Mire kell figyelniük a kereskedő cégeknek?

2013. február 02. 15:15 | forrás: TF-információ

Akár több millió forintig terjedő bírsággal sújthatja a hatóság azt a gazdálkodót, aki az úgynevezett kettős felhasználású termékek külkereskedelmével kapcsolatos engedélyeztetési kötelezettségeinek nem, vagy nem a megfelelő módon tesz eleget.

Ilyen, kettős felhasználású termék lehet minden olyan áru (akár szoftver is), amely polgári és katonai célra egyaránt felhasználható.

Dr. Falcsik István, a Deloitte Zrt. Vám, jövedéki és termékdíjjal kapcsolatos szolgáltatások üzletágának vezető szakértője:

Az elmúlt évtizedekben a globalizációs trendeknek megfelelően előtérbe került a határokon átnyúló árumozgások ellenőrzésének kérdésköre. Ezen belül is kiemelt figyelem irányul a kettős felhasználású termékek kereskedelmi forgalomban történő szállítására. Ezt a forgalmat nemzetközi egyezmények, a közösségi és hazai jogi normák szabályozzák, ám a gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy a kereskedő társaságok egy része mégsem szentel kellő figyelmet a kettős felhasználású termékekhez köthető szabályoknak. Ezt leggyakrabban a tájékozatlanság, a termékek kereskedelmi forgalmához köthető szabályozás ismeretének a hiánya okozza, annak ellenére, hogy az engedélyező és felügyelő hatóságok kellő mértékű tájékoztatást nyújtanak ezen a téren. Kevesen tudják azt is, hogy a kettős felhasználású termékek körébe akár szoftverek, vagy teljesen általánosnak tartott termékek is tartozhatnak, mint például egyes számítógép-hardverek, optikai és elektronikai eszközök, gépek, berendezések, gyógyászatban használt termékek.

Magyarország különböző államközi egyezmények részeseként igyekszik a nemzetközi közösség normáival összhangban szabályozni a termékek országhatáron átnyúló kereskedelmét. E termékeknek mind a kivitelük, tranzitjuk, transzferjük, mind a  behozataluk engedélyköteles. Az uniós szabályozás értelmében többféle engedély adható ki, amelyek kiadásáért a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság Export-ellenőrzési Osztálya (MKEH) felelős. A jelenleg hatályos magyar szabályozás értelmében akár súlyos bírsággal is sújtható az a gazdálkodó, aki a kettős felhasználású termékeivel kapcsolatos engedélyeztetési kötelezettségeinek nem a jogszabályban leírtaknak megfelelő módon tesz eleget.

Az Európai Unió szabályozása, a közösségi vámunióra tekintettel kitér a kettős felhasználású termékek forgalmazására. A rendelet tételesen felsorolja, mely termékek tekintendők mindenképpen kettős felhasználásúnak, ezek forgalmazása tehát minden esetben engedélyhez kötött. Olyan ügyletek esetében, amelyek valamely embargó által sújtott országba irányulnak, a vonatkozó szabályok lehetővé teszik, hogy az egyes tagállamok a mellékletben  felsoroltakon felül más termékeket is bevonjanak az ellenőrzés alá, amennyiben azok érzékeny végfelhasználása feltételezhető. Ez az ún. „Catch All” klauzula néven elterjedt kitétel.

Dr. Falcsik István hozzátette: Fontos részlet, hogy bár a tanácsi rendelet melléklete taxatív felsorolást tartalmaz a kettős felhasználású termékeket illetően, az említett klauzula alapján a kereskedelmi ügyletek minősítése nem egyszerű, és nem egyértelmű feladat a gazdálkodók számára. A „Catch All” szabályozás értelmében a kereskedelmi ügyletek nagyon széles skálája a kettős felhasználású termékeket érintő szabályozás körébe eshet. Ennek megfelelően minden egyes ügylet, termék megítélése egyedi alapon kell, hogy történjen.

A kettős felhasználású termékek határokon átnyúló kereskedelmi forgalmának szabályozása összetett, és mind uniós, mind tagállami szinten a vonatkozó szabályok be nem tartása jelentős szankciókat (például jelentős pénzbírságot) von maga után. Ezen felül a kettős felhasználású termékekkel való visszaélés során a jelenleg hatályos Btk. szerint megvalósulhat bűncselekmény is.

Ezeket olvasta már?

A Taxify az Uber helyére pályázik

A hétvégi tüntetéssel az Uber befejezte magyarországi működését. Nem maradunk...

Tényleg nem célszerű adóval tartozni

A tartozóknak érdemes mihamarabb rendezni adósságukat.

Ma búcsúzik az Uber

Felfüggeszti a szolgáltatást az Uber közösségi személyszállító Magyarországon...

Hirdetés
Brexit

Nagy-Britannia szabadkereskedelmi megállapodást kötne Kínával.

Fokozza valamelyest a világgazdasági bizonytalanságot a Brexit-szavazás...

David Cameron volt brit miniszterelnök az EU-tagságról tartott júniusi...

Szavazz!

Pikkelnek ránk a hitelminősítők?

Még csak meg sem vizsgálta a magyar államadósság besorolását a Moody's...

Van élet az Európai Unión kívül?

Mióta a Brexit kapcsán Lázár János azt találta mondani, hogy nem tudna jó...

Neked

Egy kutatás szerint idén nyáron a közép- és kelet-európai országokban a...

A világ legvagyonosabb embereinek 60 százaléka mindössze négy országban...

Csak az utóbbi másfél évben a jegybank 7 jogosulatlan online...

Hirdetés
Csok

Csokkal vagy anélkül, de kell a lakás

A 30-as éveikben járók ötöde venne lakást, nő az érdeklődés a csok iránt egy...

Így hozd ki a legtöbbet a csok-ból!

Bár a lakáscélú támogatás népszerű a családok körében, egyelőre a használt...

Határokon át

Csak kilométerekre van a határtól egy újabb csapat migráns

Már csak néhány kilométerre vannak a magyar-szerb határtól azok a migránsok,...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Összekaphatta magát a magyar gazdaság »

4IG 2400 (0,21 ) ANY 1036 (0,58 ) APPENINN 210 (0,48 ) CITADELLA 2 (-0,37 ) ELMU 24160 (0,46 ) EMASZ 22150 (-0,09 ) FHB 533 (0,95 ) FORRAS/OE 944 (3,06 ) GSPARK 2370 (-0,63 ) KULCSSOFT 660 (-5,17 ) MASTERPLAST 541 (-0,18 ) MOL 17615 (-0,31 ) MTELEKOM 448 (0,45 ) Norbi Update 413 (-0,24 ) OTT1 26 (13,04 ) PANNERGY 372 (-1,06 ) PLOTINUS 5390 (-0,19 ) RABA 1228 (0,08 ) RICHTER 5930 (0,54 ) TRINV 5 (11,90 ) TWD 5 (-3,85 ) VISONKA 39 (-2,50 ) ZWACK 17290 (0,06 )