Egyre csak nő a lakásépítési kedv

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A magyar építőipar továbbra is lendületben van, és mivel az év első kilenc hónapjában kiadott 28 ezer 400 lakásépítési engedély jelentős részéből hamarosan kezdődő építkezés lesz, ezért a lakásépítési kedv a következő hónapokban is töretlen marad - mondta Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira reagálva pénteken az M1 aktuális csatornán.

A KSH legfrissebb közlése szerint az első kilenc hónapban 7981 lakás épült, 51,5 százalékkal több, mint a múlt év azonos időszakában. Varga Mihály hozzátette: az első háromnegyedévben a lakásépítéshez kiadott hitelek is nőttek, 35 százalékkal.  

Mindenhol megmozdult a piac

A miniszter kedvezőnek értékelte, hogy vidéken, például Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Nógrád, Somogy és Baranya megyében is megmozdult az ingatlanpiac.

A lakáspiaci szempontból felkapott helyeken - Budapesten, Pest megyében, Észak-Dunántúlon, Győr környékén - a lakásépítések aránya jelentősebben nőtt, és vélhetően ez a következő hónapokban is így maradhat.

Varga Mihály szerint a 4,4 millió lakásból álló országos lakásállomány 1 százalékának -  40 ezer lakásnak - kellene évente megújulnia, ahhoz, hogy egészséges lakáspiacról lehessen beszélni, ettől azonban Magyarország még messze van. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy az országban negyedévente már 2500-3000 lakás épül.

Fontos a kapacitás szinten tartása

Mint mondta a cél az, hogy az építőipari kapacitások továbbra is rendelkezésre álljanak, legyen megfelelő munkaerő az építőiparban, az elmúlt egy évben 4000-4500-zal nőtt az építőiparban dolgozók létszáma, tehát összességében elmondható, hogy a lakáspiac megmozdult és az irány jó.

Az NGM közleménye szerint a kormány otthonteremtési intézkedései, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és a kedvezményes lakásáfa, dinamikusan és tartósan erősödő lakáspiachoz vezettek, ezt támasztják alá a legfrissebb adatok is.

Hozzátették: 2016 eleje óta már közel 49 ezer háztartás csok-kérelmét fogadták be a bankok, amelyen belül új lakás építésére vagy vásárlására mintegy  16 ezer család kérte a támogatást mintegy 103 milliárd forintos összértékben.

A lakáspiaci kereslet élénkülésére a hatéves bérmegállapodás eredményeként megvalósuló béremelések is pozitív hatással vannak - írták.

Rekordot döntött a lakáspiac
A fejlesztések kezdik utolérni azt a megnövekedett keresletet, amelyet a történelmi mélyponton lévő kamatok, az élénkülő gazdaság, az áfacsökkentés és a CSOK indított be - írja szakértői kommentárjában a Cordia Zrt., a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataira reagálva. "Mind a lakásépítési engedélyek, mind az átadott lakások számát tekintve 2013 óta legjobb eredményt produkálta a piac az idei első kilenc hónapban - fűzte hozzá az ingatlan.com szakértője. Az OTP Ingatlanpont elemzője pedig valamiféle év közbeni szezonalitást vél felfedezni az építési statisztikákban.

Hirdetés
Szavazz!

Kellenek amatőrök az olimpiára?

A profi teljesítmény számít, vagy az, hogy valaki képes-e kitűnni a tömegből?...

Összejön a két Korea?

Az "észak-déli" közös női hokicsapat olimpiai indulása pedig...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

Nagy-Britannia az EU-tagság megszűnése után sem züllik...

Szombati brit sajtóértesülés szerint a brit kormány külön szabályrendszerrel...

Hirdetés
Csok

Mégsem olyan szuper ötlet a CSOK, mint gondoltuk?

2015 júliusától bevezették a CSOK-ot, majd 2016 januárjától a lakáspiaci áfát...

Már szórják a kedvezményes hitelt a felújításhoz

Kedvezőbb feltételekkel és egyszerűbben igényelhető január 8-tól a...

Határokon át

A horvát kormányfővel vitáztak az unió jövőjéről

A horvát kormányfő volt a második uniós vezető, aki az Európa jövőjét...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Házat építenénk? Így spórolhatunk milliókat »