A magyar és szlovák pénzügyi vezetők a legderűlátóbbak

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

A közép- és kelet-európai EU-gazdaságok bankjainak pénzügyi igazgatói arra számítanak, hogy a kedvező működési környezetben az idén növekedésnek indul országaikban a hitelkereslet - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett térségi felmérésében.

Növekedésre számítanak

A nemzetközi hitelminősítő a magyar, a cseh, a lengyel, a szlovák és a szlovén bankrendszerben végezte el vizsgálatát. A cég közölte, hogy a régióban 3-4 százalék közötti gazdasági növekedés vár az idén.

A Moody's 13 oldalas összefoglalója szerint a legderűlátóbb véleményt a magyar és a szlovén bankok pénzügyi igazgatói fogalmazták meg az idei hitelkiáramlási kilátásokról, de térségi átlagban is a megkérdezett bankvezetők 71 százaléka mondta azt, hogy a hitelkereslet növekedésére számít 2018-ban.

Mindössze 10 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy a hiteligény csökkenésétől tart az idén. A Moody's megjegyzi, hogy a magyar és a szlovén gazdaságban a korábbi években jelentősen zsugorodott hitelkihelyezés értéke a problémás kinnlevőségek magas aránya és a magánszektorbeli adósságleépítési folyamat miatt, ám a két országban megkérdezett banki pénzügyi igazgatók most arra számítanak, hogy az eddig lefojtott kereslet különösen a lakossági szektorban élénkülésnek indul.

Nagy a verseny a hitelpiacon

A válaszadó térségi pénzügyi igazgatók 90 százaléka ugyanakkor arról is beszámolt, hogy nagyon éles a verseny az országcsoport hitelpiacán, viszont csak 25 százalék tartotta hasonlóan élesnek a versenyhelyzetet a betétgyűjtési piacon.

Ezzel kapcsolatban a Moody's hangsúlyozza, hogy az elmúlt néhány évben a közép- és kelet-európai EU-térség csaknem mindegyik bankja a kinnlevőségek és a betétállomány rátájának jelentős csökkenéséről számolt be, mivel a betétbeáramlás növekedési üteme meghaladta a hitelkiáramlásét.

A csütörtökön ismertetett felmérés szerint a vizsgált bankok pénzügyi igazgatóinak nagy többsége stabil vagy javuló eszközminőségi mutatókat vár az idén. A válaszadók 53 százaléka azt mondta, hogy 2018-ban a tavalyihoz hasonló arányú problémás kinnlevőség-állományra számít, 42 százalékuk pedig az eszközminőség javulását jósolja a kedvező gazdasági kondíciók környezetében.

A legderűlátóbbak között vagyunk

Az eszközminőségi folyamatokat a magyar és a szlovák bankok pénzügyi vezetői ítélték meg a legderűlátóbb módon, a lengyel bankok pénzügyi igazgatói ugyanakkor óvatosabban nyilatkoztak - áll a Moody's Londonban közzétett beszámolójában. A hitelminősítő szerint az eszközminőséggel kapcsolatos, általánosságban kedvező hangulat közepette is a felmérésbe bevont pénzügyi igazgatók 65 százaléka a tartalékolási költségek növekedését várja az idén.

A Moody's hangsúlyozza, hogy tavaly a válaszadóknak még csak a 32 százaléka számolt ugyanezzel, de igaz az is, hogy a tartalékolási költségek tavaly nagyon alacsonyak voltak a térségben.

Egy várható folyamat

A Moody's elemzői közölték: az ő véleményük is az, hogy a hitelkihelyezés gyors növekedése az idén a tavalyinál nagyobb hitelveszteségi tartalékolást tesz szükségessé a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok bankrendszereiben. A Moody's a térségben 34 bankra tart érvényben minősítést.

A hosszú távú betétminőségi besorolások átlaga a szlovéniai bankrendszerre jellemző, nem befektetési szintű "Ba1"-től a cseh bankszektor elsőrendű "A2" osztályzati átlagáig terjed. A magyar bankrendszer súlyozott betétosztályzati átlaga a Moody's listáján "Baa3", a befektetési kategória alapszintje.

Pozitív kilátás

A Moody's már másfél éve pozitív kilátást tart érvényben a magyar bankrendszerre. A hitelminősítő e pozitív kilátást nemrégiben megerősítette, és ehhez fűzött elemzésében kiemelte, hogy várakozása szerint a szektorszintű nem teljesítő kinnlevőség-ráta a teljes hitelportfolió 9 százaléka körüli szintre csökken 2018 végéig a 2016 végén mért 14,7 százalékról.

Ezt a folyamatot más nemzetközi hitelminősítők is kiemelték legutóbbi elemzéseikben. A Standard & Poor's tavaly augusztusban felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az addigi stabilról a magyar államadósság befektetési ajánlású, "BBB mínusz/A-3" osztályzatának kilátását, és ehhez fűzött indoklásában hangsúlyozta: véleménye szerint egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy a magyar bankszektor nem teljesítő kinnlevőségeinek csökkenő rátája és a banki hitelezés fenntartható élénkülése javítja a magyar monetáris politika transzmissziós funkcióját.

A három nagy nemzetközi hitelminősítő közül a Standard & Poor's és a Fitch Ratings tart érvényben pozitív kilátást a magyar államadós-besorolásra. A Moody's magyar szuverén osztályzatának kilátása stabil. Magyarországot 2016 óta mindhárom cég a befektetési ajánlású kategóriában tartja nyilván.

Hirdetés
Szavazz!

Összejön a két Korea?

Az "észak-déli" közös női hokicsapat olimpiai indulása pedig...

Összeomlik a részvénypiac?

Két éve nem látott mélyrepülést produkáltak múlt hét végén a tengerentúli...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

Nagy-Britannia az EU-tagság megszűnése után sem züllik...

Szombati brit sajtóértesülés szerint a brit kormány külön szabályrendszerrel...

Hirdetés
Csok

Mégsem olyan szuper ötlet a CSOK, mint gondoltuk?

2015 júliusától bevezették a CSOK-ot, majd 2016 januárjától a lakáspiaci áfát...

Már szórják a kedvezményes hitelt a felújításhoz

Kedvezőbb feltételekkel és egyszerűbben igényelhető január 8-tól a...

Határokon át

A horvát kormányfővel vitáztak az unió jövőjéről

A horvát kormányfő volt a második uniós vezető, aki az Európa jövőjét...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Újabb céget karol fel a PortfoLion »