Szűk sávban ragadhat a forint

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A CIB Bank elemzői szerint a laza monetáris kondíciók 2018 végéig, de még 2019 első felében is fennmaradhatnak.

Még nincs inflációs nyomás

Trippon Mariann, a bank vezető elemzője a hitelintézet szerdai budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: 2017-ben a belső kereslet növekedése, az uniós források egyre nagyobb ütemű felhasználása miatt tovább gyorsulhat, 3,5 százalékos lehet a GDP növekedése.

A fogyasztói árindex a tavalyi 0,4 százalék után 2017-ben 2 százalék fölé kerülhet, idén éves átlagban 2,3 százalék, jövőre 2,5 százalék lehet - mondta. Jelezte: a béremelések hatása még nem teljesen jelent meg az árakban, az élelmiszer és az üzemanyag árak a vártnál alacsonyabbak és az importált termékek áralakulása miatt sincs inflációs nyomás.

Marad a laza politika

Trippon Mariann kifejtette: a magyar makrogazdasági mutatók jól alakultak az elmúlt időszakban, szép képet mutatnak a növekedési kilátások, a világgazdasági környezet is kedvező, emiatt az Magyar Nemzeti Bank tovább lazított monetáris kondícióin, és idén is a nem konvencionális intézkedésekre helyezi a hangsúlyt.

Rámutatott: az alapkamat 0,9 százalékon marad hosszabb távon, de a már egyébként is negatív overnight (O/N), azaz egynapos jegybanki betéti kamat mínusz 0,15 százalékra csökkent. Részben ennek köszönhető, illetve a 3 hónapos betétben elhelyezhető összeg minimálisra szorításának, hogy a budapesti bankközi kamatláb (BUBOR) és a diszkontkincstárjegy hozamok közel vannak a nullához - emelte ki.

Már költjük a megtakarításokat

Jelezte: a következő időszakban a forint árfolyama az euróval szemben várhatóan a 305-315 forintos sávban mozog majd. A beruházások is kedvezően alakulnak, a lakosság elkezdte lakásvásárlásra, illetve lakások felújítására fordítani megtakarításait - mondta a vezető elemző.

Elmondta, hogy a piacok számára komoly bizonytalanságot hordoz, hogy miként alakul az Egyesült Államok fiskális és kereskedelmi politikája, meddig tart és végül milyen eredménnyel zárul a Brexit előkészítése, valamint az, hogy elmélyülhet-e az Észak-Koreával kialakult konfliktus.

Hirdetés
Szavazz!

Kiöregszik a magyar?

Amióta csak népszámlálást tartanak Magyarországon, még sosem volt ennyire...

Legyünk e-sport nagyhatalom?

Úgy tűnik a kormányzat elszánt ebben a kérdésben, bár a magyar e-sport még...

Forex mazsoláknak

Az éles számlának való nagy bemutatkozásom után már másnap úgy döntöttem...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

Londoni makrogazdasági elemzők szerint az új brit költségvetési tervezetben...

A brit kormány 3 milliárd fontot (több mint ezermilliárd forintot) különít el...

Hirdetés
Csok

Nagyon népszerű lett a csok

Eddig mintegy 240 ezer embernek segített a családi otthonteremtési kedvezmény...

Szárnyal az építőipar, de meddig?

A hazai építőipar teljesítménye 2017-ben rég nem látott javulást mutat.

Határokon át

Változást hozhat a dublini reform

Az EP készen áll a menedékkérők igazságosabb elosztását célzó dublini...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Lakossági fogyasztás pörgeti a német gazdaságot »