Trump tovább vívja külkereskedelmi harcát

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az Egyesült Államok többé nem tűrheti el a tartós igazságtalanságokat a kereskedelemben, ragaszkodni fog az egyenlőség elvéhez - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök egy pénteki beszédében az Ázsiai-csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) vietnami csúcstalálkozója előtt.

Tessenek megérteni: Amerika az első

Az Egyesült Államok kész kétoldalú megállapodást kötni bármely országgal az "indo-csendes-óceáni térségben", de csakis a kölcsönös tisztelet és kölcsönös előnyök alapján, és arra számítva, hogy partnereink betartják a szabályokat - tette hozzá. A nevezett régió alatt az ázsiai-csendes-óceáni térséget értette az amerikai elnök, mert - mint a Reuters hírügynökség megjegyezte - Indiát is bele szeretné vonni.

"Elvárjuk, hogy a piacok egyenlő mértékben legyenek nyitottak mindkét oldalon, és a magánbefektetőknek - nem pedig a kormányzati tervezőknek - legyen lehetőségük a közvetlen befektetésre" - mondta a vállalatvezetők előtt tartott előadásban. Trump "Amerika az első" mottójú gazdaságpolitikája középpontjába a kereskedelem egyensúlyba hozását helyezte az Egyesült Államok és ázsiai partnerei között, amitől azt várja, hogy országában munkahelyeket fog megvédeni.

Beszédében arra biztatta az ázsiai országokat is, hogy ők is helyezzék előtérbe saját érdekeiket. Az elnök felemelte szavát a szellemi tulajdonok elorozása ellen is, ami szerinte óriási kárt okoz az amerikai gazdaságnak. Végül ismét szóba hozta a fenyegetést, amelyet az észak-koreai nukleáris és rakétaprogram jelent a világra és azon belül a térségre. E térség és népei nem lehetnek túszai egy diktátornak, aki erőszakos hódításról és nukleáris zsarolásról fantáziál - jelentette ki.

Ázsiai turné

Az APEC-csúcs Trump 12 napos ázsiai körútjának negyedik állomása. Előtte Japánban, Dél-Koreában és Kínában járt. Kínának van messze a legnagyobb kereskedelmi többlete az Egyesült Államokkal szemben, tehát Trump nyilván elsősorban Pekingnek címezte az erről szóló mondatait, de Vietnam is azon országok között van, amelyeknek kereskedelmi többletét Trump csökkenteni szeretné.

Az AP hírügynökség megjegyezte, hogy az amerikai elnök beszédének hangneme sokkal szigorúbb volt az előadáson, mint ahogy az előző nap pekingi látogatásán beszélt. A Trumpot csütörtökön fogadó Hszi Csin-ping kínai elnök is beszélt a fórumon, és kijelentette, hogy a globalizáció visszafordíthatatlan folyamat, valamint kifejezésre juttatta, hogy az amerikai elnökkel ellentétben a többoldalú kereskedelmi megállapodások híve.

Az országoknak gazdaságilag nyitottaknak kell lenniük, különben lemaradnak - mondta. Azóta, hogy az amerikai elnök kiléptette országát a Csendes-óceáni Partnerségből (TPP), a bennmaradó 11 ország csak nehezen tudja életben tartani a szabadkereskedelmi tömörülést - írta a Reuters hírügynökség. A TPP-országok vezetői pénteken találkoznak, miután kereskedelmi minisztereik csütörtöki találkozója megegyezés nélkül ért véget.

Hirdetés
Szavazz!

Kiöregszik a magyar?

Amióta csak népszámlálást tartanak Magyarországon, még sosem volt ennyire...

Legyünk e-sport nagyhatalom?

Úgy tűnik a kormányzat elszánt ebben a kérdésben, bár a magyar e-sport még...

Forex mazsoláknak

Az éles számlának való nagy bemutatkozásom után már másnap úgy döntöttem...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

Az európai nagyvállalatok vezetőinek többsége szerint pozitívak a globális...

Londoni makrogazdasági elemzők szerint az új brit költségvetési tervezetben...

Hirdetés
Csok

Nagyon népszerű lett a csok

Eddig mintegy 240 ezer embernek segített a családi otthonteremtési kedvezmény...

Szárnyal az építőipar, de meddig?

A hazai építőipar teljesítménye 2017-ben rég nem látott javulást mutat.

Határokon át

Változást hozhat a dublini reform

Az EP készen áll a menedékkérők igazságosabb elosztását célzó dublini...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Amerika áll nyerésre? »

ALTEO 5250 (-0,94 ) ALTERA 3729 (-3,49 ) ANY 1346 (0,37 ) APPENINN 794 (4,61 ) BIF 1772 (-1,83 ) CIGPANNONIA 301 (-0,66 ) Duna House A 3640 (-1,17 ) EHEP 1070 (-6,88 ) ENEFI 238 (-0,83 ) ESTMEDIA 70 (1,45 ) FHB 628 (1,13 ) FORRAS/OE 952 (-6,21 ) FUTURAQUA 49 (-2,00 ) GSPARK 3610 (-0,28 ) KONZUM 3020 (-0,30 ) MOL 3212 (-0,77 ) MTELEKOM 470 (-0,42 ) OTP 10370 (0,19 ) OTT1 297 (5,32 ) PANNERGY 549 (0,37 ) RABA 1256 (-0,95 ) RICHTER 7001 (-0,27 ) SET Group 101 (9,78 ) WABERERS 4600 (-1,50 ) ZWACK 16830 (0,21 )