Minden negyedik cég új dolgozókat venne fel

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 3 perc

ManpowerGroup Munkaerő-piaci Felmérése szerint a megkérdezett 750 munkaadó 24 százaléka növekedésére számít, csupán 3 százalékuk tervez elbocsátást, míg 70 százalék semmiféle változtatásra nem készül 2017 második felében.

A szezonálisan kiigazított adatok alapján a Munkaerő-piaci mutató értéke +20 százalék, ami a legerősebb a nyolc évvel ezelőtt elindított felmérés óta. A felvételi szándék 3 százalékponttal emelkedett az előző negyedévhez képest, és 7 százalékponttal nőtt a 2016-os harmadik negyedéves eredményekhez viszonyítva.

Verseny a dolgozókért

Vég Ottó, a ManpowerGroup magyarországi ügyvezetője elmondta: “Bár a munkáltatók felvételi szándékai továbbra is erősek, sokuk attól tart, hogy a munkaerő felvételre irányuló erőfeszítéseiket - amit a bérezés növekedésével próbálnak támogatni - a Magyarországon kialakult folyamatos munkaerőhiány megnehezítheti. A kékgalléros munkavállalókért folytatott verseny intenzívebbé vált, a külföldi gyárak pedig aktívan keresik és csalogatják el a képzett munkaerőt Magyarországról.”

Magyarország középső és északi régióiban a felvételi szándékot elsősorban a szolgáltató központok és a különböző ágazatokban folytatott digitális átalakulás vezérli. Az automatizálás kulcsfontosságú a gyártási szervezetek számára, amik még mindig nehézségekkel küzdenek a megfelelő informatikai és mérnöki tehetségek megtalálásában.

„A munkaadók többsége leginkább amiatt aggódik, hogy szervezetük munkaerejének vajon megvannak-e a szükséges készségei ahhoz, hogy lépést tartsanak a világszerte zajló „Készségek Forradalma” lépéseivel, valamint az információtechnológiai és automatizálási fejlesztésekkel, amely jelenleg a magyar piacot uralja"- tette hozzá Vég Ottó.

"Úgy véljük, hogy fontos befektetnünk a meglévő munkaerő-képzésébe, és új utakat kell találnunk a meglévő tehetségek vonzására és megtartására. A képzési szervezetek különböző átképzéseket kínálnak azoknak, akik szeretnének elhelyezkedni vagy előrelépni karrierjükben."

Ágazati összehasonlítások

A munkaadók mind a kilenc vizsgált ágazatban dolgozói létszámbővítést terveznek a következő három hónapban. A legerősebb felvételi szándékot az építőipari szektor munkáltatói jelentették +35 százalékos munkaerő-piaci mutató értékkel. Az építőipar, gyártás és a szállítmányozás-raktározás területek munkáltatói mutatják legnagyobb mértékű felvételi szándékot a felmérés 2009-es kezdete óta.

„A kimutatásunk építőiparra vonatkozó eredményei megerősítik azokat a jelentéseket, amelyek szerint az autópályák bővítése várhatóan folytatódni fog, az EU pénzügyi befektetési alapjainak köszönhetően"- mondta Vég Ottó.

A Gyártás szektor munkaadói egészséges gyarapodást jósolnak +30 százalékos előrejelzéssel, amit akár az építőanyagokat gyártó vállalatok több milliárd forintos beruházása, és a magyar gépjárműgyárak folyamatos bővülése is alátámaszt. A Szállítmányozás-raktározás és kommunikáció szektor kilátásai a munkaerő bővítésre +28 százalékos értéket mutatnak.

Másutt a Pénzügyi, Biztosítási, Ingatlan- és Vállalkozási Szektorban dolgozó munkáltatók jelentős felvételi szándékot jelentettek +20 százalékos kilátásokkal, míg a vendéglátás illetve a kis- és nagykereskedelmi ágazatban +18% és +14 százalékos értéken áll a munkaerő-piaci mutató. A legkörültekintőbb felvételi szándékot a Köz-, szociális és lakossági szektorban jelentették +7 százalékos mutatóval.

Az előző negyedévhez viszonyítva a felvételi hajlandóság a kilencből hat iparágban erősödött. Az Építőipari szektor munkáltatói 10 százalékpontos növekedést mutatnak, míg a Gyártás szektorban a kilátások 5 százalékponttal javulnak. 4 százalékponttal erősebbek a Vendéglátóiparban illetve a Szállítmányozás-raktározás és kommunikáció szektorokban. Az Elektromos áram, gáz- és vízellátási ágazatban a munkaadók azonban enyhe 4 százalékpontos csökkenést mutatnak.

Regionális összehasonlítás

A júliusi-szeptemberi időszakban mind a nyolc régióban várható a munkaerő-növekedés. A Közép-magyarország munkáltatói jelentették a legerősebb Munkaerő-piaci Mutatót + 29 százalékos nettó foglalkoztatási kilátásokkal. A budapesti munkáltatók előrejelzése szerint jelentős, +23 százalékos növekedést mutat, míg az Észak-Alföldön és Dél-Alföldön +20% és +18 százalékos felvételi szándékról számoltak be. Nyugat-Dunántúlon és Közép-Dunántúlon is folyamatosan növekszik a munkahelyteremtés, +17 százalék és +16 százalékos kilátásokkal.

Az előző negyedévhez képest nyolcból 5 régióban erősödik a felvételi szándék a következő három hónap során, a legnagyobb mértékben 10 százalékponttal az észak-alföldi és 5 százalékponttal Közép-magyarországi régióban. A budapesti felvételi hajlandóság 4 százalékponttal nőtt, azonban három régióban a munkaadók - köztük a Nyugat-Dunántúlon és a Dél-Dunántúlon - 4 illetve 3 százalékpontos csökkenést jeleznek.

"A déli területeken bejelentett gyengébb felvételi szándék könnyen magyarázható a régió infrastrukturális és közlekedési helyzetével, amit ha összehasonlítunk más régiókkal, akkor lemaradást láthatunk, így ezek a helyszínek kevésbé vonzóak a vállalati beruházások számára "- mondta Vég Ottó.

Az előző év azonos időszakához képest a mutató növekedéséről számolhatunk be nyolcból 7 régióban. Közép-Magyarországon 19 százalékpontos növekedésről számoltak be, míg a budapesti munkáltatók 10 százalékpontos javulást jelentettek. A mutató 8, illetve 6 százalékponttal nőtt Dél-Dunántúlon és Észak-Alföldön. Eközben a Nyugat-Dunántúl munkáltatói nem mutattak változást a tavalyi évhez képest.

Cégméret szerinti összehasonlítás

Növekedésre lehet számítani mind a négy szervezeti méret kategóriában az elkövetkező negyedévben. A nagy és közepes méretű munkaadók foglalkoztatási szándékának előrejelzése +30 százalék és +24 százalék. A kimutatás a mikro- és kisvállalkozások körében +15 százalék és +13 százalékot jelentettek.

Az előző negyedévhez képest a mikrovállalkozások 6 százalékpontos növekedést mutatnak, míg a kisvállalkozók mutatója maradt közel ugyanaz, míg a közepes és nagyméretű munkáltatók nem jelentettek változást.

Az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest a nagy munkaadók 11 százalékpontos javulást mutattak, míg a mikro- és középvállalatok esetében 8 százalékpontos emelkedés észlelhető. Eközben a kisvállalkozások munkaerő felvételi szándéka nem változott tavalyhoz képest.

Hirdetés
Szavazz!

Kell nekünk az euró?

Újra fellángolt a vita, hogy vajon bevezetik-e nálunk az eurót, s ha igen,...

Külföldre megyünk orvoshoz?

Egyre durvább a magyarországi orvoshiány. Ami ráadásul, már közép-európai...

Téli kikapcsolódás az Alpokban

Az ausztriai téli üdülés az életöröm igazán különleges formája, amely során...

Forex mazsoláknak

Rövid poszt következik. Szembe kell néznem ugyanis néhány dolgokkal.

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

Nagyjából 1,2 millió munkahely szűnhet meg az Európai Unióban, ha nem...

Törökország egyszerre sodródik az unió felé, és a jogállamiságtól el, és...

Hirdetés
Csok

Új csúcsra emelkedhet a jelzáloghitelezés

A várakozásoknál is jobban bővül a jelzáloghitelezés az idén, a K&H Bank...

Így hat a csok a lakáspiacra

Egy év leforgása alatt trendszerűen növekedett a nagyobb alapterületű, új...

Határokon át

Erre jutottak az uniós csúcstalálkozón

A migrációról, a digitális Európáról, valamint a biztonságról és védelemről...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

A legtöbben megpattannának a munkahelyükről »