Centeno: a Brexit lesz 2018 legnagyobb kihívása

| forrás:
mti/TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Mario Centeno, az Eurócsoportot januártól vezető politikus szerint figyelemmel kell kísérni a Brexit folyamatát, ugyanakkor a német és az olasz választások miatt nem aggódik.

Kihívások előtt

„Nagy-Britannia 2018-as uniós kiválása jelenti a legnagyobb aggodalmat az euróövezet számára” - nyilatkozta a CNBC-nek Centeno. „A Brexit kihívás, olyan kihívás amely minden országnak negatív sokkot fog hozni.”

„Minden bizonnyal figyelemmel kell kísérni a Brexit folyamatát, amelyet strukturális reformként is felfoghatunk" - fogalmazott az euróövezetet érintő potenciális kockázatokkal kapcsolatban. Ebben a helyzetben türelemre intette a politkiusokat, mert az országoknak időre van szükségük, hogy alkalmazkodjanak a strukturális változásokhoz.

Nagy-Britanniában 2016-ban népszavazáson döntöttek az uniós tagság megszüntetéséről és a kilépésről. Azóta azonban a folyamat lassan halad, a kilépési tárgyalásokon több fontos kérdésben sem sikerült megegyezzni. Így az sem ismert még, hogy mekkora sokkot fog okozni a gazdaságok számára.

Mindez azonban nem akaszthatja meg az euróövezet reformját. „A sokkból pozitív megoldásokat is lehet találni, és arra kell törekedni” - mondta a politikus.

Európa előtt tornyosulnak még kihívások: ott a német politikai patthelyzet, amely megoldásra vár, Olaszországban pedig választásokat tartanak. Centeno szerint a holland, majd a francia választások eredménye is megmutatta, hogy lehet európai megoldásokat találni, ezért nem érdemes aggódni.

Új ember az Eurócsoport élén

Mario Centeno portugál pénzügyminisztert december 4-én választották az eurócsoport új elnökévé. Az új elnököt egyszerű többséggel választották meg két és fél évre az euróövezeti pénzügyminisztereket tömörítő testület tagjai. A csoportot jelenleg vezető, holland szociáldemokrata Jeroen Dijsselbloem mandátuma 2018. január 13-án jár le, a tisztséget ezután fogja átvenni az utódja.

Szakértők szerint a portugál politikus győzelme "új korszak" kezdetét jelzi az euróövezet számára, és elmozdulást jelenthet a csoportot az utóbbi években uraló megszorításpárti "mantrától".

Centeno, akinek a minisztersége alatt "modellországgá" vált a válság sújtotta Portugália, kijelentette: célja a konszenzuskeresés lesz ebben a kihívásokkal teli időszakban, és azon fog dolgozni, hogy véget vessenek ennek az Európa számára rendkívül nehéz időszaknak.

Hirdetés
Szavazz!

Kellenek a sofőrök az autókba?

Új korszak kezdődött a közlekedésben. Már áldozata is van az önvezető...

Kína tényleg technológiai fölénybe kerülhet?

Az 5G hálózatok piacát féltik Amerikában a kínaiak előretörésétől. Vajon...

Forex szemináriumok

Egy Trader életútja nem mindig úgy zajlik, mint egy hierarchikus rendszerben...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

Jelentősen erősödéssel reagált a font a Brexit-tárgyalások hétfői ígéretes...

Számos fontos kérdésben megállapodásra jutottak a felek az Egyesült Királyság...

Hirdetés
Csok

Rég látott szinten az ingatlanfejlesztések

Tavaly már a válság előttit meghaladó szintre, 2 milliárd euró közelébe...

Csok: minden, amit a változásokról tudni kell

Mától egyszerűbb és gyorsabb a családi otthonteremtési kedvezmény, a csok...

Határokon át

Súlyos méreteket öltött a román kivándorlás

Az Európai Unió országai közül Romániának volt a legnagyobb arányú...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Nem elég az EU-nak az átmeneti vámmentesség »