Nyomul előre a kínai ipar

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Új technológiák és új gazdasági ágazatok megjelenése, illetve a hagyományos nehézipari ágazatok jelentőségének a visszaszorulása gyorsítja a kínai ipari termelés növekedését a kínai nemzeti statisztikai hivatal, az NBS kimutatása szerint.

Nőtt az ipari termelés

Tavaly az új energia felhasználású (new energy vehicles, NEV) járművek gyártása 51,1 százalékkal, az ipari robotok gyártása 68,1 százalékkal, a napenergia termelő berendezések gyártása 38 százalékkal, az integrált áramkörök gyártása pedig 18,2 százalékkal nőtt a kínai nemzeti statisztikai hivatal adatai szerint.

A bányaipar termelése ugyanakkor 1,5 százalékkal, a cementiparé 0,2 százalékkal csökkent. A textilipar termelésének 4 százalékos és a szénbányászat termelésének 3,2 százalékos növekedése pedig elmaradt az ipari termelés 2017-es 6,6 százalékos növekedési ütemétől.

Az új technológiák a fejlődés szolgálólányai

A kínai kormány aktívan törekszik az új technológiák meghonosítására az ipari termelés hatékonyságának növelését és a hagyományos nehézipari ágazatok, a bányászat és az acélipar kapacitástöbbletének leépítését célzó átszervezési programjának keretében.

Kína ipari termelésének növekedési üteme tavaly 6,6 százalékra gyorsult a 2016-os 6,0 százalékról. Ezen belül az állami tulajdonban lévő kínai vállalatok termelése tavaly 6,5 százalékkal, a külföldi beruházással működő vállalatoké pedig 6,9 százalékkal emelkedett. A GDP-növekedés 6,9 százalék volt tavaly, magasabb a kormány által megcélzott 6,5 százaléknál és a 2016-os 6,7 százaléknál.

Ezt olvasta már? Kína kinyírja a bitcoint?
A kínai kormány immár nem csak a bitcoin ellen harcol, de hadjáratot indított mindazon weboldalak és mobilappok ellen, amelyek kriptodeviza-kereskedési szolgáltatást nyújtanak. Miközben a bitcoin kurzus korrekciója egyre aggasztóbb méreteket ölt.

Hirdetés
Szavazz!

Összejön a két Korea?

Az "észak-déli" közös női hokicsapat olimpiai indulása pedig...

Összeomlik a részvénypiac?

Két éve nem látott mélyrepülést produkáltak múlt hét végén a tengerentúli...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

Nagy-Britannia az EU-tagság megszűnése után sem züllik...

Szombati brit sajtóértesülés szerint a brit kormány külön szabályrendszerrel...

Hirdetés
Csok

Mégsem olyan szuper ötlet a CSOK, mint gondoltuk?

2015 júliusától bevezették a CSOK-ot, majd 2016 januárjától a lakáspiaci áfát...

Már szórják a kedvezményes hitelt a felújításhoz

Kedvezőbb feltételekkel és egyszerűbben igényelhető január 8-tól a...

Határokon át

A horvát kormányfővel vitáztak az unió jövőjéről

A horvát kormányfő volt a második uniós vezető, aki az Európa jövőjét...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Amerikai állampapírokból tartott Kína nagybevásárlást »