Hitelezés, adósság, behajtás - így áll a szakma

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az adósok és hitelezők helyzetéről valamint a követeléskezelés trendjeiről tartottak konferenciát kedden a Magyar Követeléskezelők és Információ Szolgáltatók Szövetségének (MAKISZ) szervezésében. A lakossági és vállalkozói követelések mennyiségének alakulása mellett téma volt a jogszabályi környezet és a szabályozások jelenlegi rendszere és azok várható változásai.

Készülőben az új törvény

A követeléskezelés egyik legnagyobb feladata jelenleg az adatvédelem és az új követeléskezelési törvény előkészítése – jelentette ki Felfalusi Péter, a MAKISZ elnöke a szervezet mai Követeléskezelési Konferenciáján. A területre az utóbbi időszakban fordult kiemelt figyelem is komoly hajtóerő volt abban, hogy az adósságok rendezésében meghatározó szerepet játszó követeléskezelő és faktoring cégek piacát és helyzetét áttekintsék.

A MAKISZ tagjai által kezelt közel 500 milliárd forintnyi tőkeállomány és a közel 14 millió ügy jól mutatja a szakmai szervezet és a téma súlyát. A követeléskezelő cégek mellett a szabályozó szervezetek képviselői (IM, MNB, NAIH) és a megbízói oldal is jelentős számban képviseltette magát a rendezvényen.

A konferencián kiemelték, hogy közös érdek, hogy a követelést értékesítők vagy azok kapcsán megbízást adó cégek folyamatosan együttműködjenek a követeléskezelő cégekkel és fokozott figyelmet fordítsanak a szabályoknak való megfelelésre.

Így állnak a követelésekkel

A lakossági hitelezés területén mind az ügyek számában, mind a tőkeértékben jelentős visszaesés történt a 2015-ben. Ezen belül is jobban visszaszorultak a fedezetlen követelések és egyre inkább eltolódott a hangsúly (a banki elszámolások lezárultával) az ingatlan fedezettel rendelkező nagyobb értékű ügyek irányába.

A vállalati hitelezés piacán a kezelt követelések tőkeértéke nem változott jelentősen, ugyanakkor az átlagos ügyérték - közel 20 százalékkal - 850 ezer forintra emelkedett. Az előadásokon elhangzott, hogy a cégek egyre tudatosabban építenek be saját folyamataikba vállalati kockázatkezelési előminősítő rendszereket, mely trend egyfajta gazdasági kultúrában való fejlődést is mutat.

Megegyezésre törekszenek

A jogi eljárások meghatározóak a behajtási folyamatokban, mégis sokakat meglepett az a szám, hogy a MAKISZ tagjai 2015-ben közel 200 ezer fizetési meghagyásos eljárást indítottak, és összesen mintegy 600 ezer végrehajtási eljárásuk van jelenleg folyamatban.

A MAKISZ elnöke azt is kiemelte, hogy a szakma elsődleges célja, hogy az adósokkal megegyezzenek, akár részletfizetési megállapodást kössenek. Azon adósok esetében, akikkel sikerült érdemben felvenni a kapcsolatot, mintegy 60 százalékban sikerült ilyen új megállapodást kötni, ami a 2015-ös évet tekintve csaknem 150 ezres mennyiséget jelent.

Hirdetés
Szavazz!

Kellenek amatőrök az olimpiára?

A profi teljesítmény számít, vagy az, hogy valaki képes-e kitűnni a tömegből?...

Összejön a két Korea?

Az "észak-déli" közös női hokicsapat olimpiai indulása pedig...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

Nagy-Britannia az EU-tagság megszűnése után sem züllik...

Szombati brit sajtóértesülés szerint a brit kormány külön szabályrendszerrel...

Hirdetés
Csok

Mégsem olyan szuper ötlet a CSOK, mint gondoltuk?

2015 júliusától bevezették a CSOK-ot, majd 2016 januárjától a lakáspiaci áfát...

Már szórják a kedvezményes hitelt a felújításhoz

Kedvezőbb feltételekkel és egyszerűbben igényelhető január 8-tól a...

Határokon át

A horvát kormányfővel vitáztak az unió jövőjéről

A horvát kormányfő volt a második uniós vezető, aki az Európa jövőjét...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Felminősítették a görög államadósságot »

ANY 1395 (0,36 ) APPENINN 710 (0,57 ) CIGPANNONIA 437 (0,81 ) ESTMEDIA 45 (1,12 ) FUTURAQUA 65 (0,62 ) KONZUM 3065 (-0,16 ) MOL 2840 (-0,14 ) MTELEKOM 463 (-0,11 ) OPUS 647 (0,94 ) OTP 11540 (-0,43 ) RICHTER 6005 (-1,23 ) SET Group 220 (2,80 )