Kell nekünk az euró?

Újra fellángolt a vita, hogy vajon bevezetik-e nálunk az eurót, s ha igen, akkor mégis mikor? Pro és kontra napestig lehet sorolni az érveket. De ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy nem csupán racionális ügy az euró, hanem érzelmi kérdés is. Ön szerint, kell nekünk az euró? Szavazzon!

Ugyan dehogy Minek nekünk az euró? Sokkal jobban járunk a forinttal. Egyrészt, már megszoktuk, szinte nemzeti identitásunk része. Másfelől, ha kellő előkészítés nélkül ugrunk bele az euró zónába, könnyen Görögország sorsára jutunk. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy immár második kormányzati ciklus telik úgy, hogy még a horizontunkon sincs az euró. És erősen sanszos, hogy a jövő évi választásokig ez így is marad. Márpedig az elvesztegetett időt, a nyolc évi divergenciát nem lehet egyetlen jól irányzott ugrással áthidalni. És kár lenne az MNB mozgásterét leszűkíteni, hiszen abban a sajátos helyzetben vagyunk, hogy a magyar gazdaság kerekét a jegybanki stimulus hajtja.

Minél hamarabb Vagy felugrunk Európa szekerére, vagy nélkülünk hajt tovább, s csak ácsingózhatunk a gyorsabban haladók után. Különösen éles a helyzet az új francia elnök beiktatása óta, hiszen azóta normává vált a kétsebességes Európa eszméje. Az euró középtávú bevezetése azért is jó gondolat, mert szükségszerűvé tenné a hazai bérek uniós felzárkóztatását. Ráadásul véget vetne a forintárfolyammal kapcsolatos kockázatoknak, melyek továbbra is benne vannak azért a levegőben. Szóval, mihamarabb el kell döntenünk, hogy továbbra is a periférián akarunk tengődni, vagy mégis inkább a centrumhoz tartoznánk. Ezért a forintot érdemes beáldozni.

Hirdetés
Szavazz!

Összejön a két Korea?

Az "észak-déli" közös női hokicsapat olimpiai indulása pedig...

Összeomlik a részvénypiac?

Két éve nem látott mélyrepülést produkáltak múlt hét végén a tengerentúli...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

Soros György szerint tragikus hiba Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból.

A Brexit-tárgyalásokért felelős brit miniszter szerint "meglepő",...

Hirdetés
Csok

Mégsem olyan szuper ötlet a CSOK, mint gondoltuk?

2015 júliusától bevezették a CSOK-ot, majd 2016 januárjától a lakáspiaci áfát...

Már szórják a kedvezményes hitelt a felújításhoz

Kedvezőbb feltételekkel és egyszerűbben igényelhető január 8-tól a...

Határokon át

A horvát kormányfővel vitáztak az unió jövőjéről

A horvát kormányfő volt a második uniós vezető, aki az Európa jövőjét...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

London kitalálta, hogyan mentik meg a City-t »