A geopolitikai káosz tesz be a felvásárlásoknak

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Londoni iparági elemzők szerint jelentősen lassult az idei év első felében az egyesülési és felvásárlási tevékenység (M&A) a globális vállalati szektorban, nem utolsósorban a geopolitikai kockázatok erősödése miatt.

A világ egyik legnagyobb vállalati jogi tanácsadó cégcsoportja, a Clifford Chance szerdán Londonban bemutatott féléves összegzésében kimutatja, hogy 2017 első felében meredeken, 24 százalékkal csökkent értéken számolva a globális M&A-aktivitás a tavalyi év második feléhez mérve.

A világgazdasági átlagon belül kirívó az amerikai M&A-piac zsugorodása: a ház adatai szerint az amerikai vállalati szektorban az idei első hat hónapban 34 százalékkal 627 milliárd dollárra csökkent az egyesülési és felvásárlási tranzakciók értéke. A megaügyletek száma is visszaesett: mindössze egy amerikai M&A-tranzakció értéke haladta meg a 25 milliárd dollárt.

A Clifford Chance szerdai tanulmánya szerint az ázsiai-csendes-óceáni térségben 31 százalékkal 277 milliárd dollárra esett vissza fél év alatt a vállalati M&A-ügyletek értéke. A ház kimutatása szerint a világgazdaság legnagyobb erőcentrumai közül egyedül Európa mutatott élénkülést: az európai M&A-piaci tranzakciók értéke az idei év első felében 8 százalékkal 463 milliárd dollárra emelkedett.

Honnan a hanyatlás?

A globális M&A-lendület lanyhulását a cég londoni elemzői elsősorban azzal magyarázzák, hogy sok multinacionális cég egyelőre a kivárás álláspontjára helyezkedett, és e pozícióból figyeli a "geopolitikai káosz" fejleményeiről érkező hírfolyamot.

A Clifford Chance szakértői szerint erőteljes fékező hatást gyakorolnak emellett a kifelé irányuló kínai befektetési tevékenységre elrendelt korlátozások is.

A harmadik fő tényező a ház szerint az, hogy a jelenlegi "erősen politikai töltetű" környezetben, az egyre magasabbra emelkedő kormányzati, trösztellenes és szabályozói akadályok közepette növekszik az ügyletek végrehajtási kockázata és bonyolultsága, és mindezek miatt a nagy értékű tranzakciók lebonyolítása vagy a szokásosnál hosszabb ideig tart, vagy el sem kezdődik.

A Clifford Chance tanulmánya szerint a kínai korlátozások komoly idegességet okoznak a potenciális külföldi partnerek körében azzal kapcsolatban, hogy ha egy kifelé irányuló kínai M&A-ügylet elindul, a kínai vásárlójelöltek végig tudják-e vinni a tranzakciót, különösen annak finanszírozási folyamatát.

A ház felidézi, hogy a kínai kormány augusztus 18-án "útmutatókat" adott ki a külföldre irányuló kínai befektetésekre, azzal a céllal, hogy szabályozza a kínai vállalatok "irracionális" külföldi felvásárlási tevékenységét, egyebek mellett az ingatlanszektorban, a szálloda- és a szórakoztatóiparban és a sportklubokban.

Mélypont

Más nagy londoni házak szerint ugyanakkor mélyponton van a globális vállalati szektor adóskockázata.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő szerdán Londonban ismertetett összegzése szerint az általa nem befektetési ajánlású - spekulatív - besorolással ellátott vállalatok körében augusztusban 2,9 százalékra csökkent az újonnan törlesztési csődbe került cégek aránya. A Moody's hangsúlyozza, hogy 2015 októbere óta első ízben süllyedt 3 százalék alá a hátralékossá váló magas hozamú cégadósok aránya a teljes portfólión belül.

A hitelminősítő azzal számol, hogy jövő augusztusban a törlesztési csődbe kerülő alacsony besorolású vállalatok aránya globálisan már csak 2,3 százalék lesz. A cég felidézi, hogy ebben a vállalati körben tavaly augusztusban 4,8 százalékon tetőzött a törlesztési csődöt jelentő cégek aránya.

A Moody's szerint a kedvező adóskockázati folyamatok fő tényezői közé tartozik a spekulatív osztályzatú vállalatok adósságeszközeinek viszonylag alacsony kockázati felára és a nyersanyagárak stabilitása.

Hirdetés
Szavazz!

Kiöregszik a magyar?

Amióta csak népszámlálást tartanak Magyarországon, még sosem volt ennyire...

Legyünk e-sport nagyhatalom?

Úgy tűnik a kormányzat elszánt ebben a kérdésben, bár a magyar e-sport még...

Forex mazsoláknak

Az éles számlának való nagy bemutatkozásom után már másnap úgy döntöttem...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

A brit autógyártók és kereskedők szakmai szervezetének (SMMT) legfrissebb...

Az európai nagyvállalatok vezetőinek többsége szerint pozitívak a globális...

Hirdetés
Csok

Nagyon népszerű lett a csok

Eddig mintegy 240 ezer embernek segített a családi otthonteremtési kedvezmény...

Szárnyal az építőipar, de meddig?

A hazai építőipar teljesítménye 2017-ben rég nem látott javulást mutat.

Határokon át

Változást hozhat a dublini reform

Az EP készen áll a menedékkérők igazságosabb elosztását célzó dublini...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Új tulajdonosa van a luxushotelnek »