Kitör az atlanti kereskedelmi háború?

| szerző:

Alig burkolt megtorló kereskedelmi intézkedéseket helyezett kilátásba Donald Trump amerikai elnök az Európai Unióval szemben, mert úgy véli Brüsszel igazságtalanul bánik Washingtonnal a kétoldalú áruforgalomban. Ön szerint kitör a kereskedelmi háború Amerika és Európa között? Szavazzon!

Már kitört! Donald Trump nem kukoricázik, ahogy a kínaiakat megleckéztette, úgy Európát is a sarokba térdepelteti. Elég egyértelműen megüzente, hogy kereskedelmi korlátozásokat vezet be, s miután az EU illetékesei visszaüzentek, hogy készek gyorsan és megfelelően reagálni bármilyen tengerentúli lépésre, valójában már túl vagyunk a kölcsönös hadüzenet váltáson. A kereskedelmi háború lehetséges méreteit jól jellemzi, hogy a kétoldalú kereskedelem mértéke tavalyelőtt megközelítette a 700 milliárd dollárt. Akárhonnan nézzük, mindkét fél elszánt, hiszen az Egyesült Államok már kilábolt a válságból, s most lépéselőnyben van. Megengedheti tehát magának, hogy befelé forduljon, s csak a saját érdekeit nézze. Míg Európa még csak most kapaszkodik ki a válságból, ezért nem engedheti meg magának, hogy mások érdekeire is tekintetett legyen.

Ugyan már! Donald Trump ezúttal sem mondott semmi konkrétumot. Szokás szerint jól odadörmögött a médiának, amire az Európai Unió küldött egy semmire sem kötelező visszhangot. Ahogy Kínával nem szakított Trump, úgy Európával sem fog. Miért is tenné, az Egyesült Államok legnagyobb külső partneréről van szó, a kétoldalú kereskedelem értéke tavalyelőtt megközelítette a 700 milliárd dollár, Ekkora üzletről nem mondhat le Amerika, mert a kiesés újra válságba lökné a gazdaságát. Kereskedelmi háborúra tehát aligha számíthatunk. Trump harciassága inkább azzal magyarázható, hogy az amerikai elnök az erős dollár híve, s ezért időről időre efféle szóbeli intervenciókkal támasztja a kurzust. Persze, ez nem az elnök dolga, hanem a Fed kormányzóké, ám a Fehér Ház szereptévesztése még nem ok a kereskedelmi háborúra.

Hirdetés
Szavazz!

Kellenek amatőrök az olimpiára?

A profi teljesítmény számít, vagy az, hogy valaki képes-e kitűnni a tömegből?...

Összejön a két Korea?

Az "észak-déli" közös női hokicsapat olimpiai indulása pedig...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

Nagy-Britannia az EU-tagság megszűnése után sem züllik...

Szombati brit sajtóértesülés szerint a brit kormány külön szabályrendszerrel...

Hirdetés
Csok

Mégsem olyan szuper ötlet a CSOK, mint gondoltuk?

2015 júliusától bevezették a CSOK-ot, majd 2016 januárjától a lakáspiaci áfát...

Már szórják a kedvezményes hitelt a felújításhoz

Kedvezőbb feltételekkel és egyszerűbben igényelhető január 8-tól a...

Határokon át

A horvát kormányfővel vitáztak az unió jövőjéről

A horvát kormányfő volt a második uniós vezető, aki az Európa jövőjét...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Beindul az amerikai kamatemelés »

ANY 1395 (0,36 ) APPENINN 710 (0,57 ) CIGPANNONIA 437 (0,81 ) ESTMEDIA 45 (1,12 ) FUTURAQUA 65 (0,62 ) KONZUM 3065 (-0,16 ) MOL 2840 (-0,14 ) MTELEKOM 463 (-0,11 ) OPUS 647 (0,94 ) OTP 11540 (-0,43 ) RICHTER 6005 (-1,23 ) SET Group 220 (2,80 )