Az EU nem akar kereskedelmi háborút

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az Európai Unió kész reagálni, ha az Egyesült Államok valóban vámot vet ki az importált acélra és alumíniumra, de még bízik abban, hogy ez elkerülhető - jelentette ki Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos szerdán.

Csak kárt okozna

"Egy kereskedelmi háborúnak nincsenek győztesei (...) A protekcionizmus soha nem jelenthet választ" - szögezte le Malmström az Európai Bizottság heti ülése után. Rámutatott, a tervezett amerikai importvámokat Donald Trump elnök nemzetbiztonsági kockázatokkal indokolta, de az EU-nak komoly kételyei vannak erre vonatkozóan.

"Nem értjük, hogyan jelenthetne az Európai Unió és számos NATO-szövetséges veszélyt az Egyesült Államok nemzetbiztonságára" - mondta.

Malmström kiemelte: ha sikerülne elkerülni a kereskedelmi háborút, amely "káros hatással lenne a transzatlanti kapcsolatokra és a szabályokon alapuló nemzetközi kereskedelemre", akkor együtt dolgozhatnának Washingtonnal azon, hogy miként kezelhető a probléma gyökere, a globális túlkapacitás az acél- és alumíniumszektorban.

Mit tesznek, ha lesz vám?

Mint mondta, amennyiben nem tudják meggyőzni az Egyesült Államokat, és Trump beváltja az ígéreteit, akkor a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) fognak fordulni, importvámokat vetnek ki bizonyos amerikai árukra és védintézkedéseket vezetnek be, hogy megóvják az uniót a nagy mennyiségben átirányított acéltól és alumíniumtól.

A brüsszeli testület összeállított egy listát, amelynek kiszivárgott változata alapján mintegy 2,83 milliárd eurónyi amerikai termékre vetnének ki 25 százalékos importvámot, amennyiben az Egyesült Államok valóban 25, illetve 10 százalékos vámmal sújtja az importból származó acélt és alumíniumot.

A még nem véglegesített dokumentumot hivatalosan egyelőre nem tették közzé, de az uniós biztos annyit elmondott, hogy azon többek között a mogyoróvaj, az áfonya és a narancslé is szerepel. Hozzátette, a listát nagy körültekintéssel dolgozták ki, vizsgálták az alternatív beszerzési forrásokat is.

A sajtójelentések szerint a bizottság szükség esetén importvámot vezetne be egyebek mellett bizonyos mezőgazdasági termékekre, számos vas- és acélárura, ruhákra, ágyneműkre, dohánytermékekre, motorkerékpárokra, jachtokra, illetve a bourbon whiskyre. A Politico szerint az EU tavaly 951 millió euró értékben importált az érintett amerikai mezőgazdasági termékekből, a vas- és acéltermékekből pedig 854 millió euróért.

A republikánusoknak fájna

Szakértők szerint az érintett cégek központjai fontos republikánus vezetésű államokban találhatók, a Harley-Davidson székhelye például Wisconsinban van, bourbont pedig Tennessee mellett főként Kentuckyban készítenek. Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke Wisconsinból került a törvényhozásba, Mitch McConnell, a szenátus republikánus vezetője pedig Kentuckyból.

Trump szombaton azzal fenyegette meg az EU-t, hogy adót fog kivetni az Európában gyártott autókra, ha Brüsszel tényleg megtorló intézkedéseket hoz. Erre reagálva Malmström aláhúzta, hogy az európai cégek évente körülbelül kétmillió autót gyártanak az Egyesült Államokban, ami rengeteg munkahelyet teremt.

Rendkívüli egyeztetések

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerdán bejelentette, a március végi EU-csúcson rendkívüli napirendi pontként egyeztetnek a kereskedelmi vitákról.

"Világos célunk, hogy életben tartsuk a világkereskedelmet, és szükség esetén megóvjuk az európaiakat a kereskedelmi zavaroktól" - szögezte le.

"Trump elnök nemrég azt mondta, hogy a kereskedelmi háborúk jók és könnyen megnyerhetők, ennek éppen az ellenkezője igaz: rosszak és könnyen elveszíthetők" - fogalmazott Tusk, felelősségteljes viselkedésre szólítva fel a vezetőket az Atlanti-óceán mindkét partján.

Hirdetés
Szavazz!

Kellenek a sofőrök az autókba?

Új korszak kezdődött a közlekedésben. Már áldozata is van az önvezető...

Kína tényleg technológiai fölénybe kerülhet?

Az 5G hálózatok piacát féltik Amerikában a kínaiak előretörésétől. Vajon...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

Jelentősen erősödéssel reagált a font a Brexit-tárgyalások hétfői ígéretes...

Számos fontos kérdésben megállapodásra jutottak a felek az Egyesült Királyság...

Hirdetés
Csok

Csok: minden, amit a változásokról tudni kell

Mától egyszerűbb és gyorsabb a családi otthonteremtési kedvezmény, a csok...

Nagy változás jön a lakásvásárlást tervező családok életében

Az egyik legfontosabb változtatás a már ingatlannal rendelkező családokat...

Határokon át

Súlyos méreteket öltött a román kivándorlás

Az Európai Unió országai közül Romániának volt a legnagyobb arányú...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Folytatja a nemzetközi terjeszkedést a CIG Pannónia »

ALTEO 740 (1,37 ) ALTERA 685 (3,01 ) ANY 1370 (-0,72 ) APPENINN 582 (-2,18 ) CIGPANNONIA 383 (-1,79 ) CSEPEL 960 (4,35 ) Duna House A 4100 (-0,49 ) EHEP 440 (-20,00 ) ENEFI 176 (1,73 ) ESTMEDIA 65 (1,56 ) FHB 628 (-0,95 ) FORRAS/T 1240 (-4,62 ) FUTURAQUA 58 (1,04 ) KONZUM 2775 (1,65 ) MOL 2948 (1,94 ) MTELEKOM 449 (0,79 ) NORDTELEKOM 52 (10,64 ) NUTEX 49 (2,08 ) OPUS 535 (-0,19 ) OTP 11590 (1,22 ) OTT1 254 (19,81 ) PANNERGY 740 (0,82 ) RICHTER 5425 (-1,54 ) SET Group 213 (2,40 ) WABERERS 4490 (-5,47 ) ZWACK 17200 (-0,58 )