Erős adatokat jelentett az USA

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Szeptemberben az elemzők által várt csökkenés helyett tíz éves csúcsra szökött fel az újlakás-értékesítések száma az Egyesült Államokban. A vártnál nagyobb mértékben emelkedtek szeptemberben a tartós fogyasztási javak megrendelései - közölte a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete szerdán.

Több lakást dobtak piacra

A washingtoni kereskedelmi minisztérium szerdán közölte, hogy havi bázison, szezonálisan kiigazítva 18,9 százalékkal több új lakás került forgalomba, így az egész évre kivetített értékesítési darabszám 2007 októbere óta a legmagasabbra, 667 ezerre nőtt az előző havi 561 ezerről. Elemzők átlagosan 0,9 százalékos csökkenést, 555 ezres értéket vártak szeptemberre.

Éves összevetésben 17 százalékkal több újonnan épült lakást értékesítettek szeptemberben. Az eladások az ország minden régiójában emelkedtek. Az augusztusi újlakás-eladások ütemével számolva, 5 hónapra lenne elég lakás a kereslet kielégítésére.

Általában hat hónapot tekintenek egészséges mértékűnek a kereslet és a kínálat közötti egyensúly fenntartásához. Bár az új lakások értékesítése a teljes lakásforgalomnak csak 11 százalékát teszi ki, a gazdasági helyzet alakulásában fontos szerepet tölt be, mivel az ágazat jellemzően jól fizető, középosztálybeli munkahelyeket teremt, növeli a keresletet az építőanyagok és építési szolgáltatások iránt.

Elemzők az új lakások piacának fellendülését összefüggésbe hozzák a használt lakás-kínálat szűkösségével, de rámutatnak, hogy az építkezés bővülését fékezi a szakképzett munkaerő és a megfelelő építési telkek hiánya.

Megugrottak a megrendelések

Az előzetes adatok szerint szeptemberben 2,2 százalékkal - 5,1 milliárd dollárral, 238,7 milliárd dollárra - nőtt a tartós fogyasztási cikkek megrendelése. Elemzők 1,0 százalékos emelkedést vártak az augusztusban mért 2,0 százalékos bővülés után.

A közlekedési eszközök megrendelései 5,0 százalékkal - 4,0 milliárd dollárral 81,2 milliárd dollárra - nőttek. Különösen erősen, 31,5 százalékkal emelkedtek a polgári repülőgépekre leadott megrendelések.

A közlekedési eszközök megrendeléseinek leszámításával 0,7 százalékkal emelkedett a tartós fogyasztási cikkek megrendelése az előző havihoz képest, míg a hadiipari megrendelések nélkül számolva 2,0 százalékos volt a növekedés.

A statisztika a legalább hároméves használatra tervezett javakat, például hűtőszekrényeket, vagy repülőgépeket érti tartós fogyasztási cikk alatt.

Az adatot a gazdasági elemzők, tapasztalati alapon, a feldolgozóipar beruházási szándékaival szorosan együttmozgó mutatóként kezelik. A feldolgozóipar az amerikai hazai össztermék 12 százalékát állítja elő.

Hirdetés
Szavazz!

Kína kinyírja a bitcoint?

A kínai kormány immár nem csak a bitcoin ellen harcol, de hadjáratot indított...

Elpártolnak az iPhone rajongói?

Az új iPhone-ok alig fogynak, a régieket meg lassítja az Apple. Elpártolnak a...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

Juncker szeretné, ha az Egyesült Királyság egyszer visszatérne az EU-ba.

A brit kormány nem veheti készpénznek, hogy sikerül...

Hirdetés
Csok

Már szórják a kedvezményes hitelt a felújításhoz

Kedvezőbb feltételekkel és egyszerűbben igényelhető január 8-tól a...

Behúzta a féket a fővárosi ingatlanpiac

2017-ben még tovább élénkült a hazai lakáspiac a tavalyi évhez képest:...

Határokon át

Túl sokba kerül a menekülttábor, pénzt kérnek a franciák

A francia kormány azt szeretné, ha London nagyobb mértékben járulna hozzá az...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Honnan ismerhető fel egy piaci lufi? »