Elengedhetetlen a kisebb cégek versenyképessé tétele

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

A kis- és közepes vállalkozások gazdasági szerepének fontosságára hívták fel a figyelmet az Exportfejlesztési Világfórum (WEDF) előadói, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Arancha González, a Nemzetközi Kereskedelmi Központ igazgatója, akik Áder János köztársasági elnök után beszéltek a Közép-Európában első alkalommal megrendezett esemény szerdai megnyitóján Budapesten.

A beszállítói hálózat a cél

Szijjártó Péter megerősítette, a kormány célja, hogy az exportban radikálisan növekedjen a kis- és közepes vállalkozások súlya. A kormány ezért segíti a cégek versenyképességének javítását, illetve támogatást nyújt ahhoz is, hogy ezek a társaságok bekerüljenek a nagy multinacionális vállalatok beszállítói hálózatába - mondta.

A vízgazdaság, a mezőgazdaság és a gyógyszeripar azok az ágazatok, amelyekben a magyar vállalkozások leginkább fel tudják venni a versenyt a külpiacokon - vélekedett a külgazdasági és külügyminiszter.

Kitért arra is, hogy a magyar gazdaság nagymértékben a kivitelre támaszkodik, a GDP-arányos export eléri a 90 százalékot.

A versenyképesség, mint húzóerő

Arancha González, a Nemzetközi Kereskedelmi Központ igazgatója úgy vélekedett, hogy minél versenyképesebbek a kis- és közepes vállalatok egy országban, annál erőteljesebb lehet a gazdasági növekedés. Elmondta, segíteni kell ezeket a társaságokat ebben a folyamatban, ami elsősorban a bürokrácia csökkentésével, a logisztika fejlesztésével, a működő tőkéhez való hozzájutással érhető el.

Abban is támogatni kell a kisebb társaságokat, hogy megértsék, átlássák, milyen termékekre van igény a nemzetközi piacokon - jegyezte meg az igazgató.

Akár exportról, akár befektetésekről legyen szó, kemény versenyben vannak az országok egymással - szögezte le a külgazdasági és külügyminiszter. Magyarország ebbe a megmérettetésbe úgy lépett be, hogy Európa legalacsonyabb vállalkozói adóját és személyi jövedelem adóját biztosítja, illetve támogatja azokat a nemzetközi vállalatokat, amelyek befektetéseket hoznának ide vagy azokat a cégeket, amelyek termékeiket külföldön értékesítenék - tette hozzá.  

Bátor lépések

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy néhány éve Magyarország az unióban "a probléma része volt, hihetetlen gazdasági mutatókkal rendelkezett és az IMF gyámsága alatt állt", és ezen a helyzeten szavai szerint bátor, nem konvencionális lépésekkel sikerült változtatni, amelyek nagymértékben arra támaszkodtak, hogy milyenek az exportlehetőségek.

A 2010 utáni politika bebizonyította, hogy lehetséges a fiskális fegyelmet javítani, és közben a gazdasági növekedést is erősíteni, s ezzel rácáfolt arra a gazdasági beidegződésre, miszerint a kettő közül választani kell - hangsúlyozta a miniszter.  

Mély integráció

Magyarország mélyen integrált az Európai Unióban, a kereskedelme 78 százalékát a közösségi országokkal bonyolítja le, és ezen belül 27 százalékot Németországgal, amely az európai gazdaság gerincét adja - jegyezte meg Szijjártó Péter. Azt is hozzátette: a négy közép-európai ország és Németország között a kereskedelmi forgalom nagyobb, mint a német-francia áruforgalom.

Az Európai Uniós sikere létfontosságú Magyarország számára, ezért is szeretnénk, ha felgyorsítanák a tárgyalásokat a szabadkereskedelemről, amely megállapodások nélkül lehetetlen visszaszerezni a közösség elveszett versenyképességét - összegezte a külgazdasági és külügyminiszter utalván arra is, hogy az Unió legutóbb hat éve tudott szabadkereskedelmi egyezményt tető alá hozni.

Szabad kereskedelem

Arancha González előadásában megjegyezte, hogy a szabad kereskedelmet jelenleg kétkedés övezi, és hajlamosak megfeledkezni arról az emberek, hogy az árucsere alapvetően hozzájárult a jóléthez, ösztönzi például az innovációt. A szabad piacok elősegítették a növekedést, ma alacsonyabb az extrém szegénységben élők aránya a világon, mint bármikor - tette hozzá a Nemzetközi Kereskedelmi Központ igazgatója.

A kereskedelem, ha a javunkat is szolgálja, sokan nem részesültek annak előnyeiből - jegyezte meg az igazgató utalva arra, hogy hátrányos helyzetben vannak például azok, akik csak feldolgozatlan termékeket tudnak exportálni. Nem a piacokat kell bezárni, hanem a kereskedelmet kell a fenntartható jólét szolgálatába állítani - tette hozzá.

Hirdetés
Szavazz!

Kellenek amatőrök az olimpiára?

A profi teljesítmény számít, vagy az, hogy valaki képes-e kitűnni a tömegből?...

Összejön a két Korea?

Az "észak-déli" közös női hokicsapat olimpiai indulása pedig...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

Nagy-Britannia az EU-tagság megszűnése után sem züllik...

Szombati brit sajtóértesülés szerint a brit kormány külön szabályrendszerrel...

Hirdetés
Csok

Mégsem olyan szuper ötlet a CSOK, mint gondoltuk?

2015 júliusától bevezették a CSOK-ot, majd 2016 januárjától a lakáspiaci áfát...

Már szórják a kedvezményes hitelt a felújításhoz

Kedvezőbb feltételekkel és egyszerűbben igényelhető január 8-tól a...

Határokon át

Túl sokba kerül a menekülttábor, pénzt kérnek a franciák

A francia kormány azt szeretné, ha London nagyobb mértékben járulna hozzá az...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Ezzel a módszerrel könnyebben célba érne minden vállalkozás »

4IG 2040 (-5,56 ) ALTEO 715 (-1,38 ) ALTERA 645 (2,38 ) ANY 1390 (0,36 ) APPENINN 706 (0,86 ) CIGPANNONIA 433 (-2,70 ) CSEPEL 1130 (-2,59 ) Duna House A 3940 (0,51 ) ELMU 26600 (0,76 ) EMASZ 24000 (0,84 ) ESTMEDIA 45 (-1,11 ) FHB 692 (0,87 ) GSPARK 3650 (-0,27 ) KONZUM 3070 (-1,76 ) KPACK 7300 (-2,67 ) KULCSSOFT 1020 (7,94 ) MOL 2844 (-1,18 ) MTELEKOM 464 (-0,96 ) NORDTELEKOM 43 (-6,52 ) NUTEX 51 (-0,39 ) OPUS 641 (1,58 ) OTP 11590 (1,58 ) OTT1 252 (0,80 ) PANNERGY 706 (2,32 ) RICHTER 6080 (3,05 ) SET Group 214 (-1,83 ) WABERERS 4700 (-1,67 )