Erős adatokat jelentett az USA

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Szeptemberben az elemzők által várt csökkenés helyett tíz éves csúcsra szökött fel az újlakás-értékesítések száma az Egyesült Államokban. A vártnál nagyobb mértékben emelkedtek szeptemberben a tartós fogyasztási javak megrendelései - közölte a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete szerdán.

Több lakást dobtak piacra

A washingtoni kereskedelmi minisztérium szerdán közölte, hogy havi bázison, szezonálisan kiigazítva 18,9 százalékkal több új lakás került forgalomba, így az egész évre kivetített értékesítési darabszám 2007 októbere óta a legmagasabbra, 667 ezerre nőtt az előző havi 561 ezerről. Elemzők átlagosan 0,9 százalékos csökkenést, 555 ezres értéket vártak szeptemberre.

Éves összevetésben 17 százalékkal több újonnan épült lakást értékesítettek szeptemberben. Az eladások az ország minden régiójában emelkedtek. Az augusztusi újlakás-eladások ütemével számolva, 5 hónapra lenne elég lakás a kereslet kielégítésére.

Általában hat hónapot tekintenek egészséges mértékűnek a kereslet és a kínálat közötti egyensúly fenntartásához. Bár az új lakások értékesítése a teljes lakásforgalomnak csak 11 százalékát teszi ki, a gazdasági helyzet alakulásában fontos szerepet tölt be, mivel az ágazat jellemzően jól fizető, középosztálybeli munkahelyeket teremt, növeli a keresletet az építőanyagok és építési szolgáltatások iránt.

Elemzők az új lakások piacának fellendülését összefüggésbe hozzák a használt lakás-kínálat szűkösségével, de rámutatnak, hogy az építkezés bővülését fékezi a szakképzett munkaerő és a megfelelő építési telkek hiánya.

Megugrottak a megrendelések

Az előzetes adatok szerint szeptemberben 2,2 százalékkal - 5,1 milliárd dollárral, 238,7 milliárd dollárra - nőtt a tartós fogyasztási cikkek megrendelése. Elemzők 1,0 százalékos emelkedést vártak az augusztusban mért 2,0 százalékos bővülés után.

A közlekedési eszközök megrendelései 5,0 százalékkal - 4,0 milliárd dollárral 81,2 milliárd dollárra - nőttek. Különösen erősen, 31,5 százalékkal emelkedtek a polgári repülőgépekre leadott megrendelések.

A közlekedési eszközök megrendeléseinek leszámításával 0,7 százalékkal emelkedett a tartós fogyasztási cikkek megrendelése az előző havihoz képest, míg a hadiipari megrendelések nélkül számolva 2,0 százalékos volt a növekedés.

A statisztika a legalább hároméves használatra tervezett javakat, például hűtőszekrényeket, vagy repülőgépeket érti tartós fogyasztási cikk alatt.

Az adatot a gazdasági elemzők, tapasztalati alapon, a feldolgozóipar beruházási szándékaival szorosan együttmozgó mutatóként kezelik. A feldolgozóipar az amerikai hazai össztermék 12 százalékát állítja elő.

Hirdetés
Szavazz!

Legyünk e-sport nagyhatalom?

Úgy tűnik a kormányzat elszánt ebben a kérdésben, bár a magyar e-sport még...

Felszámolható az offshore?

A BBC Panorama műsorából derült ki, hogy még az Apple amerikai informatikai...

Forex mazsoláknak

Az éles számlának való nagy bemutatkozásom után már másnap úgy döntöttem...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

Az Európai Unió kész a legambiciózusabb szabadkereskedelmi egyezményt kínálni...

A brit pénzügyminiszter szerint London még a decemberi EU-csúcs előtt...

Hirdetés
Csok

Nagyon népszerű lett a csok

Eddig mintegy 240 ezer embernek segített a családi otthonteremtési kedvezmény...

Szárnyal az építőipar, de meddig?

A hazai építőipar teljesítménye 2017-ben rég nem látott javulást mutat.

Határokon át

Változást hozhat a dublini reform

Az EP készen áll a menedékkérők igazságosabb elosztását célzó dublini...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Megugrott az amerikaiak adóssága »