Ennél már csak drágábbak lesznek az új lakások?

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az új lakások építése és ezzel párhuzamosan a használt lakások piacának élénkülése kedvezően hat az építőanyag-gyártásra és kereskedelemre is a szakemberek szerint, akik ugyanakkor szükségesnek tartják a lakások adásvételéhez kapcsolódó kedvezmények hosszú távú fenntartását is.

A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint az első negyedévben 2061 új lakás épült az országban, 46,7 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott lakásépítési engedélyek és az egyszerű bejelentések együttes száma 9525 volt, 88,7 százalékkal emelkedett éves szinten.

Az adatok a piac további számottevő élénkülését jelzik, ami kifejezetten jó hír az építőanyag-gyártók számára is - kommentálta a hivatal jelentését Miavecz István, a PPG Trilak Kft. ügyvezető igazgatója.

A szakember arra számít, hogy a második fél évben már számottevő újépítésű lakás kerülhet befejezési fázisba, és ezzel párhuzamosan a használtlakás-piac is élénkülhet, ami együtt jár majd a lakásfelújítások számának növekedésével is. Mindezek hatására pedig megnőhet a kereslet az építőanyagok iránt is.

A PPG Trilak ügyvezető igazgatója a festékek piacán a tavalyi ütem mintegy kétszeresét jelentő, 10 százalék körüli piacbővülésre számít, és hasonló gyorsulást vár a homlokzati hőszigetelések piacán is a tavalyi 10 százalékos növekedést követően.

Maradnia kellene a kedvezményeknek

A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület szerint a lakásépítésben megindult pozitív trendet fontos fenntartani, megerősíteni, álláspontjuk szerint a lakásállomány megújításához évi 40 ezer lakás felépítése lenne szükséges. Ugyanakkor a kiszámíthatósághoz és a hosszú távú tervezhetőséghez szükségesnek tartják, hogy az új lakások adásvételéhez kapcsolódó kedvezményes áfa és a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) fenntartása kapjon legalább 10 éves kormányzati szándéknyilatkozatot.

Az egyesület hangsúlyozta azt is, hogy figyelmet kell fordítani a kivitelezői kapacitások mennyiségének és minőségének biztosítására, beleértve a megfelelő munkaerő biztosítását is. Kiemelt figyelmet kell fordítani továbbá az épülő lakások minőségére, hogy a mai lakásépítések hosszú távra jelentsenek műszaki és építészeti minőséget, alacsony rezsit és környezettudatosságot.

Mester Nándor, az Otthontérkép.hu vezető elemzője szerint szinte biztosra vehető, hogy a társasházi beruházások mellett egyre dinamikusabban növekszik a megkezdett magán építkezések száma is az év hátralévő részében. Erre utal, hogy az első negyedévben az összes engedély kétharmadát egylakásos épületre adták ki. Ennek főleg az építőanyag gyártói és kereskedői örülnek a legjobban - tette hozzá.

Felhívta a figyelmet ugyanakkor a mind súlyosabb munkaerőhiányra is, ami hátráltathatja a beruházások elkészültét, továbbá arra, hogy mind a fejlesztők, mind a kivitelezők a kedvezményes, 5 százalékos áfa 2020 utáni fenntartását várják a kormánytól.

Az új lakások csak drágulni fognak

Árendás Gergely, a Property Market ügyvezető igazgatója a lakásépítések első negyedévi bővülése alapján arra számít, hogy a következő 1-2 évben is fennmarad ez a tendencia. Hozzátette, hogy az újépítésű ingatlanokat vásárlóknak nem érdemes várniuk, hisz az építőiparban jelentkező munkaerőhiány miatt az épülő lakások ára emelkedő pályán marad.

A szakember kifejtette: a lakáshitelezési trendek és az ingatlanpiac lendülete összhangban van, az új lakások piacának élénkülésével az ilyen lakások vásárlásához kapcsolódó hitelek is egyre nagyobb szerepet kapnak a következő időszakban, melyeknél mindinkább népszerűbbek a kiszámítható, több évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek.

Hirdetés
Szavazz!

Kiöregszik a magyar?

Amióta csak népszámlálást tartanak Magyarországon, még sosem volt ennyire...

Legyünk e-sport nagyhatalom?

Úgy tűnik a kormányzat elszánt ebben a kérdésben, bár a magyar e-sport még...

Forex mazsoláknak

Az éles számlának való nagy bemutatkozásom után már másnap úgy döntöttem...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

Az európai nagyvállalatok vezetőinek többsége szerint pozitívak a globális...

Londoni makrogazdasági elemzők szerint az új brit költségvetési tervezetben...

Hirdetés
Csok

Nagyon népszerű lett a csok

Eddig mintegy 240 ezer embernek segített a családi otthonteremtési kedvezmény...

Szárnyal az építőipar, de meddig?

A hazai építőipar teljesítménye 2017-ben rég nem látott javulást mutat.

Határokon át

Változást hozhat a dublini reform

Az EP készen áll a menedékkérők igazságosabb elosztását célzó dublini...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Megállíthatatlanul fogy a magyar? »

ALTEO 5250 (-0,94 ) ALTERA 3729 (-3,49 ) ANY 1346 (0,37 ) APPENINN 794 (4,61 ) BIF 1772 (-1,83 ) CIGPANNONIA 301 (-0,66 ) Duna House A 3640 (-1,17 ) EHEP 1070 (-6,88 ) ENEFI 238 (-0,83 ) ESTMEDIA 70 (1,45 ) FHB 628 (1,13 ) FORRAS/OE 952 (-6,21 ) FUTURAQUA 49 (-2,00 ) GSPARK 3610 (-0,28 ) KONZUM 3020 (-0,30 ) MOL 3212 (-0,77 ) MTELEKOM 470 (-0,42 ) OTP 10370 (0,19 ) OTT1 297 (5,32 ) PANNERGY 549 (0,37 ) RABA 1256 (-0,95 ) RICHTER 7001 (-0,27 ) SET Group 101 (9,78 ) WABERERS 4600 (-1,50 ) ZWACK 16830 (0,21 )