Beköszönt a stabilitás időszaka?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Három százalék körüli növekedés és kiegyensúlyozott gazdasági környezet jellemezheti Magyarországot a Raiffeisen Bank friss előrejelzése szerint. Európánban fogyasztásélénkülés, az USA-ban további kamatemelések várhatóak.

Kiegyensúlyozott környezet?

Magyarországon több fontos gazdasági mutató is 3 százalék körül alakulhat idén és a következő években. A gazdasági növekedés például a tavalyi 2 százalékot követően idén és jövőre is kismértékben 3 százalék fölött lehet. A gazdasági növekedést egyfelől a lakossági fogyasztás tartós bővülése, másfelől a beruházások emelkedése magyarázza

Az infláció az idei év második felében tartósan 3 százalék körüli szintre emelkedhet, jövőre pedig némileg fölötte is lehet. Az államháztartás hiánya (GDP arányában mérve) szintén a 3 százalékos szinthez közelít. Ugyanakkor ne feledjük, mind 2018, mind pedig 2019 választási év lesz Magyarországon - hívják fel a figyelmet.

A folyó fizetési mérleg többlete (GDP arányosan) szintén 3 százalék körüli szintre csökkenhet idén a tavalyi 5 százalékos rekordról.

Amennyiben minden felsorolt mutató tartósan a fent leírt 3 százalék körül tudna maradni, az kiegyensúlyozott makrogazdasági környezetet jelentene a gazdálkodók és a háztartások számára. Egyelőre úgy tűnik, hogy ez megadatik a 2017-2019-es időszakban - írják a Raiffeisen negyedéves előrejelzésében.

Ez jön a régióban
A kelet-közép-európai régió gazdasága idén még a tavalyinál is nagyobb mértékben nőhet a várakozások szerint. A fellendülés fő hajtómotorja várhatóan a magánfogyasztás marad. A növekedési és árstabilitási kilátások az elmúlt időszakban jelentősen javultak. A kilátásokat övező kockázatok pedig a korábbinál kiegyensúlyozottabbá váltak.

Együtt lendülő világ

Az euróövezetben a gazdaság egyre határozottabb élénkülésére számítanak az elemzők. A gazdaság motorja változatlanul a magánfogyasztás marad. Mindezt a javuló foglalkoztatás, a fokozatos bérnövekedés és a rendkívül alacsony hitelkamatok támogatják. Az infláció a vártnál kicsit gyorsabban emelkedik, a kamatemelési várakozások azonban az utóbbi hónapokban nem változtak. Az első kamatemeléseket továbbra is 2019 elejétől várják a bank elemzői.

Nyolc év rekord alacsony kamatkörnyezet és infláció után az idén új korszak kezdődik az Egyesült Államokban, ahol a Fed többször is kamatot emel és az infláció is egyre erősebb tényező. Szerencsére a gazdaság stabil lábakon áll, amin nagy valószínűséggel a Trump kormányzat kiszámíthatatlan intézkedései sem ejtenek csorbát.

Japánban örülnek a gyenge jennek, de a strukturális reformok meghozatalához szükséges hajlandóságot ez sem hozta el. Kínában kulcsfontosságú évbe léptünk, ahol az év végi hatalomátadás sikeressége alá rendelődik minden. Igyekeznek fenntartani az elmúlt évek reform intézkedéseinek pozitív hozadékait és bíznak a fenntarthatatlan hitelbővülés csekély következményeiben.

Előtérbe kerülő kockázatok

Az euró dollárral szembeni árfolyama az év hátralévő részében és 2017 első felében tovább süllyedhet. A Trump győzelmet követő részvénypiaci megugrást az új kormányzat várható pozitív intézkedéseinek (főként adóreform) beárazása okozta. Azonban a negatív aspektusokkal nem számoltak a befektetők, akik a második negyedévben szembesülnek a kihívásokkal.

A geopolitikai kockázatok (francia és angol választások, Észak-Korea, Szíria) csak fokozzák a biztonságkeresést az amúgy is alulteljesítő időszakban - írják az elemzésben.

Az OPEC május végén ül össze újra eldönteni, hogy meghosszabbítja-e féléves árfelhajtó és készletcsökkentő kísérletét a kitermelés visszafogásával. Egyelőre a felszín alatt csapnak össze az ellentétes érdekek, de Amerika így is előnyét élvezi a magasabb áraknak. A döntésig maradhat a sávos kereskedés.

Hirdetés
Szavazz!

Kína kinyírja a bitcoint?

A kínai kormány immár nem csak a bitcoin ellen harcol, de hadjáratot indított...

Elpártolnak az iPhone rajongói?

Az új iPhone-ok alig fogynak, a régieket meg lassítja az Apple. Elpártolnak a...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

Juncker szeretné, ha az Egyesült Királyság egyszer visszatérne az EU-ba.

A brit kormány nem veheti készpénznek, hogy sikerül...

Hirdetés
Csok

Már szórják a kedvezményes hitelt a felújításhoz

Kedvezőbb feltételekkel és egyszerűbben igényelhető január 8-tól a...

Behúzta a féket a fővárosi ingatlanpiac

2017-ben még tovább élénkült a hazai lakáspiac a tavalyi évhez képest:...

Határokon át

Túl sokba kerül a menekülttábor, pénzt kérnek a franciák

A francia kormány azt szeretné, ha London nagyobb mértékben járulna hozzá az...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Hogyan fektessünk be idén, mire figyeljünk? »