Milyen lesz 2030-ban dolgozni?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 3 perc

A munkavállalók közel háromnegyede (74 százalék) hajlandó új készségeket elsajátítani, illetve teljesen átképezni magát annak érdekében, hogy a jövőben is foglalkoztathatók legyenek - derül ki a PwC "A jövő munkavállalói: a munka világát alakító tényezők 2030-ban" című felméréséből. A megkérdezettek szaktudásuk korszerűsítését a saját, nem pedig a munkáltató felelősségének tekintik.

A válaszok alapján kirajzolódik, hogy egyre inkább jellemző a munka melletti folyamatos tanulás, amelynek célja, hogy a munkavállalók lépést tudjanak tartani azokkal a változásokkal, amelyeket a technológiai fejlődés a munka világában eredményez.

Négy lehetséges változat

A tanulmány a munka világának 2030-ra megvalósuló, négy lehetséges változatát vizsgálja, és bemutatja, hogyan formálják majd a jövő munkahelyeit a különböző, egymással szemben álló tényezők, beleértve az automatizálást.

Az egyes forgatókönyvek jelentős változásokat mutatnak a munka világában, amelyeket a kormányzatok, a vállatok és az egyének sem hagyhatnak figyelmen kívül.

A Sárga Világban az egyén kerülne előtérbe, nagy értéke lenne az emberi tényezőnek. Aranykorát élné a kézművesség és az új céhrendszer. A vállalatok a közösségi működést és a társadalmi érdekeket tartanák szem előtt.

A Piros Világ az innováció kora lenne. Vállalatok és egyének versengenének egymással a fogyasztók kegyeiért. A szabályozás már nem tudna lépést tartani a fejlődés ütemével. A szakértők és a piaci réseket betöltő vállalatok lennének a legfontosabb szereplők.

A Zöld Világban a gondoskodó vállalatok lennének nagy többségben. Kiemelt fontosságú lenne a társadalmi felelősségvállalás és a bizalom. Kulcsfontosságú tényezőnek tartanák a demográfiai adatokkal, a klímaváltozással és a fenntarthatósággal kapcsolatos aggodalmakat.

A Kék Világban azonban már egyedül a nagyvállalatok uralkodnának. A  vállalatok kapitalizmusa egyre csak nőne, az egyéni igények pedig háttérbe szorítanák a társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos meglátásokat.

A technológiai fejlődés segít?

A válaszadók többsége (65 százalék) úgy véli, a technológiai fejlődésnek köszönhetően kedvezőbb foglalkoztatási kilátásokkal rendelkezik majd, habár az Egyesült Államokban (73 százalék) és Indiában (88 százalék) dolgozók bizakodóbbak ebben a tekintetben, mint az egyesült királyságbeli (40 százalék) vagy a németországi munkavállalók (48 százalék).

Összességében a válaszadók közel háromnegyede (73 százalék) gondolja úgy, hogy a technológiai vívmányok sosem fogják teljesen helyettesíteni az embert (73 százalék), a többség (86 százalék) pedig úgy véli, humán készségekre mindig is szükség lesz.

A felmérésből kiderült, hogy az élethosszig tartó tanulás manapság rendkívül nagy jelentőséggel bír a munkavállalók körében, függetlenül attól, milyen korosztályhoz tartoznak.

"A tanulmányból kiderül, hogy a válaszadók 60 százaléka szerint kevesek rendelkeznek majd stabil, hosszú távú munkahellyel a jövőben. Az emberek kezdik elvetni azt a gondolatot, miszerint egy adott képesítés egy életre szól" – mondta Bencze Róbert, a PwC Magyarország HR-tanácsadási csoportjának igazgatója.

"Ehelyett inkább néhány évente újabb és újabb területeken szereznek jártasságot, miközben az olyan egyéni készségeiket is fejlesztik, mint például a kockázatkezelés, a vezetői készségek vagy az érzelmi intelligencia” - tette hozzá.

Aggodalom is van bőven

Habár a válaszadók úgy vélik, a technológiai fejlődésnek pozitív hatásai lesznek, és 37 százalékuk várakozással tekint egy lehetőségekkel teli jövő elé, sokan továbbra is aggódnak amiatt, hogy az automatizálás bizonyos munkahelyeket veszélybe sodor.

Forrás: Pixabay

Összesen a válaszadók 37 százaléka tart attól, hogy az automatizálás miatt veszélybe kerül a munkahelye – 2014-ben ez az arány 33 százalék volt. A megkérdezettek több mint fele (56 százalék) pedig úgy véli, a kormányzatoknak meg kellene tenniük a szükséges lépéseket ahhoz, hogy megvédjék a munkahelyeket az automatizálástól.

„Ezek az aggályok alááshatják a munkavállalók magabiztosságát, illetve elvehetik a kedvüket az innovációtól. Tekintve, hogy a munkavállalók egyharmada veszélyben érzi munkahelyét az automatizálás miatt, a munkáltatóknak komoly párbeszédeket kellene kezdeményezniük ennek kapcsán, és be kellene vonniuk a dolgozókat a technológiai fejlesztésekhez kapcsolódó vitákba" - hangsúlyozta Bencze Róbert.

"A munkavállalóknak így lehetőségük nyílna arra, hogy megértsék a technológiai fejlődés munkahelyükre gyakorolt hatásait, felkészüljenek ezekre, illetve tovább képezzék magukat. Ezek a változások gyökeresen átalakítják majd a munkamódszereinket, ezért a vállalatoknak nem szabad alábecsülniük azok jelentőségét” – tette hozzá.

Előbb-utóbb megjelennek

A tanulmány négy jövőbeni forgatókönyvet mutat be arról, hogyan fog kinézni a munka világa 2030-ban. Az egyes forgatókönyvek azoknak a változásoknak a lehetséges kimeneteleit szemléltetik, amelyek az elkövetkezendő tíz évben a megatrendek, a mesterséges intelligencia, az automatizálás és a gépi tanulás hatására feltehetően bekövetkeznek majd.

A tanulmány célja, hogy megvizsgálja, hogyan alkalmazkodnak a munkavállalók a változásokhoz az egyes forgatókönyvek esetén, illetve hogyan befolyásolja a technológia a munkavállalást.

„A tanulmány négy rendkívül különböző világot mutat be, amelyek jelentős mértékben átalakítják a munkáról alkotott képünket. Egyikünk sem lehet egészen biztos abban, hogyan fog kinézni a világ 2030-ban, az azonban valószínű, hogy a tanulmányban bemutatott négy különböző forgatókönyv egyes aspektusai valamikor, valamilyen formában megjelennek majd" – vélekedik Bencze Róbert.

"A gépi tanulás és a mesterséges intelligencia sokkal hatékonyabb munkaerő-tervezést tesz majd lehetővé a számunkra, ez azonban nem jelenti azt, hogy ölbe tett kézzel várhatjuk, hogy a munka világának jövője magától kibontakozzon. Azoknak a vállalatoknak és dolgozóknak lesz a legnagyobb esélye sikert aratni, akik tisztában vannak a lehetséges jövőképekkel, megértik azok hatásait, és ennek megfelelően terveznek előre” - emelte ki.

A PwC megbízásából készült „Workforce of the future: the competing forces shaping 2030” (A jövő munkavállalói: a munka világát alakító tényezők 2030-ban) című felmérés egyébként egy 10 000 fős mintán alapul, és bemutatja, hogy a Kínában, Indiában, Németországban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban dolgozók hogyan képzelik el a jövő munkahelyét, és a változások hogyan hatnak a munkavállalók kilátásaira és pályafutására.

Hirdetés
Szavazz!

Kell nekünk az euró?

Újra fellángolt a vita, hogy vajon bevezetik-e nálunk az eurót, s ha igen,...

Külföldre megyünk orvoshoz?

Egyre durvább a magyarországi orvoshiány. Ami ráadásul, már közép-európai...

Téli kikapcsolódás az Alpokban

Az ausztriai téli üdülés az életöröm igazán különleges formája, amely során...

Forex mazsoláknak

Rövid poszt következik. Szembe kell néznem ugyanis néhány dolgokkal.

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

Jót tenne a brit gazdaságnak, ha az Egyesült Királyság mégsem lépne ki az...

A héten számos piacmozgató eseményre kerül sor, így többek között a...

Hirdetés
Csok

Új csúcsra emelkedhet a jelzáloghitelezés

A várakozásoknál is jobban bővül a jelzáloghitelezés az idén, a K&H Bank...

Így hat a csok a lakáspiacra

Egy év leforgása alatt trendszerűen növekedett a nagyobb alapterületű, új...

Határokon át

Szigorít Franciaország a bevándorlókkal szemben

Másfél-két év múlva érezhetők lesznek a reformok hatásai a munkanélküliség...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Véget érhet a felsőoktatás és a szakképzés elhatárolódása »

ALTERA 2400 (6,57 ) APPENINN 551 (1,10 ) CIGPANNONIA 287 (0,35 ) Duna House A 3700 (-0,67 ) EMASZ 22955 (0,07 ) ENEFI 249 (-0,40 ) FHB 544 (-0,18 ) GSPARK 3790 (-0,79 ) KONZUM 2316 (-0,90 ) MASTERPLAST 621 (12,91 ) MOL 3136 (0,26 ) MTELEKOM 476 (-0,21 ) NORDTELEKOM 19 (5,56 ) NUTEX 80 (3,90 ) OTP 10630 (0,19 ) OTT1 53 (1,92 ) PANNERGY 539 (0,75 ) RABA 1281 (-0,31 ) RICHTER 6595 (-0,48 ) WABERERS 5000 (-0,40 ) ZWACK 16750 (-0,30 )