Szárnyal az építőipar, de meddig?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 3 perc

A hazai építőipar teljesítménye 2017-ben rég nem látott javulást mutat. Az idei év második negyedévében 35 százalékot meghaladó mértékben nőtt a termelés volumene, és a kedvező tendencia várhatóan folytatódik az év hátralévő részében is. Mindezt alátámasztja az is, hogy az építőipari vállalkozások májusi szerződésállománya 53,2 százalékkal volt magasabb 2016 azonos időszakához képest - derül ki az Euler Hermes magyarországi építőipari elemzéséből.

A pozitív trendet több, egymástól független dolog is elősegítette: az uniós finanszírozású, illetve az állami közbeszerzésű projektek magas száma, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) és a lakások áfacsökkentése. A növekvő kereslet és az ehhez kapcsolódó termelésnövekedés elvileg pozitív hatással lenne a szektor jövedelmezőségére is, erre azonban erős nyomást gyakorol az építőanyagok árának folyamatos növekedése és a képzett munkaerő egyre aggasztóbb hiánya.

Fontos az építőipar növekedése

Az építőipar folyamatos, fenntartható, hosszútávú növekedése az egyik legegyértelműbb jele egy ország gazdasági fejlődésének. A 35 százalékos növekedés, melyet 2016 és 2017 második negyedéve között a magyarországi építőipar elért, az EU tagországok között is a legjobb eredmény, ami mindenképpen pozitív fejlemény. Mindez ugyanakkor nagyrészt köszönhető az alacsony 2016-os bázisnak, illetve az állami és uniós beruházások magas szintjének, így egyelőre a folyamatosság és a fenntarthatóság kapcsán komoly kérdőjeleket láthatunk.  

Az Euler Hermes szektorelemzése alapján az épületek és az egyéb építmények esetében is komoly növekedés láthatunk a vizsgált időszakban: az előbbi 27,2, míg az utóbbi 46,7 százalékkal tudott bővülni. Az épületek kapcsán elsősorban az ipari és raktárépületek, kisebb mértékben a sport- és oktatási létesítmények jelentették a növekedés alapját. Az egyéb építmények esetében a termelés az út-, vasút- és közműépítési munkák következtében bővült.

Ez a kedvező tendencia várhatóan a 2017-es év hátralevő részében is folytatódik, mivel a szerződések száma emelkedik: a májusban megkötött új szerződések mennyisége 53,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az építőipari vállalkozások szerződésállományának volumenében még ennél is nagyobb növekedést láthatunk: idén május végére 94,3 százalékos emelkedést mutatott fel egy év alatt a hazai építőipar, elsősorban az építményeknek köszönhetően.

Problémák és társaik

A képzett munkaerő hiánya egyre komolyabb problémákat okoz a szektorban, és a más ágazatokhoz képest is szignifikánsabban növekvő bérek miatt csökkenti a jövedelmezőséget.

Jellemző az is, hogy az építőanyag-kapacitásokat a legtöbb esetben már akár 16-18 hónappal az építkezés megkezdése előtt le kell kötni jelenleg annak érdekében, hogy időben kezdődhessen az adott építkezés.

A Családi Otthonteremtési Kedvezményre jelentkezők száma mindeközben elérte az 50 ezret, az igényelt támogatási összeg pedig meghaladta a 126 milliárd forintot, ami szintén komoly hatással volt a teljes szektorra. Így a magyar építőipar teljesítménye nemzetközi szempontból is figyelemre méltó: a kiadott építési engedélyek számán és az alapterület nagyságán alapuló mutató az Eurostat elemzés szerint 2014 első negyedéve és 2017 első negyedéve között az EU-ban 26 százalékkal bővült, míg Magyarországon 181 százalékkal.

A piac szerkezete oligopolisztikus, 5-10 nagyvállalattal, akik jellemzően részt tudnak venni a közbeszerzéseken, a kisebb piaci szereplők pedig jellemzően alvállalkozók.

Nőtt a fegyelem

„Az ágazatban tapasztalható fizetési fegyelem ebben az évben jelentősen javult. A javuló trend ellenére azonban a késedelmes fizetések aránya a szektorban még mindig számottevő; jelenleg 30 százalék körül mozog, de ezeknek nagyságrendileg 90 százalékát általában végül kiegyenlítik az adósok” - mondta el Bujdosó Tünde, az Euler Hermes Hitelbiztosító kockázatkezelési igazgatója.

„Az építőiparban tevékenykedő cégek elemzését nehezíti, hogy az utolsó rendelkezésre álló auditált pénzügyi adatok a 2016-os év negatív trendjét tükrözik, a 2017-es évközi pénzügyi adatok elérhetősége pedig korlátozott. A szektor megítélésében továbbra is nehezítő tényező az újonnan alapított cégek jelentős száma, valamint a cégcsoportok transzparenciája, és a projekt cégek megítélése” - ismertette a szakértő.

A fémipar is jól áll

Az építőipar mellett az Euler Hermes a magyarországi fémiparról is önálló negyedéves szektorelemzéseket készít. A közel 85.000 munkavállalót foglalkoztató fémipar kulcsfontosságú szállítója az építőiparnak és az autóiparnak is, amelyek az elmúlt öt évben a leggyorsabban növekvő ágazatok között voltak Magyarországon. A hazai fémipar a második negyedévben jobban teljesített az EU átlagánál, ráadásul meghaladta a 2008-as válság előtti eredményét is.

Az ágazat pozitív teljesítménye főként az építőipar fellendülésének köszönhető, ráadásul az Audi, a Mercedes és a Suzuki – mely cégek komoly termelési kapacitással rendelkeznek Magyarországon – az elmúlt 2 év során új modelleket vezettek be, további lendületet adva a szektornak. Ez a pozitív trend várhatóan hosszabb távon folytatódik: 2016-ban a fémipar össztermelése 1.920 milliárd forint volt, ami a hazai ipari termelés 7,3 százalékát tette ki, mindezt 3,2 százalékos éves növekedés mellett.

A fentiekből következően az építőipar és a kapcsolódó szektorokban működő cégek vegyes képet mutatnak, azok megítélése során a pénzügyi adatokon felül sok egyéb tényezőt is figyelembe kell venni. Ennek megfelelően az egész hazai építőipar és a fémipar is a közepes kockázatú szektor-besorolásban található a hitelbiztosító osztályozási rendszere alapján. Ezzel összefüggésben megemlíthető az is, hogy az Euler Hermes által a magyarországi piacon nyújtott hitelbiztosítási fedezet nagyságrendileg 20 százaléka köthető az építőiparhoz és a fémiparhoz.

Hirdetés
Szavazz!

Összejön a két Korea?

Az "észak-déli" közös női hokicsapat olimpiai indulása pedig...

Összeomlik a részvénypiac?

Két éve nem látott mélyrepülést produkáltak múlt hét végén a tengerentúli...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

Nagy-Britannia a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után tervezett átmeneti...

Szombati brit sajtóértesülés szerint a brit kormány külön szabályrendszerrel...

Hirdetés
Csok

Mégsem olyan szuper ötlet a CSOK, mint gondoltuk?

2015 júliusától bevezették a CSOK-ot, majd 2016 januárjától a lakáspiaci áfát...

Már szórják a kedvezményes hitelt a felújításhoz

Kedvezőbb feltételekkel és egyszerűbben igényelhető január 8-tól a...

Határokon át

A horvát kormányfővel vitáztak az unió jövőjéről

A horvát kormányfő volt a második uniós vezető, aki az Európa jövőjét...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Egyre több pénzt visznek haza a magyarok »

ALTEO 725 (1,40 ) ALTERA 645 (0,78 ) ANY 1380 (0,73 ) APPENINN 686 (0,44 ) BIF 1790 (-0,56 ) CIGPANNONIA 442 (-0,45 ) CSEPEL 1160 (0,87 ) ENEFI 192 (0,52 ) ESTMEDIA 42 (-2,79 ) FUTURAQUA 64 (-3,59 ) GSPARK 3640 (-0,82 ) KONZUM 3135 (1,62 ) MOL 2898 (0,07 ) MTELEKOM 468 (-0,43 ) NORDTELEKOM 47 (-2,31 ) OPUS 635 (-2,31 ) OTP 11480 (-1,03 ) OTT1 252 (-1,18 ) PANNERGY 690 (-0,29 ) RABA 1435 (-0,69 ) RICHTER 5905 (0,08 ) SET Group 217 (-0,91 ) WABERERS 4690 (-1,05 ) ZWACK 17350 (-0,57 )