Sosem látott magabiztosság a nagyvállalatoknál

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A világ legnagyobb vállalatainak az előttünk álló évvel kapcsolatos bizalmi indexe öt éve nem látott rekordot ért el - ez derül ki a Fidelity International legújabb felméréséből.

Nem kell aggódnunk az infláció miatt

A piaci volatilitás növekedése ellenére a felmérés eredményei alapján nem sok okunk van feltételezni, hogy ez a szinte tökéletes állapot a közeljövőben véget érhetne – vészjelzésről pedig végképp nincs szó. Az infláció alakulása miatt nem kell túlságosan aggódnunk. A költségek, a bérek vagy a termelési árak túlzott inflációja növekvő finanszírozási költségekkel párosulva kiválthatná a monetáris politika szigorodását, ami korlátozhatná a reálkereslet növekedését, és a beruházási és kiadási terveik visszafogására kényszeríthetné a vállalatokat.

A Fidelity elemzői – annak ellenére, hogy az elemzők az általuk vizsgált vállalatok ráfordításainak és bérköltségeinek szerény növekedéséről és e vállalatok kissé növekvő ármeghatározó erejéről számolnak be – határozottan arra számítanak, hogy a termelői árak inflációja azonos vagy alacsonyabb lesz, mint a fogyasztói árak inflációja.

Forrás: Fidelity International, 2018. február. A Fidelity globális hangulati mutatójának értéke 1-10-ig terjedő skálán helyezkedhet el. Az 5 alatti értékek romló, az 5 fölöttiek javuló hangulatról tanúskodnak. Deteriorating = romlik; About the same = Nagyjából változatlan; Improving = javul.

Emelkedni kezd a tőkeáttételel mértéke

Marty Dropkin, a Fidelity International vezető kötvénypiaci elemzője szerint a ciklus jelenlegi szakaszában általában emelkedni kezd a tőkeáttétel mértéke, mivel a vállalatok túlzottan magabiztossá válnak. Ezenkívül a globális adósságok összege (a magánhiteleket és az államadósságokat is ide számítva) a válság előtti szinteket jóval meghaladó rekordmagasságba nőtt, így a legnagyobb gazdasági hatalomnak számító országok minden korábbinál érzékenyebbé váltak a kamatok növekedésére.

Ebből adódóan nem lett volna meglepő, ha azt tapasztaljuk, hogy a tőkeáttétel és a nemfizetési várakozások elkezdenek felfelé kúszni, a mérlegek pedig gyengülni. Csakhogy az adatok nem ezt mutatják.

Éppen ellenkezőleg: a Fidelity felmérése szerint a mérlegek minden ágazatban szilárd alapokon állnak, a finanszírozási igények, a finanszírozási költségek és a nemfizetési ráták is stabilak, a tőkeáttétel mértéke pedig kissé csökkenni fog a következő 12 hónapban, ami az elmúlt években tapasztalt gazdasági növekedés ellenére óvatos tőkegazdálkodásra utal.

Minden ágazatra és régióra jellemző a bizalom

A bizalom mértéke megdöbbentően egyenletes minden ágazatban és régióban, és mindenhol magasabb, mint tavaly volt – kivéve a technológiai területet, ahol a bizalmi index már eleve rendkívül magas.

Michael Sayers, a Fidelity International kötvénypiaci kutatási igazgatójaszerint a vállalatvezetők a jövőt tekintve kedvező körülményekre számítanak, és a terveik is ennek megfelelően alakulnak. A tavalyinál jobban bíznak a kereslet növekedésében, és továbbra sem hanyagolják el a költségcsökkentést.

Az előző évekhez képest nagy változás, hogy elkezdtek ismét a saját termelő tőkéjükbe fektetni. Innovációs és versenyképesség-növelési célból technológiai beruházásokat hajtanak végre, és óvatosan elkezdték a béreket is emelni.Igyekeznek a tőkearányos megtérülés növekedését a részvényeseknek juttatott magasabb osztalékba és további részvény-visszavásárlási tranzakciókba forgatni, emellett nyitva tartják a szemüket az újabb M&A-lehetőségek után kutatva is.

A vállalatvezetők tudják, hogy a mérlegük nem csak a költségmegtakarításnak és a visszafogott költekezésnek köszönhetően stabil, hanem azért is, mert a kötvénypiaci bikamenetet sokan a hiteleik alacsonyabb kamatokkal és hosszabb futamidőkkel történő refinanszírozására használták ki.

Hirdetés
Szavazz!

Kellenek a sofőrök az autókba?

Új korszak kezdődött a közlekedésben. Már áldozata is van az önvezető...

Kína tényleg technológiai fölénybe kerülhet?

Az 5G hálózatok piacát féltik Amerikában a kínaiak előretörésétől. Vajon...

Forex szemináriumok

Egy Trader életútja nem mindig úgy zajlik, mint egy hierarchikus rendszerben...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

Jelentősen erősödéssel reagált a font a Brexit-tárgyalások hétfői ígéretes...

A Parlament a Brexit után a kétoldalú kapcsolatok szempontjából egy társulási...

Hirdetés
Csok

Rég látott szinten az ingatlanfejlesztések

Tavaly már a válság előttit meghaladó szintre, 2 milliárd euró közelébe...

Csok: minden, amit a változásokról tudni kell

Mától egyszerűbb és gyorsabb a családi otthonteremtési kedvezmény, a csok...

Határokon át

Súlyos méreteket öltött a román kivándorlás

Az Európai Unió országai közül Romániának volt a legnagyobb arányú...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Előre akarnak törni az európai vállalatok »

ALTEO 725 (-1,36 ) ALTERA 690 (-2,13 ) ANY 1390 (1,09 ) APPENINN 545 (-3,54 ) BIF 1920 (2,13 ) CIGPANNONIA 368 (-2,00 ) CSEPEL 950 (-2,06 ) Duna House A 4180 (3,47 ) EHEP 382 (-15,11 ) EMASZ 25200 (0,80 ) ESTMEDIA 67 (7,72 ) FHB 615 (-1,13 ) FORRAS/T 1210 (-2,42 ) FUTURAQUA 60 (3,83 ) GSPARK 3550 (-0,28 ) KONZUM 2605 (-3,16 ) KULCSSOFT 1100 (4,76 ) MASTERPLAST 615 (1,65 ) MOL 2820 (-0,56 ) MTELEKOM 445 (-0,56 ) NORDTELEKOM 48 (-3,42 ) OPUS 507 (-1,74 ) OTP 11300 (-0,88 ) OTT1 284 (15,92 ) PANNERGY 750 (0,81 ) RABA 1470 (2,08 ) RICHTER 5160 (-2,64 ) SET Group 213 (-0,47 ) WABERERS 4420 (-1,34 )