Mindenkit lekörözünk lízingelésben

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Folytatódik a növekedés a magyarországi lízingpiacon, az év első kilenc hónapjában a lízingcégek 428 milliárd forintot helyeztek ki, ami 19 százalékkal meghaladja az előző év azonos időszakában elért teljesítményt - derül ki a Magyar Lízingszövetség összefoglalójából.

Masszív növekedés

A szövetség hétfői tájékoztatása szerint a piacbővülést az is mutatja, hogy a kihelyezett összeg meghaladja a 2014-es egész éves összeget, 2015 azonos időszakához képest pedig 40 százalékos az emelkedés. Az idei bővülés meghaladja majd a szervezet 5 százalékos növekedést jelző év eleji prognózisát - idézi a közlemény Nyikos Katalint, a Magyar Lízingszövetség elnökét.

A magyar lízingpiac teljesítménye európai összevetésben is kiugró. A gépjárműveknél az európai átlagos növekedés valamivel 10 százalék alatt van, Magyarországon 18 százalék, a termelőeszközöknél pedig az európai bővülés 12 százalék, míg a magyar 20 százalékos az első háromnegyed évben.

A környező országok lízingpiacain általában 10 százalék körüli, illetve az alatti növekedés volt jellemző ebben az időszakban, a magyar piac tehát kifejezetten jól teljesített.

Az összefoglaló szerint a különböző lízingpiaci szegmensek közül az egyik legfontosabb pillér továbbra is a járműfinanszírozás. A személy- és kis haszongépjárműveknél 23 százalékkal 130,9 milliárd forintra nőtt a finanszírozott összeg.

A magánszemélyeknél már 33 százalékos a lízingfinanszírozás aránya, szemben a múlt év végi 30 százalékkal. A nagy haszongépjárműveknél pedig 21 százalékkal 122,7 milliárd forintra emelkedett a finanszírozott összeg. A gépek és berendezések részpiacán 41 százalékkal 48 milliárd forintra nőtt a finanszírozott összeg.

A cégek pörgetik a piacot

Az emelkedés a vállalkozások beruházási kedvével magyarázható. Azt jelzi, hogy egyre több vállalkozás választja nem csak a járművek beszerzéséhez, hanem az egyéb eszközökhöz is a lízingfinanszírozást. A mezőgazdasági gépek esetében a finanszírozott összeg 9 százalékkal 53,6 milliárd forintra emelkedett.

Ebben a szegmensben fontos szerepet játszott korábban a jegybank növekedési hitelprogramja, amelyhez tavaly a kihelyezések 80 százaléka kötődött, az idén ez az arány 26 százalékra csökkent. A lízingszövetség szakemberei a következő időszakban további bővülést várnak, bár a dinamika lassulhat - közölték.

Hirdetés
Szavazz!

Összejön a két Korea?

Az "észak-déli" közös női hokicsapat olimpiai indulása pedig...

Összeomlik a részvénypiac?

Két éve nem látott mélyrepülést produkáltak múlt hét végén a tengerentúli...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

Soros György szerint tragikus hiba Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból.

A Brexit-tárgyalásokért felelős brit miniszter szerint "meglepő",...

Hirdetés
Csok

Mégsem olyan szuper ötlet a CSOK, mint gondoltuk?

2015 júliusától bevezették a CSOK-ot, majd 2016 januárjától a lakáspiaci áfát...

Már szórják a kedvezményes hitelt a felújításhoz

Kedvezőbb feltételekkel és egyszerűbben igényelhető január 8-tól a...

Határokon át

A horvát kormányfővel vitáztak az unió jövőjéről

A horvát kormányfő volt a második uniós vezető, aki az Európa jövőjét...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Jöhet még idén felminősítés? »