A fuvarozók nem lehetnek a belpolitika játékszerei

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az Európai Bizottság november elején bemutatott mobilitási csomagjának hatásait tekintették át a közuti fuvarozók szempontjából az Európai Parlamentben csütörtökön azon a konferencián, amelyet Deli Andor magyar, Wim Van De Camp holland és Elzbieta Lukacijewska lengyel néppárti EP-képviselők szerveztek.

Fenntartások

A Közlekedési és Turisztikai Bizottság (TRAN) kétnapos ülésén Deli Andor, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a közlekedési szektoron belül egyértelmű szabályokra, a bürokrácia és az adminisztratív terhek csökkentésére és az egységes belső piac megőrzésére van szükség, miközben küzdeni kell az illegális tevékenységet folytató cégek és visszaélések ellen.

A néppárti politikus fenntartásainak adott hangot azzal kapcsolatban, hogy az uniós bizottság javaslata megfelel-e mindezeknek az elvárásoknak. Kijelentette, a mindennapok munkáját tükröző megoldásokat kell találni, amelyek csökkentik a bürokráciát és a nemzeti protekcionizmust. Véleménye szerint nem szabad megengedni, hogy a fuvarozók helyzetének uniós szintű rendezését egyes tagállamok saját belpolitikai célkitűzéseik megvalósítására használják.

"A fuvarozók nem lehetnek nyugat-európai tagállamok belpolitikai játékának eszközei" - fogalmazott.

Mindenki érdekét figyelembe kell venni

Olyan európai jogszabályra van szükség, mely figyelembe veszi minden tagállam és minden piaci résztvevő, beleértve a kis- és középvállalkozások érdekeit is, hiszen a közös cél az áruk és szolgáltatások mihamarabbi eljuttatása a felhasználókhoz, vevőkhöz - hangsúlyozta a képviselő.

Közleménye szerint Lajkó Ferenc, a Waberer's International vezérigazgatója, az egyik legnagyobb európai fuvarozási vállalat vezetője konkrét példák segítségével igyekezett meggyőzni a jelenlévő európai parlamenti képviselőket, hogy a javasolt adminisztratív és pénzügyi többletteher nincs összhangban a Bizottság által kitűzött célokkal.

Krajcsovics Pál felszólalásában aggodalmát fejezte ki a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete nevében, mert, mint mondta úgy érzik a tervezett módosítások jelentős hátrányt jelentenek majd a tagoknak.

A 2017 májusában elfogadott Európa mozgásban című uniós mobilitási intézkedéscsomag a szociális kérdések mellett felveti egy egységes európai autópályadíj-rendszer szükségességét, a közúti árufuvarozás piacára való könnyebb hozzáférést és a vezetési és pihenőidők felülvizsgálatának szükségességét.

7 tervezet

A csomag 7 jogszabály-tervezetet tartalmaz, melyek egyike külön foglalkozik a közúti fuvarozás szociális aspektusaival és külön jogszabályban fektetné le annak szabályait. A jogszabálytervezet második részét, amely a Tiszta mobilitásról nevet viseli 2017. november elején fogadta el az Európai Bizottság.

A csomag támogatja a tisztább üzemű járművek használatát, könnyebben hozzáférhetővé tenné az alternatív energiákat, újraértelmezheti és szigorítaná a széndioxid-kibocsátási szabványokat, valamint kitér a buszos személyszállításra és a kombinált árufuvarozásra is.

Hirdetés
Szavazz!

Kell nekünk a naperőmű?

Naperőmű építési bumm tört ki Magyarországon. Ön szerint kell nekünk a...

Meddig szárnyalhat a bitcoin?

Már a csőd szélén álló Venezuela elnöke is saját kriptovalutával akarja...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

A brit gyógyszer- és vegyipari szektor az Európai Unió szabályozási...

A Brexit-tárgyalásokért felelős brit miniszter szerint a brit EU-tagság...

Hirdetés
Csok

Nagyon népszerű lett a csok

Eddig mintegy 240 ezer embernek segített a családi otthonteremtési kedvezmény...

Szárnyal az építőipar, de meddig?

A hazai építőipar teljesítménye 2017-ben rég nem látott javulást mutat.

Határokon át

Észtország rendbe tenné az uniós menekültügyet

A dublini rendszer a jövőben sem tartalmazna állandó, kötelező jellegű...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Európa vezető vállalkozásai még mindig aggódnak a Brexit miatt »

ALTERA 4100 (3,77 ) ANY 1310 (-0,68 ) APPENINN 712 (-1,79 ) BIF 1625 (1,56 ) CIGPANNONIA 485 (0,83 ) CSEPEL 995 (1,53 ) Duna House A 3850 (0,79 ) ENEFI 215 (-0,46 ) ESTMEDIA 46 (2,22 ) FORRAS/OE 1280 (4,92 ) FUTURAQUA 58 (3,57 ) GSPARK 3573 (0,08 ) KONZUM 3435 (-1,94 ) MASTERPLAST 575 (-0,35 ) MOL 3019 (1,07 ) MTELEKOM 467 (1,30 ) NORDTELEKOM 23 (4,55 ) NUTEX 73 (1,39 ) OPUS 645 (-0,92 ) OTP 10185 (-0,97 ) OTT1 240 (-4,00 ) PANNERGY 535 (0,94 ) RICHTER 6435 (0,31 ) WABERERS 4750 (-1,04 ) ZWACK 16780 (0,18 )