Európa kínai turistákra éhezik

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Szorosabb együttműködésre van szükség a nemzeti turisztikai szervezetek között Európa turisztikai vonzerejének növeléséhez, hogy Európát egységes úti célként mutassák be a világnak - mondta Peter de Wilde, az Európai Utazási Bizottság (European Travel Commission - ETC) igazgatótanácsának elnöke az MTI-nek adott interjúban.

Együttműködési stratégia

Hozzátette: Budapesten ezért együttműködési stratégiát dolgoznak ki a 32 nemzeti turisztikai hivatalt tömörítő szervezet pénteken záruló három napos közgyűlésén. Kitért arra, hogy a következő év rendkívül fontos lesz Európa turizmusa szempontjából, mivel 2018-at az Európai Bizottság elnöke és a kínai miniszterelnök az EU-Kína turizmus évének nyilvánította.

Ez teszt lehet arra, hogy képesek-e az európai országok együtt dolgozni a kínai beutazó forgalom közös élénkítéséért. Ha ez működik, akkor más piacokon is működni fog - tette hozzá. Az Európai Bizottság az ETC-t bízta meg a speciális programok, ajánlatok kidolgozásával.

Peter de Wilde elmondta: az ETC legfrissebb negyedéves jelentése szerint idén az első nyolc hónapban 8 százalékkal nőttek a nemzetközi turistaérkezések, és az egész évben a világátlagot meghaladja majd az európai növekedés.

Még első számú úti cél a kontinens

2016-ban a nemzetközi turistaérkezések száma 615 millió volt. Európa még mindig a világ első számú úti célja, ez a következő években is így marad. Európa első számú küldőpiaca Európa, de Peter de Wilde szerint az európai országok közötti turizmus belföldi turizmusnak számít.

Így vizsgálva Európának az Egyesült Államok a legfontosabb piaca, ezt Kína követi. Örömtelinek nevezte, hogy az orosz turisták számának több éve tartó csökkenése megállt, újból emelkedést mértek. A szakértő szerint az egyetlen probléma, amit kezelni kell a jövőben, az az egyes népszerű európai úti célok esetében jelentkező túlzott turistaáradat, a turizmus koncentrálódása.

Mindenki ugyanoda tart

Hasonlatként említette, hogy a magyar turizmus is szembesül a túlzott "fővárosközpontúság" problémájával, miközben számos gyönyörű vidéki város, folyó, tó, természeti érték van az országban, amit felfedezhetnének az ide látogatók. Európában is ez a helyzet, a fővárosok mellett a vidéki régiók megismertetésére kell törekedni - vélekedett.

A brüsszeli székhelyű ETC 1948-ban alakult, közel 70 éve azon dolgozik, hogy Európát vonzó, egységes turisztikai célpontként mutassa be a világnak a tagországok nemzeti turisztikai hivatalainak együttműködésével. Jelenleg 32 nemzeti turisztikai szervezet a tagja, közöttük 8 Európai Unión kívüli. Az ETC november 22-24. között Budapesten tartja közgyűlését.

Hirdetés
Szavazz!

Kellenek a sofőrök az autókba?

Új korszak kezdődött a közlekedésben. Már áldozata is van az önvezető...

Kína tényleg technológiai fölénybe kerülhet?

Az 5G hálózatok piacát féltik Amerikában a kínaiak előretörésétől. Vajon...

Forex szemináriumok

Egy Trader életútja nem mindig úgy zajlik, mint egy hierarchikus rendszerben...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

Jelentősen erősödéssel reagált a font a Brexit-tárgyalások hétfői ígéretes...

Számos fontos kérdésben megállapodásra jutottak a felek az Egyesült Királyság...

Hirdetés
Csok

Rég látott szinten az ingatlanfejlesztések

Tavaly már a válság előttit meghaladó szintre, 2 milliárd euró közelébe...

Csok: minden, amit a változásokról tudni kell

Mától egyszerűbb és gyorsabb a családi otthonteremtési kedvezmény, a csok...

Határokon át

Súlyos méreteket öltött a román kivándorlás

Az Európai Unió országai közül Romániának volt a legnagyobb arányú...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Programok tucatjai a víz világnapján »