Bértárgyalás? Ezekkel a tippekkel gyerekjáték

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A fizetési tárgyalás mindig trükkös procedúra. Ez különösen igaz azokra, akik csak most kezdtek egy új munkahelyen - áll a Business Insider cikkében.

„A frissdiplomásoknak a bértárgyalás az első olyan alkalom, amikor ki kell állni magukért, és nem csak szakmai értelemben, hanem a hatalommal bíró vezetőkkel szemben is” – mondta Gabrielle Bill, karrier coach.

A tárgyalási folyamat nem kell feltétlenül rémisztőnek lennie. Íme néhány tipp, ami segíthet.

Nézz utána

Soha ne hasraütésszerűen mondj be egy összeget, ha a feletteseid megkérdezik mennyit akarsz keresni. Nézz utána, mennyit lehet keresni a szakmai tapasztalatoddal, a végzettségeddel abban a munkakörben, amire jelentkeztél. Beszélhetsz az ismerőseiddel is, hátha ők tájékozottabbak a témában.

Ha megkérdezel valakit, mennyi volt a kezdő fizetése, nem sokan fognak vele villogni. Különösen, ha már évek óta dolgoznak. Sőt, nekiállhatnak olyan tanácsokkal bombázni, amiket ők is szívesen megfogadtak volna az elején.

Csinálj költségvetést

Míg a kutatás kulcsfontosságú, hogy felmérd mennyi az elfogadható piaci értéked, fontos megjegyezni, hogy a körülményeid egyedülállók.

Csinálj egy költségvetés, amiben figyelembe veszed mennyit költesz lakhatásra, utazásra, rezsire és ételre.

„Ezzel meghatározhatsz magadnak egy fizetési tartományt, ami nem csak azt veszi figyelembe, hogy mennyit kérhetsz a bértárgyaláson, hanem hogy mennyibe kerül a megélhetésed és milyen kompromisszumokat kell tenned” – mondta Bill.

Halogasd kicsit

Ne próbálj meg a fizetési igényre ugrani az interjú ismerkedős fázisában. „Ha a potenciális munkáltatód megkísérli már az elején felhozni, hogy mennyit kérsz, ne érezd magad megfélemlítve. Inkább maradj pozitív, és próbáld meg visszaterelni a témára azzal, hogy inkább erről akkor beszéljetek, ha már jobban megismerte a kvalitásaidat.”

Ha viszont nagyon erősködik, akkor fordíthatsz a dolgon, és megkérheted, mondjon egy fizetési tartományt. Így neked is könnyebb dolgod van.

Az egész képet nézd

A kompenzáció nem csak a fizetésről szól. Ne felejts el olyan előnyöket sem, mint az áthelyezéssel kapcsolatos segítségnyújtás, a teljesítménybónuszok, a részvényopciók, vagy a béren kívüli juttatások.

Az sem mindegy mennyire jelent be az adott cég. Magyarországon még mindig nehézséget jelent sok esetben a dolgozók bérének kitermelése, így sokan trükköznek a bérekkel.

Ne szállj el magadtól

Egyrészt legyen egy kis önbizalmad, ha bemész egy bértárgyalásra. Így máris jobb képet festhetsz magadról. Mindazonáltal ne hagyd, hogy mindez a fejedbe szálljon.

„A legjobb megoldás, ha olyannak látnak, akinek van tudása, de hajlandó tanulni” – mondta Bill.

Alapvetően csak légy kiegyensúlyozott a tárgyalások alatt.

„Ne engedd, hogy belekényszerítsenek egy alacsonyabb fizetésbe, csak mert nincs több éves szakmai tapasztalatod. Mindenki kezdi valahol. De abban is biztosak vagyunk, hogy meg kell mutatnod majd mit tudsz, és bizonyítanod kell.„

„Az első évben biztos nagyon oda fognak figyelni rád. És a kemény és jó munka mindig meghozza a gyümölcsét.”

Hirdetés
Szavazz!

Ez már az autólopások új korszaka?

Nem elég, hogy sorra lopják a Teslákat, ráadásul nem is álkulccsal, hanem...

Felváltják a pénzt a kriptodevizák?

Meglepett a brókercégem: immár a kriptodevizákkal, a Bitcoinnal, az...

Forex mazsoláknak

Charttípusok, diagramok és gyertyák a terítéken.

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

A brit külkereskedelmi miniszter szerint "az emberiség egyetemes...

A felek között alapvető nézetkülönbségek vannak az állampolgári jogok...

Hirdetés
Csok

Jobb feltételekkel juthatunk saját lakáshoz

A szokásos 5, illetve 10 évesen kívül 3 éves kamatperiódusú hitelt is...

Milliók múlhatnak apróságokon a csoknál

Vincze Krisztián, a GDN Ingatlanhálózat Hitelközpontjának vezetője szerint...

Határokon át

Orbán: nincs szükségünk közös európai menekültpolitikára

Amelyik ország nem tudja megvédeni a határát, az az ország nincsen.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Jó úton halad a karriered? »