Az utolsó pillanatban jött a CSOK bejelentése

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

A Magyar Távirati Iroda által megkérdezett elemzők kedvezőnek értékelik a kiadott lakásépítési engedélyek számának jelentős növekedését.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ma tette közzé, hogy tavaly 7612 lakás épült az országban, 8,9 százalékkal kevesebb, mint az előző évben, a kiadott építési engedélyek száma azonban 29,9 százalékkal nőtt, és meghaladta a 12,5 ezret.

Egy évszázada nem épül ilyen kevés ház

Párdi Zsófia, a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE) projektvezetője szerint 2015-ben még mindig 100 éves mélyponton voltak a lakásépítések. Bár a kiadott lakásépítési engedélyek számának jelentős növekedése optimizmusra ad okot, a rendkívül alacsony bázis indokolja a kormány tavaly év végi intézkedéseit.

Kiemelte, hogy 2015 decemberben előremutató döntések születtek a lakásépítések áfájának 5 százalékra mérsékléséről, valamint a családok otthonteremtési kedvezményének (csok) jelentős kibővítéséről, illetve a lakásépítéshez kapcsolódó áfavisszaigénylésről. Ezek az utóbbi évtized lakásépítést érintő legjelentősebb pozitív intézkedései.

Kéne egy korszerű honlap is

Az egyesület szerencsésnek tartaná, ha a családokat nem terhelné a gyermek előre vállalásának nyomása, ezért javasolják, hogy a kormány vállalja a kiforrott csok-rendelet fenntartását legalább egy szándéknyilatkozattal minimum 10 évig. A TLE javasolja egy integrált, felhasználóbarát szakmai és hírportál mielőbbi kialakítását, amelyen az összes információt megtalálja az építkező, vagy lakást vásárló család.

Közölte azt is, hogy továbbra is szükségesnek tartják egy kormányzati lakásügyi felelős, kormánybiztos kijelölését a lakásfelújítási, lakásépítési intézkedések koordinálására és állandó szakmai egyeztetésére, a szakmai és civil kezdeményezések, javaslatok ésszerű integrálására a kormányzati folyamatokba, döntésekbe. A TLE szerint a lakásépítésekhez hasonlóan a felújítások is nagy lendületet kapnának, amennyiben ezekre is visszaigényelhető lenne az áfa.

Szükség lenne az energetikai felújításokra
Fontos lenne ugyanakkor minél több európai uniós forrás felhasználása a 2014-2020-as uniós támogatási időszakban az energetikai lakásfelújításokra. Ez évente nagyságrendileg százezer lakás felújítását jelenthetné, ami a lakásépítések mellett szintén hozzájárulna az építőipar és az építőanyagipar felfutásához.

Nőtt az érdeklődés a CSOK miatt

Balogh László, az ingatlan.com vezető szakértője kiemelte, hogy a lakásépítési kedv fokozódott, mivel a lakásépítési engedélyek száma 30 százalékkal növekedett, ami jelentős bővülés. A csok idei módosítása következtében elérhető 10+10 millió forintos támogatás iránt már jelentős az érdeklődés, de a piacon elérhető szűk kínálat miatt egyelőre kevesen tudnak élni a lehetőséggel. Az új lakásokra vonatkozó áfa 27 százalékról 5 százalékra csökkentése pedig a beruházók számára magasabb megtérülést biztosít. Emiatt idén még több új lakás jelenhet meg a piacon - értékelte Balogh László.

Nagyobb számban inkább jövőre jelenhetnek meg a piacon az új lakások. A tavalyi 7612 lakás után az idén több mint 13 ezer új lakás épülhet az országban, igaz, a jelenlegi kilátások alapján a valós kereslet ennél több lakást is képes lenne felszívni a piacról. Balogh László úgy véli, a lakásfejlesztési oldal azonban csak most kezd magára találni a válság mélypontja után.

Az új lakóingatlanok piacán várható fokozottabb növekedés az ingatlan.com szakértője szerint megteremtheti az alapot ahhoz, ha a feltételek hosszú távon is változatlanok maradnak, hogy 30-40 ezer új lakás épüljön évente a magyar piacon, az ingatlanszakma szerint ennyi új lakásra van szükség az ingatlanpiac egészséges működéséhez. A beruházások felgyorsítását sürgetheti, hogy a lakásépítéseket elősegítő 5 százalékos áfakulcs a jelenleg érvényes szabályozás szerint csak 2019 végéig értékesített új lakásokra érvényes.

Hirdetés
Szavazz!

Kiöregszik a magyar?

Amióta csak népszámlálást tartanak Magyarországon, még sosem volt ennyire...

Legyünk e-sport nagyhatalom?

Úgy tűnik a kormányzat elszánt ebben a kérdésben, bár a magyar e-sport még...

Forex mazsoláknak

Az éles számlának való nagy bemutatkozásom után már másnap úgy döntöttem...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

A brit autógyártók és kereskedők szakmai szervezetének (SMMT) legfrissebb...

Az európai nagyvállalatok vezetőinek többsége szerint pozitívak a globális...

Hirdetés
Csok

Nagyon népszerű lett a csok

Eddig mintegy 240 ezer embernek segített a családi otthonteremtési kedvezmény...

Szárnyal az építőipar, de meddig?

A hazai építőipar teljesítménye 2017-ben rég nem látott javulást mutat.

Határokon át

Változást hozhat a dublini reform

Az EP készen áll a menedékkérők igazságosabb elosztását célzó dublini...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Megállíthatatlanul fogy a magyar? »