Egyre több lakást árulnak a bankok

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az élénknek mondható lakáspiacon a magánszemélyek, közvetítők mellett már a bankok is szerepelnek az eladók táborában, többek között korábban bedőlt hitelekből származó ingatlanokkal. A bankok több mint 1000 olyan lakóingatlant hirdettek meg az elmúlt egy évben, amit piaci áron kívántak értékesíteni. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta, hogy bár nemteljesítő lakossági hitelek aránya folyamatosan csökken, még mindig jelentős a bankok kezében lévő lakóingatlan-állomány, amely korábban bedőlt hitelek fedezetéül szolgált.

Kettős értékrendszer

A szakember elmondta, hogy a lakáshitelezésben a bankoknak kettős érdekrendszerben kell dolgozniuk. Egyfelől nem szabad túlértékelniük az ingatlant annak érdekében, hogy mérsékeljék a saját hitelezési kockázatukat. Ezzel párhuzamosan viszont, ha túl alacsony értéket szabnak meg, akkor egy esetleges kényszerértékesítés során a tartozásnál kevesebb pénz folyhat be.

Arról nem is beszélve, hogy az alulárazással a pénzintézetek a hitelfelvevők dolgát is megnehezíthetik, mert az ingatlan vételárának kifizetéséhez a vevőnek így több saját forrásra van szüksége. A bankok ugyanis forinthitel esetén az adott ingatlan forgalmi értékének 80 százalékát adhatják hitelként. 

“Ha fizetési problémák adódnak, akkor első körben egyezségre kell törekedni, de a legrosszabb esetben is mindkét félnek az a legjobb, ha az adott lakóingatlan piaci áron és piaci körülmények között talál gazdára, mégpedig azért, mert így elkerülhető a jelentős költséggel járó végrehajtási eljárás és az ingatlanra kiírt árverés” - tette hozzá a szakember.

Mindenki jobban járhat

Balogh László szerint fontos tényező, hogy az elmúlt két évben országosan mintegy 30-40 százalékkal nőtt a lakások értéke. Ezért is lényeges a lakáshitelezéssel foglalkozó pénzintézetek felelőssége, vagyis az, hogy első körben a piacon próbálják eladni az lakásokat, ami kedvezőbb mind a hitelezők mind pedig az adósok számára annál, mintha egy esetleges árverésen keresztül adnák el az ingatlant.

Az ingatlan.com elemzése szerint az értékbecslők a legnagyobb ingatlanhirdetési oldalak adataira is támaszkodnak, ugyanúgy, mint a leendő lakásvásárlók és lakáseladók. Ebből adódik, hogy a piaci áraktól nem nagyon tudnak eltérni, mert a kereslet gyorsan reagál erre.

“A piacinál olcsóbb lakásokat manapság órák alatt elviszik, így a bankokhoz és adósokhoz alacsonyabb összeg folyhat be. Ha pedig túl drága ingatlan, akkor eladhatatlan lesz, és csak a jóval költségesebb árverésen keresztül találhat gazdára, ami egyik fél számára sem kedvező forgatókönyv” - tette hozzá az ingatlan.com szakembere.

Fontos tényező hitelpiaci szempontból, hogy a nemteljesítő hitelek veszteséget termelnek a bankoknak, ez pedig a hitelek árában is tükröződik, azaz a hitelfelvevőknek és a törlesztést határidőben teljesítő adósoknak kell magasabb kamatokon keresztül megfizetniük a nem fizető adósok miatti kockázatot.

Hirdetés
Szavazz!

Kiöregszik a magyar?

Amióta csak népszámlálást tartanak Magyarországon, még sosem volt ennyire...

Legyünk e-sport nagyhatalom?

Úgy tűnik a kormányzat elszánt ebben a kérdésben, bár a magyar e-sport még...

Forex mazsoláknak

Az éles számlának való nagy bemutatkozásom után már másnap úgy döntöttem...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

A brit kormány 3 milliárd fontot (több mint ezermilliárd forintot) különít el...

Olyan könnyű lesz a letelepedett státus megszerzése, mint a jogosítvány...

Hirdetés
Csok

Nagyon népszerű lett a csok

Eddig mintegy 240 ezer embernek segített a családi otthonteremtési kedvezmény...

Szárnyal az építőipar, de meddig?

A hazai építőipar teljesítménye 2017-ben rég nem látott javulást mutat.

Határokon át

Változást hozhat a dublini reform

Az EP készen áll a menedékkérők igazságosabb elosztását célzó dublini...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Kifog a bankokon az új szabályozás? »