Máshogy rendeznék a pénzügyi vitákat

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A jegybank fontosnak tartja, hogy a bíróságon kívüli pénzügyi vitarendezés előtérbe kerüljön Magyarországon, hiszen az alternatív megoldások segítséget nyújtanak a jogviták gyors és hatékony rendezésében - mondta Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a második alkalommal megrendezett alternatív vitarendezési konferencia első napján, csütörtökön, Budapesten.

Minél gyorsabban, minél hatékonyabban

Az MNB által működtetett Pénzügyi Békéltető Testület és az Országos Bírósági Hivatal által szervezett eseményen az alelnök azt is megjegyezte: a pénzügyi stabilitás egyik fontos eleme, hogy a jogviták minél rövidebb idő alatt rendeződjenek.

Ahogy a digitális fejlesztések megváltoztatták, kényelmesebbé tették életünket, illetve ahogy a pénzügyi technológiai újítások átalakítottak a pénzügyi szektor működését, úgy az alternatív vitarendezési módszerek a klasszikus igazságszolgáltatásban teremtenek új körülményeket a jövőben - vélekedett Windisch László.

Közölte, hogy a Pénzügyi Békéltető Testület az elmúlt több mint hat évben 26 ezernél is több ügyben oldotta fel a vitát. Az alelnök üdvözölte a jövő januártól életbe lépő, a választott bíráskodásról szóló új törvényt, hozzátéve, hogy a választott bírósági rendszer újraszervezésében úgy is, mint a Budapesti Értéktőzsde tulajdonosa az MNB aktív szerepet fog vállalni.

Windisch László szerint ez is egy nagyon hatékony formája a pénzügyi jogviták rendezésének. (Az új törvény az eddig működő öt választott bíróságból kettőt megszüntet, illetve a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő választott bíróság feladatkörét kibővíti.)

A jövőre koncentrálnak

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a konferencián hangsúlyozta, hogy minden alternatív vitarendezési folyamat mögött ott van végső megoldásként a bírósági eljárás. Kifejtette, hogy az alternatív vitarendezésnek számos előnye van a jogi keretek között zajló eljárásokhoz képest, az OBH ezért is kötelezte el magát a terület támogatása mellett.

Mint mondta, az alternatív vitarendezési eljárások fő sajátosságai, hogy a jövőre koncentrálnak, képesek sok esetben a rossz kommunikáció okozta félreértéseket feloldani, nyertes-nyertes (win-win) helyzetet teremteni, mindezt közvetlen környezetben, az egymással szembeni tisztelet és az őszinteség jegyében.

Öt forma

Kovács Erika, a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) elnöke, aki a konferenciát megnyitotta az MTI kérdésére elmondta: Magyarországon jelen van az alternatív vitarendezés összes létező formája, de az emberek és a cégek körében kevésbé ismertek ezek a lehetőségek.

Öt olyan formája van a vitarendezésnek, amelyet alternatívnak nevezünk, ezek közül az egyik a bíróságon belüli, peren kívüli vitarendezés, szintén peren kívül nyújt lehetőséget a konfliktusok feloldására a békéltetés, a mediáció, a kizárólag online módon működő infomediátor fórum és a választott bíróság is - sorolta Kovács Erika.

Hirdetés
Szavazz!

Kellenek amatőrök az olimpiára?

A profi teljesítmény számít, vagy az, hogy valaki képes-e kitűnni a tömegből?...

Összejön a két Korea?

Az "észak-déli" közös női hokicsapat olimpiai indulása pedig...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

Nagy-Britannia az EU-tagság megszűnése után sem züllik...

Nagy-Britannia a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után tervezett átmeneti...

Hirdetés
Csok

A mai lakásárak mellett nem sokra megyünk a CSOK-kal

Mely településtípusokat érintett erőteljesen a lakásárak növekedése?

Mégsem olyan szuper ötlet a CSOK, mint gondoltuk?

2015 júliusától bevezették a CSOK-ot, majd 2016 januárjától a lakáspiaci áfát...

Határokon át

Merkel terve teljesen átírná az uniós pénzosztást

Szolidáris menekültügyi rendszert kell kiépíteni az Európai Unióban, és a...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Gatyába rázza a bitcoint az Egyesült Királyság »