Egyre nagyobb piac lesz a munkavédelem

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Aki tavaly októberben elutazott az A+A szakvásárra Düsseldorfba, egy növekvőben lévő iparág, a munkahelyi biztonság és egészségvédelem világának fejlődését követhette nyomon. Mindenekelőtt az egyéni védőfelszerelések piaca bővül lendületesen: volumenét jelenleg mintegy 18 milliárd euróra becsülik. 2018-ban ezért Magyarországon is egy új szakmai és nagyközönség eseményt kívánnak a témának szentelni "Védőháló" címmel április 19-22. között, a munka világa mellett az otthoni környezet biztonságát is bevonva a tematikába - tudta meg az OGH hírügynökség.

A védőfelszerelések fentebb említett 18 milliárd eurósra becsült piacából 38 százalékkal részesedik jelenleg az Európai Unió (5,8 milliárd euróval) és ezen belül csak Németország 1,8 milliárd eurós piacot jelent. A szakértők vélekedése szerint ráadásul ez a piac további bővülés előtt áll.

Munkavédelem, munkahelyi biztonság, munkaerő megőrzés

A munka világa persze sok tekintetben megváltozott mára. A foglalkoztatottakkal szemben egyre összetettebbek a követelmények, melyek teljesítése rendkívüli rugalmasságot és mobilitást igényel. 

A munkaerő megőrzésére szolgáló valamennyi intézkedés ugyanolyan fontos, mint a munkavédelem és a munkahelyi biztonság: ezek az intézkedések együttesen járulnak hozzá a magasabb életminőséghez azzal, hogy óvják az embert a munkahelyi egészségügyi és biztonsági kockázatoktól, egyúttal pedig növelik a termelékenységet és ezzel a vállalatok versenyképességét is.

Javuló tendenciák, de 160.000 áldozat évente

2008 óta közel negyedével csökkent a halálos munkahelyi balesetek száma, egyúttal pedig közel tíz százalékkal csökkent az Európai Unióban azoknak a munkavállalóknak a száma, akiknek a munkavégzés okozott vagy súlyosbított egészségügyi problémát. Ennek ellenére vannak még kihívások: a becslések szerint évente 160.000 ember hal meg Európában a munkájából eredő megbetegedésben.

A legtöbb vállalatnál - mindenekelőtt Európában - ma már elterjedt az a felismerés, hogy a megelőző munkavédelem és az egészséget megőrző és fejlesztő munkakörülmények nem csupán pénzbe kerülnek, hanem jelentős, a balesetekből vagy megbetegedés okozta munkaidő-kiesésből fenyegető kiadástól óvják meg a vállalatokat. Ráadásul hosszú távon üzemgazdasági előnyöket is biztosítanak az óvintézkedések: az egészséges, biztonságos és kellemes körülmények között dolgozó munkavállalók jól érzik magukat. Ez fokozza a kreativitást, a termelékenységet és ezzel a munka minőségét is.

Erős védőháló kell Magyarországon is

Ahogy az elmúlt év októberében minden az egyéni védőfelszerelések, a munkahelyi biztonság és foglalkozás-egészségügy körül forgott a düsseldorfi vásárvárosban, úgy 2018. április 19. és 22. között hasonló célt tűzött ki maga elé a Védőháló szakkiállítás, persze a hazai léptékhez és piaci viszonyokhoz igazodva a magyar Vasúttörténeti Park multifunkcionális helyszínén.

„A 4 napos rendezvény célja, hogy új megközelítéssel gyűjtse össze idehaza egy időben és helyen a vállalkozások és a nagyközönség számára a munkahelyi és otthoni biztonságunk, egészségünk, valamint környezetünk megóvásának témáit, eszközeit, módszereit és szolgáltatásait” – mondta el Unyi Györgyi főszervező, az U4 Reklámiroda ügyvezetője az OGH Hírügynökségnek.

A főszervező egyedi és hiánypótló rendezvénynek tartja a Védőháló 2018 kiállítást, abból a szempontból, hogy a biztonság és egészség témakörein belül látni- és kipróbálni valókban egyaránt gazdag, emberközeli, a szakmai közönség és a családok számára is érdekes programot állítottak össze.

A szakmai látogatók számára azért lehet figyelemreméltó az esemény, mert a munkavédelem, a biztonságtechnika legelismertebb, kétévente megrendezett nemzetközi rendezvényét, az düsseldorfi A+A kiállítást követi, így már megtekinthető lesz számos termék a 2017-ben debütált újdonságok közül, egyúttal jelen lesznek a hazai gyártók, forgalmazók legújabb védőeszközei, védőruházati, munkaruházati termékei, alapanyagai is. Emellett a nagyközönség, családok, gyermekek számára is időtöltést jelenthetnek majd a tűzoltók illetve a mentőkutyák bemutatói valamint a zenés játékos programok.

Hirdetés
Szavazz!

Kellenek a sofőrök az autókba?

Új korszak kezdődött a közlekedésben. Már áldozata is van az önvezető...

Kína tényleg technológiai fölénybe kerülhet?

Az 5G hálózatok piacát féltik Amerikában a kínaiak előretörésétől. Vajon...

Forex szemináriumok

Egy Trader életútja nem mindig úgy zajlik, mint egy hierarchikus rendszerben...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

Jelentősen erősödéssel reagált a font a Brexit-tárgyalások hétfői ígéretes...

Számos fontos kérdésben megállapodásra jutottak a felek az Egyesült Királyság...

Hirdetés
Csok

Rég látott szinten az ingatlanfejlesztések

Tavaly már a válság előttit meghaladó szintre, 2 milliárd euró közelébe...

Csok: minden, amit a változásokról tudni kell

Mától egyszerűbb és gyorsabb a családi otthonteremtési kedvezmény, a csok...

Határokon át

Súlyos méreteket öltött a román kivándorlás

Az Európai Unió országai közül Romániának volt a legnagyobb arányú...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Figyelés közben is megfigyelhetnek minket »

ALTEO 740 (0,68 ) ALTERA 695 (-1,42 ) ANY 1390 (1,09 ) APPENINN 550 (-2,65 ) BIF 1900 (1,06 ) CIGPANNONIA 377 (0,40 ) CSEPEL 964 (-0,62 ) Duna House A 4100 (1,49 ) ESTMEDIA 65 (4,50 ) FHB 615 (-1,13 ) FORRAS/T 1210 (-2,42 ) FUTURAQUA 57 (-1,05 ) KONZUM 2640 (-1,86 ) KULCSSOFT 1100 (4,76 ) MASTERPLAST 600 (-0,83 ) MOL 2834 (-0,07 ) MTELEKOM 446 (-0,45 ) NORDTELEKOM 49 (-2,41 ) OTP 11370 (-0,26 ) OTT1 282 (15,10 ) PANNERGY 754 (1,34 ) RABA 1420 (-1,39 ) RICHTER 5280 (-0,38 ) SET Group 213 (-0,47 ) WABERERS 4460 (-0,45 ) ZWACK 17350 (0,58 )