ismét lassulásnak indul, és ezzel a kilátással a monetáris politika irányítói is tisztában vannak - vélekednek a Commerzbank londoni elemzői.

A ház mindezek alapján erősen kétségesnek tartja, hogy az első negyedévi növekedési adatok önmagukban elégségesek lennének a térségi jegybankok monetáris alapállásának megváltoztatásához. Azzal számolnak, hogy az MNB is enyhítési üzemmódban marad, és folytatja nem konvencionális eszköztárának alkalmazását.

Hirdetés
Szavazz!

Lenyomja az euró a dollárt?

Minden képzeletet felülmúl a francia választások nyomán támadt euró...

Már nem menő a családi ház?

Az elmúlt hónapokban folyamatosan növekedett a nagyméretű családi házak száma...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

Theresa May brit miniszterelnök szerint egy esetleges rossz megállapodásnál...

Újabb hírek érkeztek a Brexittel kapcsolatban, melyek a font árfolyamát...

Hirdetés
Csok

Milliókat bukhat, aki rosszul választ lakáshitelt

Az első negyedévben több mint 120 milliárd forint értékben kötöttek...

Élesedő verseny nyomja le a lakáshitelek törlesztőjét

Az elmúlt években kibontakozó lakáspiaci drágulás eredményeként a...

Határokon át

A menekültügy lehet a döntő Ausztriában

A pártok menekültüggyel kapcsolatos álláspontja befolyásolhatja leginkább a...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Minden várakozást alulmúlt a brit GDP »

4IG 2480 (-6,06 ) ANY 1403 (-0,14 ) APPENINN 214 (-0,93 ) BIF 570 (-0,87 ) CIGPANNONIA 214 (0,47 ) CSEPEL 499 (-0,60 ) ELMU 24500 (2,06 ) EMASZ 21855 (-0,64 ) FHB 545 (-2,68 ) FORRAS/OE 934 (0,43 ) FORRAS/T 900 (-3,02 ) FUTURAQUA 30 (-3,23 ) GSPARK 3239 (-0,06 ) KONZUM 227 (0,89 ) MASTERPLAST 515 (-2,46 ) MOL 22175 (1,28 ) MTELEKOM 463 (-1,07 ) OTP 8750 (1,00 ) OTT1 33 (-2,94 ) PVALTO 1750 (2,04 ) RICHTER 6895 (-1,50 ) ZWACK 17720 (1,26 )