Még nagyobb lendületet várnak az ipartól

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Bár szeptemberben kissé megtorpant az ipari termelés lendülete, a következő hónapokban fennmarad a dinamikus növekedés, ugyanakkor érdemi gyorsulásban sem lehet bízni - vélekedtek a piaci elemzők a KSH előzetes jelentésének közzététele után. Hasonló várakozásai vannak a Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) is.

Tartja a szintet az ipar

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a következő hónapokban dinamikus maradhat az ipari termelés növekedése egyrészt a tavalyi alacsony bázis, másrészt újabb kapacitások üzembe helyezése és fokozatos felfutása miatt, de az egyre erősebb európai konjunktúra hatására is.

Az ipari termelést a kirobbanó építőipari konjunktúra is támogathatja. A Takarékbank elemzője idén az ipari termelés 5 százalék feletti növekedésére számít.

Jövőre még jobban beindulhat a termelés

Lényegesebb gyorsulást 2018-ban vár, amikor újabb jelentős autóipari kapacitások (Audi, Mercedes) lépnek üzembe. A konjunktúramutatók alapján az ipari termelés akár szignifikánsan gyorsabban is nőhet.

Az ipar erőteljesebb növekedését ugyanakkor a munkaerőhiány akadályozhatja, emiatt előtérbe kerülhetnek  a technológiai és gépesítési beruházások - vélekedett Takarékbank elemzője.

Nem mindenkit győz meg az eredmény

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy havi összehasonlításban továbbra sem tűnik meggyőzőnek az ipar teljesítménye. Úgy véli, hogy az év hátralévő részében jelentős gyorsulásra nem érdemes számítani, az éves átlagos növekedési ütem 5 százalék körül alakulhat.

Jelezte, hogy a harmadik negyedéves GDP adat első becslését jövő kedden teszi közzé a KSH, akkor látható majd hogyan teljesített a magyar gazdaság. A havi gyakoriságú adatok, mint például a külkereskedelmi folyamatok, az ipari termelés és a kiskereskedelmi forgalom, a bank várakozásaival összhangban alakult a július-szeptemberi időszakban.

Becslésük szerint 3,7 százalékkal növekedhetett a GDP a harmadik negyedévben, a 2017-es év egészében várhatóan 3,7 százalékkal nő a magyar gazdaság, jövőre pedig 3,4 százalékos lehet a növekedési tempó.

Mi lesz a monetáris politikával?

Az Erste Bank várakozása szerint az infláció az idén 2,4 százalék lehet, jövőre pedig 3 százalék felett alakulhat, elérheti a 3,4 százalékot. A monetáris politika lazító megközelítése jövőre is fennmaradhat amiatt, hogy az Európai Központi Bank stimulus programjának köszönhetően támogató maradhat a nemzetközi tőkepiaci környezet.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője szintén azt emelte ki, hogy visszatért az emelkedő trendbe a magyar ipar, és az idén 5 százalékos növekedés várható. Hozzátette: az ipar jövőbeni teljesítményét meghatározza a nemzetközi, azaz a globális és európai konjunktúra, ami ha fennmarad, akkor jövőre is 5 százalék körüli többletet érhet el az ágazat. Ráadásul 2018-ban és 2019-ben belépnek új autóipari kapacitások, amelyek újabb lökést adhatnak a termelésnek.

Az NGM is gyorsulást vár

Az ipari termelés az idén szeptember végéig 5,2 százalékkal nőtt, a növekedés üteme fennmarad és valószínűleg gyorsulni fog - mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira reagálva.

A KSH legfrissebb közlése szerint szeptemberben 5,4 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz viszonyítva, az augusztusi 6,8 százalékos emelkedés után. A munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 8,1 százalékkal emelkedett. A termelés az év első kilenc hónapjában 5,2 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Az államtitkár ismertette, hogy az Eurostat adatai szerint a magyar ipar emelkedése meghaladja az európai átlagos növekedési mértékét, Magyarország a régióban a középmezőnyben van, de jó esély van az ipar további erősödésére.

Kiemelte, hogy az ipari termelésen belül folyamatosan erősödik a járműipar, jól teljesít a gépipar egyéb területe, a gyógyszeripar, a kereskedelem, de dinamikusan fejlődik az építőipar és az export is magas szinten van.

Megjegyezte, az erősödéshez hozzájárul az is, hogy az elmúlt időszakban nőttek a beruházások, ez amellett, hogy hozzájárul a fejlődéshez, mutatja a magyar gazdaságba vetett bizalmat is.  

Az államtitkár szerint az idén folyamatosan fenntartható az ipar gyors növekedése, amihez hozzájárul a pozitív európai gazdasági hangulat is.

Hirdetés
Szavazz!

Kína kinyírja a bitcoint?

A kínai kormány immár nem csak a bitcoin ellen harcol, de hadjáratot indított...

Elpártolnak az iPhone rajongói?

Az új iPhone-ok alig fogynak, a régieket meg lassítja az Apple. Elpártolnak a...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

Juncker szeretné, ha az Egyesült Királyság egyszer visszatérne az EU-ba.

A brit kormány nem veheti készpénznek, hogy sikerül...

Hirdetés
Csok

Már szórják a kedvezményes hitelt a felújításhoz

Kedvezőbb feltételekkel és egyszerűbben igényelhető január 8-tól a...

Behúzta a féket a fővárosi ingatlanpiac

2017-ben még tovább élénkült a hazai lakáspiac a tavalyi évhez képest:...

Határokon át

Túl sokba kerül a menekülttábor, pénzt kérnek a franciák

A francia kormány azt szeretné, ha London nagyobb mértékben járulna hozzá az...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Az örök kérdés: állami- vagy magánellátást válasszunk? »