Nagy projektbe vásárolta be magát az Airbus

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Bevásárolta magát a kanadai Bombardier regionális repülőgépeket előállító CSeries programjába az Airbus, az európai gyártó végzi majd a kereskedelmi tevékenységek nagy részét.

Nehéz helyzet

A Bombardier 6 milliárd dollárt költött az új generációs, regionális gép kifejlesztésébe, eladásai azonban nem az elvártaknak megfelelően alakulnak: 18 hónapja nem érkezett új megrendelés.

A Bombardier helyzetét megnehezítette az a szeptemberi amerikai minisztériumi döntés, amely 220 százalékos büntetővámot szabott ki a CSeries gépekre. A tárca azok után hozta meg ezt a döntést, hogy a Boeing feljelentette versenytársát azzal, hogy dömpingáron, bekerülési költség alatt értékesített gépeket.

Új lendület

Az Airbus beszállása a programba azonban lökést adhat az értékesítésnek, mivel a toulouse-i gyártónak szélesebb körű kereskedelmi kapcsolatai vannak. Emellett az Airbus felajánlotta, hogy Alabamában lévő gyárában szereli össze az amerikai légitársaságok által megrendelt gépeket, így ezekre nem vonatkozna a 220 százalékos büntetővám.

Az atlantai székhelyű Delta Air Lines 75 Bombardier CS100-ast rendelt. A kanadai kutatás-fejlesztési miniszter, illetve a dolgozókat tömörítő szakszervezet is üdvözölte az Airbus döntését. A CSeries a 110-150 férőhelyes regionális gépek piacán versenyez, fő versenytársa a brazil Embaer, és annak E175-ös és E195-ös típusa.

A CSeries 100-as és 300-as indító légitársasága is európai volt, előbbit a Swiss, utóbbit az airBaltic vezette be flottájába először. A két típusból a megrendelők eddig 360 példányra írtak alá szerződést.

Ahogy a Boeing, úgy az Embraer is azzal vádolta a Bombardier-t, hogy tiltott állami támogatást használtak fel a kifejlesztéshez, emiatt jogosulatlan versenyelőnybe került a társaság. A kanadai kormány februárban jelentette be, hogy 372 millió dollár visszafizetendő hitelt biztosított a CSeries programra.

Hirdetés
Szavazz!

Összejön a két Korea?

Az "észak-déli" közös női hokicsapat olimpiai indulása pedig...

Összeomlik a részvénypiac?

Két éve nem látott mélyrepülést produkáltak múlt hét végén a tengerentúli...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

Nagy-Britannia az EU-tagság megszűnése után sem züllik...

Szombati brit sajtóértesülés szerint a brit kormány külön szabályrendszerrel...

Hirdetés
Csok

Mégsem olyan szuper ötlet a CSOK, mint gondoltuk?

2015 júliusától bevezették a CSOK-ot, majd 2016 januárjától a lakáspiaci áfát...

Már szórják a kedvezményes hitelt a felújításhoz

Kedvezőbb feltételekkel és egyszerűbben igényelhető január 8-tól a...

Határokon át

A horvát kormányfővel vitáztak az unió jövőjéről

A horvát kormányfő volt a második uniós vezető, aki az Európa jövőjét...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Egekben az acélárak »