Nincs elég pénz a gyógyszerkasszában

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Az egészségbiztosítási alapban az idei költségvetésre tervezett gyógyszerkiadási támogatások - nominál értékben - a tíz-tizenkét évvel ezelőtti összeget tükrözik, mondta el Dózsa Csaba, egészség-közgazdász. 2017-re a terápiákra tervezett 247 milliárd forint már elfogyott.


A modern egészségügyi rendszer fenntartása komoly versenyfutás: az állam a támogatott gyógyszerek listájára igyekszik föltenni a legmodernebb készítményeket, amelyeknek az ára általában a korábbiaknál jóval magasabb. Ezek a kihívások évről évre jelentkeznek, hiszen cserélődési hatás figyelhető meg: lehet, hogy korábban egy adott terápiás készítmény ára 160 ezer forint volt, de érkezik egy új gyógyszer, mely ára akár másfél millió forint is lehet.

Ennek a drasztikus költségnövekedésnek igyekezett gátat szabni a kormányzat azzal, hogy alkalmazta az egyedi méltányosság módszerét. Ez a folyamat lassítását eredményezte, miszerint egyesével kellett megigényelni a terpiás készítményeket, és egyesével kellett beadni a dokumentációkat. Ezen egyedi kérelmezési eljárást szüntette meg a kormányzat tavaly év végén, azóta egyfajta automatizmussal hagyja jóvá ezeket a drága készítményeket.

Azok a betegek, akik eddig nem juthattak hozzá ezekhez a drága készítményekhez vagy azok a szakorvosok, akik vonakodtak egyedi méltányossági eljárást kezdeményezni, most előszeretettel, könnyebben igénylik ezeket a gyógyszereket. Ez okozhatott kasszatúllépést, mondta el Dózsa Csaba, egészség-közgazdász.

A szakember azt is elmondta, hogy nem egyedi esetről van szó, abban a tekintetben, hogy az elmúlt években szinte mindig hozzá kellett nyúlni ezekhez a keretekhez. Itt az egy nagy kérdés, hogy mennyire indokoltak ezek a nagyértékű gyógyszerek, és mennyire fejtik ki a terápiás hatásukat, hiszen mindez haszonáldozat költséggel jár: a kiegészítendő összeget más helyről kell elvonni. Ez a forrás átcsoportosítás pedig a béremelés elmaradását, az ápolást finanszírozását rövidíti meg.

Dózsa Csaba szerint a megoldást az jelenthetné, ha felülvizsgálnák a kérelmezőket a szakorvosi centrumok szintjén, illetve egyes eseteket megnéznék, hogy a betegség mely stádiumában, milyen protokollhoz illeszkedve kérték meg ezeket a nagy értékű készítményeket.

Hirdetés
Szavazz!

Kína kinyírja a bitcoint?

A kínai kormány immár nem csak a bitcoin ellen harcol, de hadjáratot indított...

Elpártolnak az iPhone rajongói?

Az új iPhone-ok alig fogynak, a régieket meg lassítja az Apple. Elpártolnak a...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

Juncker szeretné, ha az Egyesült Királyság egyszer visszatérne az EU-ba.

A brit kormány nem veheti készpénznek, hogy sikerül...

Hirdetés
Csok

Már szórják a kedvezményes hitelt a felújításhoz

Kedvezőbb feltételekkel és egyszerűbben igényelhető január 8-tól a...

Behúzta a féket a fővárosi ingatlanpiac

2017-ben még tovább élénkült a hazai lakáspiac a tavalyi évhez képest:...

Határokon át

Túl sokba kerül a menekülttábor, pénzt kérnek a franciák

A francia kormány azt szeretné, ha London nagyobb mértékben járulna hozzá az...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Az örök kérdés: állami- vagy magánellátást válasszunk? »