Eljöhet a feltörekvő gazdaságok ideje

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Londoni pénzügyi elemzők várakozása szerint régen tapasztalt erőteljes növekedési lendülettel kezdi a jövő évet a globális feltörekvő térség.

Rég látott növekedési ütem

Az Oxfordi Egyetem Londonban működő gazdasági kutatóműhelye, az Oxford Economics makrogazdasági elemzői a várható jövő évi folyamatokról összeállított, pénteken ismertetett tanulmányukban közölték, hogy a feltörekvő piaci régió gazdaságaiban jövőre és 2019-ben egyaránt 4,7 százalékos átlagos növekedést várnak az idei évre általuk valószínűsített 4,4 százalékos növekedés után.

A ház szerint a globális feltörekvő országcsoport együttes növekedési üteme a csaknem tíz évvel ezelőtti pénzügyi válság óta nem haladta meg ilyen mértékben a magasan fejlett ipari gazdaságokét.

Az Oxford Ecomnomics nem tér ki külön a fejlett ipari térség várható növekedési ütemére. A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő Londonban ismertetett éves előrejelzésében azonban közölte, hogy a világgazdasági szintű GDP-érték 80 százalékát előállító G20-csoport legnagyobb fejlett gazdasági erőcentrumaiban az idén, jövőre és 2019-ben is 2 százalékos növekedést valószínűsít.

Növekvőben, de...

A Moody's a G20-csoport feltörekvő gazdaságaiban jövőre 5,4 százalékos átlagos növekedéssel számol a 2017-re becsült 5 százalékos GDP-bővülés után.

A Moody's elemzői hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a geopolitikai kockázatokat, különösen a koreai konfliktust, az amerikai kereskedelmi politika nem egyértelmű irányvonalát és a befektetési eszközök jelentősebb árfolyamzuhanásának potenciálját tartják továbbra is a globális növekedési kilátásokat terhelő legnagyobb ismert kockázatnak.

Az Oxford Economics londoni elemzői azonban pénteki globális előrejelzésükben annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a feltörekvő gazdaságok növekedési kilátásait terhelő relatív egyedi kockázatok csökkentek, különös tekintettel a fejlett ipari térségben azonosítható kockázatokra. A ház ez utóbbiak közé sorolta Donald Trump győzelmét a tavalyi amerikai elnökválasztáson, a brit EU-tagság megszűnési folyamatát, valamint az Európában érzékelt "populista nyomást".

Az Oxford Economics tanulmánya szerint mindazonáltal a Trump-elnökséghez kapcsolódó kezdeti félelmek elenyésztek, és enyhültek a kereskedelmi protekcionizmus térnyeréséhez kötődő aggályok is. A cég szerint mindez szintén hozzájárult a globális feltörekvő térség növekedési kilátásainak javulásához.

Jobb a helyzet

Az Oxford Ecomomics londoni elemzői szerint a felzárkózó régió gazdaságai most sokkal jobb állapotban vannak az amerikai monetáris politika szigorításának átvészeléséhez, mint 2013-ban, amikor az amerikai jegybanki feladatokat ellátó Federal Reserve enyhítési ciklusának leépítéséről szóló első hírek komoly piaci megrázkódtatást okoztak a feltörekvő piacokon.

A ház szerint a feltörekvő régió külső fizetési pozíciói ezúttal erőteljesek, devizatartalékaik magasabbak, és a fejlett ipari gazdaságokhoz mért reálkamat-különbözetük is szélesebb.

Az Oxford Economics alapeseti előrejelzési forgatókönyve az, hogy a Fed az idén még egy, 2018-ban összesen két kamatemelést hajt végre. A cég londoni elemzői hangsúlyozzák, hogy ezt a Fed-kamatpályát a piacok már teljes mértékben beárazták.

Hirdetés
Szavazz!

Összejön a két Korea?

Az "észak-déli" közös női hokicsapat olimpiai indulása pedig...

Összeomlik a részvénypiac?

Két éve nem látott mélyrepülést produkáltak múlt hét végén a tengerentúli...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

Szombati brit sajtóértesülés szerint a brit kormány külön szabályrendszerrel...

Soros György szerint tragikus hiba Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból.

Hirdetés
Csok

Mégsem olyan szuper ötlet a CSOK, mint gondoltuk?

2015 júliusától bevezették a CSOK-ot, majd 2016 januárjától a lakáspiaci áfát...

Már szórják a kedvezményes hitelt a felújításhoz

Kedvezőbb feltételekkel és egyszerűbben igényelhető január 8-tól a...

Határokon át

A horvát kormányfővel vitáztak az unió jövőjéről

A horvát kormányfő volt a második uniós vezető, aki az Európa jövőjét...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Volt izgalom a héten Amerikában »