Világhódításra indulhatnak magyar cégek

| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Bár Magyarországon van tér és igény a fejlesztésekre, és többszáz ötlet vár megvalósításra, a startup ökoszisztéma még mindig gyerekcipőben jár. Az innovatív ötletek piacán ugyanis még kevés az igazán nagy, globális sikereket is elért projekt. Ahhoz, hogy megtörjék a jeget, a K&H szerint a nagyvállalati szektornak kell lépéseket tennie: felkarolni az induló vállalkozásokat, majd folyamatos szakmai tanácsadással, képzésekkel, valamint hazai és nemzetközi kapcsolatrendszerrel támogatni őket, egészen a sikerhez vezető út végéig.

A K&H több mint 30 éve segíti az okos döntések meghozatalában a lakosságot és a cégeket egyaránt. A több évtizedes szakmai múlt azonban többletfelelősséggel is jár: a bizalomépítés mellett a társadalmi felelősségvállalás is fontos része a vállalat stratégiájának. Ennek okán 4 területre fordítanak kiemelt figyelmet: a pénzügyi oktatásra, a környezetvédelemre, az egészség megőrzésére és a vállalkozásösztönzésre. A Start it @K&H inkubátorprogram az utóbbira helyezi a hangsúlyt - mondta el a kezdeményezést bemutató sajtóbeszélgetésen Horváth Magyary Nóra, a K&H kommunikációs vezetője.

Mik a startupok és miért fontosak a gazdasági életben?

Manapság már valószínűleg mindenki hallotta a “startup” kifejezést, és talán arról is lehet egy kezdetleges kép a fejünkben, hogy ez a szó az induló vállalkozásokat takarja. Az elnevezés azonban ennél jóval többet rejt magában.

Ezek a vállalkozások egy egyszerű, mégis innovatív ötletre (termék vagy szolgáltatás létrehozására) épülnek. Céljuk, hogy egy adott iparágban jelentkező problémára, kihívásra egy újszerű, eredeti választ kínáljanak. Mivel a megoldásukkal viszonylag sok felhasználó, sőt, akár egész ágazatok életét is megkönnyíthetik, robbanásszerű növekedési potenciállal rendelkeznek.

„Bár a startupok gazdasági szerepe limitált, közvetve mégis hatással lehetnek a nemzetgazdaságra, hiszen megváltoztathatják az iparágak gondolkodásmódját” - hangsúlyozta Németh Balázs, a K&H Változáskezelés divíziójának vezetője.

Példaként a Teslát hozta fel: ma már szinte mindenki ismeri az elektromos autógyártás úttörőjének nevét, de alig egy évtizeddel ezelőtt ez is csak egy innovatív ötlettel indult. Bár sem a gyártási volumen, sem a profittermelés terén nem teljesít kiemelkedően a cég, újszerű meglátásuk mégis az egész autóipari szektor szemléletét átformálta - magyarázta a szakember.

Mint mondta, hazánkban maximum 1000 ilyen hiánypótló projekt fut, amelyeknek nagyjából a negyede jutott el a kezdetleges állapottól az érettebb fázisig. Nemzetközileg is ismertté viszont kevesebb mint 1 százalékuk vált.

Az ötlettől a sikerig

Németh Balázs ismertette a startupok életének 3 fázisát is. Mint mondta, az ötlet kigondolását és kidolgozását, valamint a prototípusok megtervezését is magába foglaló első ciklus a legnehezebb. 

Azok közül, akik ezen túljutnak, a terv prezentálása és a hazai figyelem felkeltése után is sokan megállnak: az ágazat szereplői általában megveszik és beépítik az ígéretes elképzeléseket. Akik azonban a termék bemutatása és az első sikerek közötti, úgynevezett “halál völgyéből” is ki tudnak lépni, még kevesebben vannak.

Forrás: K&H

Hangsúlyozta, a K&H az inkubátor kezdeményezéssel a második és a harmadik fázisban tud részt venni, amely során a tehetséggondozásban, a kapcsolatépítésben, a kockázatok csökkentésében és a piacszerzésben támogatják a kiválasztott induló vállalkozásokat.

Amikor összeáll a kép

A Start it @K&H célja, hogy a startupoknak a legkritikusabb pillanatban tudjanak újabb lendületet adni, s ezáltal az ígéretes ötlet egy valóban sikeres és nyereséges vállalattá nője ki magát.

“Inkubátorprogramunkba nagy fejlődési potenciállal rendelkező, jellemzően a korai fázisban lévő startupok jelentkezését várjuk” - mondta Németh Balázs.

A részvétel feltételei közé tartozik, hogy a startup már rendelkezzen egy releváns, piacra dobható, és egyben értékteremtő ötlettel, és emögött egy minimum 2-3 fős csapat is álljon. Elvárás továbbá, hogy legalább az egyik csapattag jól beszéljen angolul.

A K&H a 6 hónapos inkubációs program során többek között folyamatos mentorálást, ingyenes infrastruktúrát, üzletfejlesztési tervet, befektetői kapcsolatokat és egy alkotói légkörű irodát is biztosít a pályázat nyerteseinek.

Mint kiderült, 2017 utolsó negyedévében egy szűk körben már lehetőséget adtak a jelentkezésre, amely során 4 csapat már be is került a programba, a mostani pályázási időszak lejárta után pedig további 8-10 startupot választanak majd ki.

A programban való részvételre február 10-éig várják a jelentkezést a http://startitkh.hu weboldalon keresztül.

Hirdetés
Szavazz!

Kína kinyírja a bitcoint?

A kínai kormány immár nem csak a bitcoin ellen harcol, de hadjáratot indított...

Elpártolnak az iPhone rajongói?

Az új iPhone-ok alig fogynak, a régieket meg lassítja az Apple. Elpártolnak a...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

Juncker szeretné, ha az Egyesült Királyság egyszer visszatérne az EU-ba.

A brit kormány nem veheti készpénznek, hogy sikerül...

Hirdetés
Csok

Már szórják a kedvezményes hitelt a felújításhoz

Kedvezőbb feltételekkel és egyszerűbben igényelhető január 8-tól a...

Behúzta a féket a fővárosi ingatlanpiac

2017-ben még tovább élénkült a hazai lakáspiac a tavalyi évhez képest:...

Határokon át

Túl sokba kerül a menekülttábor, pénzt kérnek a franciák

A francia kormány azt szeretné, ha London nagyobb mértékben járulna hozzá az...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Hat jel, ami arra utal, hogy rossz helyen dolgozol »

ALTEO 720 (2,86 ) ALTERA 555 (2,78 ) ANY 1385 (1,09 ) APPENINN 699 (4,33 ) BIF 1560 (-0,64 ) CIGPANNONIA 480 (2,13 ) CSEPEL 938 (-6,20 ) EHEP 1050 (14,75 ) ELMU 26200 (0,77 ) ENEFI 222 (3,74 ) ESTMEDIA 60 (11,11 ) FHB 743 (-0,27 ) FORRAS/OE 1350 (17,39 ) FORRAS/T 1390 (8,59 ) FUTURAQUA 67 (4,06 ) GSPARK 3600 (1,41 ) KONZUM 3200 (1,59 ) KULCSSOFT 920 (1,10 ) MASTERPLAST 605 (2,54 ) MOL 3034 (0,60 ) MTELEKOM 471 (0,11 ) NORDTELEKOM 49 (4,47 ) NUTEX 57 (-1,72 ) OPUS 646 (6,25 ) OTP 10910 (-0,27 ) OTT1 276 (7,81 ) PANNERGY 752 (-1,83 ) PLOTINUS 6500 (-2,26 ) RABA 1270 (0,40 ) RICHTER 6690 (0,22 ) SET Group 218 (9,82 ) WABERERS 4970 (2,47 ) ZWACK 17200 (0,88 )