Mindenkit lekörözünk lízingelésben

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Folytatódik a növekedés a magyarországi lízingpiacon, az év első kilenc hónapjában a lízingcégek 428 milliárd forintot helyeztek ki, ami 19 százalékkal meghaladja az előző év azonos időszakában elért teljesítményt - derül ki a Magyar Lízingszövetség összefoglalójából.

Masszív növekedés

A szövetség hétfői tájékoztatása szerint a piacbővülést az is mutatja, hogy a kihelyezett összeg meghaladja a 2014-es egész éves összeget, 2015 azonos időszakához képest pedig 40 százalékos az emelkedés. Az idei bővülés meghaladja majd a szervezet 5 százalékos növekedést jelző év eleji prognózisát - idézi a közlemény Nyikos Katalint, a Magyar Lízingszövetség elnökét.

A magyar lízingpiac teljesítménye európai összevetésben is kiugró. A gépjárműveknél az európai átlagos növekedés valamivel 10 százalék alatt van, Magyarországon 18 százalék, a termelőeszközöknél pedig az európai bővülés 12 százalék, míg a magyar 20 százalékos az első háromnegyed évben.

A környező országok lízingpiacain általában 10 százalék körüli, illetve az alatti növekedés volt jellemző ebben az időszakban, a magyar piac tehát kifejezetten jól teljesített.

Az összefoglaló szerint a különböző lízingpiaci szegmensek közül az egyik legfontosabb pillér továbbra is a járműfinanszírozás. A személy- és kis haszongépjárműveknél 23 százalékkal 130,9 milliárd forintra nőtt a finanszírozott összeg.

A magánszemélyeknél már 33 százalékos a lízingfinanszírozás aránya, szemben a múlt év végi 30 százalékkal. A nagy haszongépjárműveknél pedig 21 százalékkal 122,7 milliárd forintra emelkedett a finanszírozott összeg. A gépek és berendezések részpiacán 41 százalékkal 48 milliárd forintra nőtt a finanszírozott összeg.

A cégek pörgetik a piacot

Az emelkedés a vállalkozások beruházási kedvével magyarázható. Azt jelzi, hogy egyre több vállalkozás választja nem csak a járművek beszerzéséhez, hanem az egyéb eszközökhöz is a lízingfinanszírozást. A mezőgazdasági gépek esetében a finanszírozott összeg 9 százalékkal 53,6 milliárd forintra emelkedett.

Ebben a szegmensben fontos szerepet játszott korábban a jegybank növekedési hitelprogramja, amelyhez tavaly a kihelyezések 80 százaléka kötődött, az idén ez az arány 26 százalékra csökkent. A lízingszövetség szakemberei a következő időszakban további bővülést várnak, bár a dinamika lassulhat - közölték.

Hirdetés
Szavazz!

Kiöregszik a magyar?

Amióta csak népszámlálást tartanak Magyarországon, még sosem volt ennyire...

Legyünk e-sport nagyhatalom?

Úgy tűnik a kormányzat elszánt ebben a kérdésben, bár a magyar e-sport még...

Forex mazsoláknak

Az éles számlának való nagy bemutatkozásom után már másnap úgy döntöttem...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

A brit kormány 3 milliárd fontot (több mint ezermilliárd forintot) különít el...

Olyan könnyű lesz a letelepedett státus megszerzése, mint a jogosítvány...

Hirdetés
Csok

Nagyon népszerű lett a csok

Eddig mintegy 240 ezer embernek segített a családi otthonteremtési kedvezmény...

Szárnyal az építőipar, de meddig?

A hazai építőipar teljesítménye 2017-ben rég nem látott javulást mutat.

Határokon át

Változást hozhat a dublini reform

Az EP készen áll a menedékkérők igazságosabb elosztását célzó dublini...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

A digitális átalakulás a versenyképesség egyik kulcsa »