Padlón az új lakások építésének száma

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A 2015-ös évben 7612 új lakás épült, ami 9 százalékos csökkenés a 2014-es adathoz képest. A kiadott lakásépítési engedélyek száma viszont 12 515 volt, ez 30 százalékkal több, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A tavalyi évben, az azt megelőző, 2014-es évhez képest az épített lakások száma országosan 9 százalékkal, Budapesten és a községekben 4 százalékkal, míg a megyei jogú városokban 14 százalékkal csökkent.

Forrás: KSH

A lesújtó adathoz képest bizakodásra ad okot, hogy az év folyamán kiadott lakásépítési engedélyek száma viszont nőtt. 12 515 új engedély került kiadásra, ami 30 százalékkal több, mint 2014-ben. Még beszédesebb adat, hogy Budapesten 73 százalékkal több lakás építését engedélyezték.

Még mindig magunknak építjük a lakásokat

Ha a épített lakások építtetőinek megoszlását vizsgáljuk, azt láthatjuk, hogy a természetes személyek által épített lakások aránya változatlanul 59 százalék, a vállalkozások által építetteké 39 százalék. Budapesten az utóbbiak aránya 59 százalékról 66 százalékra nőtt.

A lakások 55 százaléka saját célra épült, 41 százaléka viszont értékesítésre. Az új lakóépületek közöl 56 százalékról 60 százalékra nőtt a családi házak aránya, a többszintes és többlakásos épületeké viszont 35-ről 33 százalékra csökkent, a lakóparkokban épül lakásoké 7-ről 5 százalékra csökkent.

Ilyen egy átlagos méretű lakás
A KSH adatai szerint a tavalyi évben használatba vett lakások átlagos alapterülette 101 m2 volt, tehát nem változott 2014-hez képest.

Több lakás szűnt meg

Összesen 2000 lakás szűnt meg tavaly, 16 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A lebontott épületek közül 286 önkormányzati tulajdonú volt.

A kiadott építési engedélyek alapján megállapítható, hogy 27 százalékkal több, 6526 lakás építését tervezik az idén, viszont 8 százalékkal csökkent a nem lakóépületre kiadott engedélyek száma.

Forrás: KSH

Hirdetés
Szavazz!

Kiöregszik a magyar?

Amióta csak népszámlálást tartanak Magyarországon, még sosem volt ennyire...

Legyünk e-sport nagyhatalom?

Úgy tűnik a kormányzat elszánt ebben a kérdésben, bár a magyar e-sport még...

Forex mazsoláknak

Az éles számlának való nagy bemutatkozásom után már másnap úgy döntöttem...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

A brit kormány 3 milliárd fontot (több mint ezermilliárd forintot) különít el...

Olyan könnyű lesz a letelepedett státus megszerzése, mint a jogosítvány...

Hirdetés
Csok

Nagyon népszerű lett a csok

Eddig mintegy 240 ezer embernek segített a családi otthonteremtési kedvezmény...

Szárnyal az építőipar, de meddig?

A hazai építőipar teljesítménye 2017-ben rég nem látott javulást mutat.

Határokon át

Változást hozhat a dublini reform

Az EP készen áll a menedékkérők igazságosabb elosztását célzó dublini...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Többet vártak az elemzők az amerikai ipartól »