Építési lázban ég az ország

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az újlakás-építési hullám hatására a családi házak mellett országszerte rohamtempóban épülnek az új társasházak: 2016-ban 4238 társasházi lakás épült. Mivel a kedvező adó- és kamatkörnyezet, valamint a kínálat ugrásszerű növekedése tovább fokozza a lakásvásárlási kedvet, a közeljövőben is folyamatos piacbővülés várható az OTP Bank szakértői szerint. A most lakást vásárlóknak azonban számos olyan, speciálisan a többlakásos házakkal kapcsolatos tényezőre kell figyelniük, mint például hogyan válik társasházzá az épület, illetve hogyan állítsák össze az alapító okiratot és az SZMSZ-t. Ezekkel évtizedekre megkönnyíthetik a társasház ügyeinek eredményes intézését - hívják fel a figyelmet a Házfórum társasházszakmai fórum szakértői.

A túlkereslet tolja az építőipart

A vidéki és városi újlakás-piac óriási lendületet vett 2016-ban: míg 2015-ben országosan 2652 társasházi lakás épült, addig 2016-ra ez a szám 4238-ra emelkedett. A fővárosban tavaly közel 350 új, kétlakásosnál nagyobb társasházi projekt, azaz 11 ezer új lakás értékesítése indult el – derül ki az OTP Budapesti Újlakás Értéktérkép legfrissebb elemzéséből. A piacbővülés az ország nyugati felében némileg erőteljesebb a győri, székesfehérvári, pécsi, soproni, zalaegerszegi és a Balaton környéki építkezéseknek köszönhetően, míg a keleti országrészekben Miskolc, Debrecen és Kecskemét húzza a piacot.

Az utóbbi egy évben a lakáskínálat dinamikus bővülésével párhuzamosan, a társasházi lakások négyzetméterárai is folyamatosan növekednek. Ennek egyik legfontosabb oka a gazdasági válságból való kilábalás óta tapasztalható erős túlkereslet.

Budapesten a XIII. és XI. kerületben a legerősebb az építési boom: az újonnan értékesíteni kezdett 350 társasházi beruházásból 56 a XIII. kerületben indult el, és várhatóan 3300 lakás épül még 2018 végéig, a XI. kerületben pedig ugyanilyen projektszámmal és 1800 lakással bővül a kínálat. A két kerületben általában az 5-600 ezer forintos négyzetméterárak jellemzőek már ma is, és további emelkedés várható.

Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján a lakások jellemzőit tekintve elmondható, hogy a kisebb, de több szobával rendelkező – például 55-60 négyzetméteren nappali+2, vagy alig 70 m2-en nappali+3 hálószobás – lakások a legkelendőbbek. Ezeket a lakásokat ugyanis a gyermekes családok, valamint a leendő bérbeadók egyaránt előszeretettel keresik a piacon.

Számít a CSOK is

„Az újlakás-piaci befektetéseket a beruházók oldaláról a 2019 végéig érvényben lévő 5 százalékos, csökkentett áfakulcs, valamint az óriási kereslet dinamizálja, keresleti oldalról pedig a lakáscélú hitelek alacsony kamatai, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény és a Lakástakarékpénztár hajtja. Jelzésértékű adat például, hogy 2016 második negyedévében a CSOK-hoz kötődően 20 milliárd forint hitelkihelyezés történt, ami az új lakáshitel-kibocsátás 17 százalékát tette ki” – hangsúlyozta Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője.

„A lakásvásárlási kedvet tovább növeli az is, hogy 2008-as válság óta a mostani építkezések adnak először kellő lehetőséget a vásárláshoz, a kínálat azonban így is csak egy éves csúszással tudja követni a lakáskeresletet” – tette hozzá.

Amire figyeljünk

A lakásvásárlóknak azonban számos, kifejezetten az újlakásokhoz kapcsolódó tényezőre kell figyelmet fordítaniuk, hogy otthonteremtési vagy befektetési céljaikat sikerrel megvalósíthassák.

„Újépítésű lakás vásárlásánál nem elhanyagolható tényező, hogy a szóban forgó épület társasházzá vagy lakásszövetkezetté alakulását ki intézi. A vásárlást megelőzően mindenképp érdemes megtudni, hogy a folyamatot a lakásprojektet vezető cég vagy a lakások értékesítését bonyolító ügyvéd kezeli, vagy épp maguknak az új tulajdonosoknak kell majd levezényelniük. Itt ugyanis az ingatlan nyilvántartásba vételétől a társasházi tulajdon bejegyzéséig számos költséges munkafolyamatot szükséges elintézni” – emelte ki Sárvári Marcell, a Házfórum társasházszakmai fórum vezető szakértője.

„Emellett pedig mindenképp tisztázandó, hogy egyáltalán lakásszövetkezeti vagy társasházi formában kívánjuk-e kezelni az épületet, ami a ház üzemeltetése és a tulajdonviszonyok miatt kulcsfontosságú kérdés”

Komoly terhek

A szakértő hozzátette: „a társasház-alapítással kapcsolatos kezdeti feladatok komoly terhet róhatnak az új tulajdonosokra, gondoljunk csak az alapító okirat és a szervezeti és működési szabályzat összeállítására. Az újonnan létrejövő lakóközösségek azonban számos, az utóbbi években a társasház-kezelés terén kikristályosodott tapasztalatot beépíthetnek ebbe a ház működésének szabályozásába, amelyek nagyban megkönnyíthetik a tulajdonosok életét a későbbiekben”.

Példaként említette a társasházi beszerzési szabályzat, vagy épp az írásbeli, e-mailben történő szavazás bevezetését a közös ügyek átláthatóbb, gördülékenyebb intézése érdekében.

Emellett újépítésű lakások vásárlásakor a társasházszakmai kérdéseken kívül mindenképp szem előtt kell tartani, hogy hogyan történik a lakások értékesítése. A legkeresettebb környékeken ugyanis jellemző lehet a lakások előszerződésekkel való értékesítése, így a vásárló még meg sem épült lakás megvételére kötelezheti el magát.

Ezekben az esetekben különösen fontos, hogy mind a látványtervekben, mind pedig – a munkaerőhiány miatti – időbeli változásokra, csúszásokra lehet számítani. Az ehhez hasonló kérdések miatt is fontos, hogy a vásárlók tájékozódjanak a projektvezető cég hátteréről, referenciáiról, valamint arról, hogy hány ütemben zajlik a lakások kialakítása.

Hirdetés
Szavazz!

Kellenek amatőrök az olimpiára?

A profi teljesítmény számít, vagy az, hogy valaki képes-e kitűnni a tömegből?...

Összejön a két Korea?

Az "észak-déli" közös női hokicsapat olimpiai indulása pedig...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

Nagy-Britannia az EU-tagság megszűnése után sem züllik...

Szombati brit sajtóértesülés szerint a brit kormány külön szabályrendszerrel...

Hirdetés
Csok

Mégsem olyan szuper ötlet a CSOK, mint gondoltuk?

2015 júliusától bevezették a CSOK-ot, majd 2016 januárjától a lakáspiaci áfát...

Már szórják a kedvezményes hitelt a felújításhoz

Kedvezőbb feltételekkel és egyszerűbben igényelhető január 8-tól a...

Határokon át

A horvát kormányfővel vitáztak az unió jövőjéről

A horvát kormányfő volt a második uniós vezető, aki az Európa jövőjét...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Házat építenénk? Így spórolhatunk milliókat »

4IG 2180 (6,86 ) ALTERA 655 (1,55 ) APPENINN 707 (0,14 ) CIGPANNONIA 424 (-2,08 ) CSEPEL 1095 (-3,10 ) Duna House A 4000 (1,52 ) EMASZ 23600 (-1,67 ) ENEFI 192 (0,52 ) ESTMEDIA 46 (3,37 ) FHB 693 (0,14 ) FUTURAQUA 63 (-2,77 ) KONZUM 3075 (0,16 ) KULCSSOFT 1050 (2,94 ) MASTERPLAST 595 (0,85 ) MOL 2806 (-1,34 ) MTELEKOM 462 (-0,32 ) OPUS 645 (0,62 ) OTP 11490 (-0,86 ) OTT1 253 (0,40 ) PANNERGY 710 (0,57 ) PLOTINUS 6750 (5,47 ) RABA 1430 (1,78 ) RICHTER 6045 (-0,58 ) ZWACK 17350 (-0,29 )