Vannak még elvarratlan szálak a Brexittel kapcsolatban

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Kizárólag az után lehet megkezdeni a tárgyalásokat az Egyesült Királyság uniós kilépését követő esetleges átmeneti időszakról, hogy rendezték a kiválás főbb kérdéseit - jelentette ki az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója hétfőn Brüsszelben.

Vannak fotosabb dolgok az átmenetnél

Kizárólag az után lehet megkezdeni a tárgyalásokat az Egyesült Királyság uniós kilépését követő esetleges átmeneti időszakról, hogy rendezték a kiválás főbb kérdéseit - jelentette ki az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója hétfőn Brüsszelben.

"A mandátumom alapján nem tárgyalhatunk átmeneti időszakról anélkül, hogy előzetes megállapodásra jutnánk a rendezett távozásról" - hangsúlyozta Michel Barnier a Brexitről szóló egyeztetések e heti, negyedik fordulójának megnyitása előtt.

Hozzátette, egy esetleges átmeneti időszakban a szigetországnak továbbra is be kellene tartania az uniós szabályok mindegyikét.

Az átmeneti időszak lehetőségéről Theresa May brit kormányfő beszélt pénteken Firenzében.

Világos tárgyalási álláspontok kellenek

A volt francia miniszter a beszédet konstruktívnak nevezte, és kiemelte, hogy az abban foglaltakat világos tárgyalási álláspontokká kell alakítani.

A közös sajtótájékoztatón David Davis brit Brexit-ügyi miniszter kiemelte: az EU-val szemben fennmaradó pénzügyi kötelezettségek ügyét világosan ahhoz kell kötni, hogy a felek milyen egyezségre jutnak a jövőbeli politikai és kereskedelmi kapcsolatokról.

Mint mondta, az Egyesült Királyság eleget fog tenni a kötelezettségeinek, de ez csak egy új, "mély és különleges partnerség" keretében történhet meg.

A piszkos anyagiak is közbeszólnak

Az EU képviselői korábban számtalanszor leszögezték: előbb a kilépéssel kapcsolatos főbb kérdésekben, köztük a pénzügyi kötelezettségek ügyében kell előrelépést elérni ahhoz, hogy megkezdődhessen az egyeztetések második szakasza a jövőbeli viszonyról.

A britek távozása után bennmaradó uniós tagországok vezetői októberben döntenek majd arról, hogy szerintük megfelelő ütemben haladnak-e a mostani egyeztetések a kereskedelmi tárgyalások megkezdéséhez, de Brüsszelben egyre többen kételkednek benne, hogy már ekkor tovább tudnak lépni.

A Lisszaboni Szerződés 50. cikke szerint az uniós tagság a kilépési szerződés hatályba lépésével, annak hiányában pedig a távozási szándék bejelentése után két évvel szűnik meg, azaz ebben az esetben 2019. március 29-én, de a kiválási tárgyalások a tagállamok konszenzusos döntésével meghosszabbíthatók.

Nagy-Britannia a Brexit után is biztosítani fogja területén az európai uniós állampolgárok jogait - jelentette ki Boris Johnson brit külügyminiszter hétfőn Prágában.

Hirdetés
Szavazz!

Összejön a két Korea?

Az "észak-déli" közös női hokicsapat olimpiai indulása pedig...

Összeomlik a részvénypiac?

Két éve nem látott mélyrepülést produkáltak múlt hét végén a tengerentúli...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

Nagy-Britannia a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után tervezett átmeneti...

Szombati brit sajtóértesülés szerint a brit kormány külön szabályrendszerrel...

Hirdetés
Csok

Mégsem olyan szuper ötlet a CSOK, mint gondoltuk?

2015 júliusától bevezették a CSOK-ot, majd 2016 januárjától a lakáspiaci áfát...

Már szórják a kedvezményes hitelt a felújításhoz

Kedvezőbb feltételekkel és egyszerűbben igényelhető január 8-tól a...

Határokon át

A horvát kormányfővel vitáztak az unió jövőjéről

A horvát kormányfő volt a második uniós vezető, aki az Európa jövőjét...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Brexit: képtelenség, amit a brit kormány akar »

ALTEO 725 (1,40 ) ANY 1380 (0,73 ) APPENINN 684 (0,15 ) BIF 1790 (-0,56 ) CIGPANNONIA 446 (0,45 ) CSEPEL 1145 (-0,43 ) ENEFI 186 (-2,62 ) ESTMEDIA 42 (-2,79 ) GSPARK 3640 (-0,82 ) KONZUM 3095 (0,32 ) MOL 2910 (0,48 ) MTELEKOM 468 (-0,53 ) NORDTELEKOM 47 (-2,10 ) OPUS 642 (-1,23 ) OTP 11510 (-0,78 ) OTT1 256 (0,39 ) PANNERGY 694 (0,29 ) RABA 1435 (-0,69 ) RICHTER 5890 (-0,17 ) WABERERS 4690 (-1,05 ) ZWACK 17350 (-0,57 )