Négy tipp az eredményes csapatmunka érdekében

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az elején, amikor még kicsi a csapat, viszonylag egyszerű koordinálni az embereket. Két-három munkavállalónak nem is feltétlenül szükséges rendszeres meetingeket szervezni. Viszont, ahogy növekszik a vállalkozás, egyre nehezebb felügyelni és összehangolni a munkát, főleg, ha a team-ek egymástól függetlenül is képesek dolgozni, mint a test különálló végtagjai. Mégis, a hatékony és sikeres működéshez elengedhetetlen, hogy legyen kapcsolat a cég "kezei és lábai" között, ezért jó, ha bizonyos rendszerességgel csapatmegbeszéléseket tartunk. Ahhoz, hogy ezeknek a találkozóknak értelmük is legyen, ajánlott betartani néhány alapszabályt.

"Amikor a kéttagú vállakozásunk egy 10 fős csapattá nőtte ki magát, jelentős energiát fektettünk a csapattalálkozók gyakoriságának és struktúrájának optimalizálására. A célunk az volt, hogy mindenki tájékoztatást kapjon a másik munkájáról, illetve hogy egyeztetni tudjuk a célkitűzéseket. Fontos volt továbbá az, hogy ezek a találkozók eredményesek is legyenek" - nyilatkozták a Travefy tagjai.

A legrosszabb, amit egy cég tehet, az az, ha egy helyben toporog. Hogy a meetingekkel valóban elérjük a céljainkat és egyről a kettőre léphessünk, érdemes megfogadni a Travefy tanácsait!

A tervezés és a priorizálás a kulcs

Egy kisebb csapatnál, ahol a tagok legtöbbször egy légtérben dolgoznak, természetes, hogy mindenki tudja, merre halad a vállalkozás. Ilyenkor azonnal lehet egyeztetni, ha valaki elakad, nem szükséges egy külön meeting szervezése.

Egy nagyobb team esetében viszont már szükség lehet a rendszeres megbeszélésekre, amely a csapatépítés mellett megalapozza az vállalat eredményességét is. 

Érdemes azonban úgy időzíteni a találkozókat, hogy senkinek se kelljen félbeszakítania miatta a munkáját, ez ugyanis hátráltathatja a csapattagokat a feladatok hatékony és határidőre történő elvégzésében.

Jó választás lehet, ha rögtön egy meetinggel nyitjuk a hetet, viszont jegyezzük meg a “kevesebb több” mondást, mert ez erre a helyzetre is igaz: mindig legyen irányított a beszélgetés, és csak a fontos témákról essen szó. Ha a megbeszélés közben új kérdések, problémák vagy öltetek merülnek fel, írjuk fel őket, és tervezzük bele ezek megvitatását a következő heti találkozó menetrendjébe.

Itt valóban a részvétel a fontos

Általánosságban elmondható, hogy az ülések unalmasak és senki sem szívesen szólal fel. Ezzel szemben a legtermékenyebb találkozók izgalmasak, pörgősek, és mindenkit bevonnak a vitába. Ennek érdekében mindig törekedni kell arra, hogy minden csapattag kivegye a részét a megbeszélésekből.

“Nálunk az vált be, hogy meghatároztunk néhány fontos témát, és minden héten csak az egyikkel foglalkozuk. Azonban topikonként változik az is, hogy ki vezeti a meetinget. A termékközpontú találkozókat például a termékmenedzserünk vezényelte le, míg én általában a havi pénzügyi mérési eredményeket ismertetem” - mondta a Travefy vezérigazgatója.

Mindig fókuszáljunk a célokra!

Bármilyen témákat is érintünk a megbeszélések alkalmával, a legfontosabb, hogy az ötletek, a javaslatok, sőt, még a viták is a stratégiai célkitűzéseinket szolgálják. Ehhez az kell, hogy a csapat szívvel-lélekkel a közös célért dolgozzon. 

Ezt számtalan módon el lehet érni, de a legegyszerűbb, ha mindig a vágyott eredmények ismertetésével kezdjük a megbeszéléseket, és átbeszéljük, hogy hol tartunk a megvalósításban. A jó haladás inspirálóan hathat a csapatra, elakadás esetén pedig közösen kitalálhatjuk a megoldást, ami jó motiváló erő lehet a folytatásban.

Elég a befásultságból!

Végül, de nem utolsó sorban ne feledjük a szórakoztatást! A humor ugyanis szintén elengedhetetlen hozzávalója az eredményes meetingnek: oldott hangulatot teremt, valamint segít felkelteni és fenntartani a hallgatóság figyelmét.

Hirdetés
Szavazz!

Kellenek a sofőrök az autókba?

Új korszak kezdődött a közlekedésben. Már áldozata is van az önvezető...

Kína tényleg technológiai fölénybe kerülhet?

Az 5G hálózatok piacát féltik Amerikában a kínaiak előretörésétől. Vajon...

Forex szemináriumok

Egy Trader életútja nem mindig úgy zajlik, mint egy hierarchikus rendszerben...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

Jelentősen erősödéssel reagált a font a Brexit-tárgyalások hétfői ígéretes...

Számos fontos kérdésben megállapodásra jutottak a felek az Egyesült Királyság...

Hirdetés
Csok

Rég látott szinten az ingatlanfejlesztések

Tavaly már a válság előttit meghaladó szintre, 2 milliárd euró közelébe...

Csok: minden, amit a változásokról tudni kell

Mától egyszerűbb és gyorsabb a családi otthonteremtési kedvezmény, a csok...

Határokon át

Súlyos méreteket öltött a román kivándorlás

Az Európai Unió országai közül Romániának volt a legnagyobb arányú...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Startupok javíthatnak az életminőségünkön »

ALTEO 740 (0,68 ) ALTERA 670 (-4,96 ) ANY 1390 (1,09 ) APPENINN 555 (-1,77 ) BIF 1900 (1,06 ) CIGPANNONIA 377 (0,40 ) CSEPEL 948 (-2,27 ) Duna House A 4100 (1,49 ) ESTMEDIA 65 (4,50 ) FHB 615 (-1,13 ) FORRAS/T 1210 (-2,42 ) FUTURAQUA 58 (1,05 ) GSPARK 3550 (-0,28 ) KONZUM 2650 (-1,49 ) KULCSSOFT 1100 (4,76 ) MASTERPLAST 600 (-0,83 ) MTELEKOM 445 (-0,56 ) NORDTELEKOM 49 (-2,41 ) OPUS 511 (-0,97 ) OTP 11330 (-0,61 ) OTT1 283 (15,51 ) PANNERGY 750 (0,81 ) RABA 1420 (-1,39 ) RICHTER 5280 (-0,38 ) SET Group 213 (-0,47 ) WABERERS 4460 (-0,45 )