104 éve eltűnt festményre leltek

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

104 év lappangás után került elő a Ringelspiel, Czóbel Béla egyik korai kis vászon képe, mely a BÁV következő aukcióján kalapács alá is kerül. A művel Czóbel egyik fontos kiállítási szereplése teljes mértékében rekonstruálhatóvá vált.

Fontos láncszem

A Ringelspiel című kis vászon kép sokáig szerepelt a "WANTED"-listán, míg végre 104 évi lappangás után újra előkerült. A képpel Czóbel egyik fontos kiállítási szereplése teljes mértékben rekonstruálhatóvá vált. Az utolsó hiányzó láncszemként előkerült kép jelentős adalékul szolgál nem csupán a Czóbel-életmű, de a nagybányai festészet történetének feldolgozásában is.

Az 1912 augusztusában rendezett Nagybányai jubiláris képkiállításon Czóbeltől összesen hat festmény szerepelt, s eddig közülük ötöt tudtak a szakértők azonosítani, csupán egy körhintát ábrázoló kép felbukkanását várták az 1912-es katalógusban szereplő cím (Ringelspiel) alapján.

A most felbukkant posztimpresszionista főmű mindenképpen egy továbblépés a mester életművében az 1904 nyarán Nagybányán készített plein art naturalizmus és az impresszionizmus jegyében készült festményekhez képest.

Nagy valószínűséggel szeptember végén festette immár Franciaországban. A színes ruhák kaleidoszkópszerű kavalkádja már az őszi ruhatárról árulkodik, a zölden harsogó lombok, a nap ellen védő szalmakalapok az indián nyarat idézik. A festményt feltételezhetően már készítését követően, 1905-ben kiállították Franciaországban.

"Neo"

Czóbel 1906 nyarán tért vissza Nagybányára a Franciaországban és Belgiumban festett műveivel. A legfrissebb „párizsi divatról” harsogó alkotásai és Czóbel modern pálfordulása valóságos forradalmat robbantott ki, hiszen az élénk színek, a plakátszerű, kontúros, posztimpresszionista művek nyíltan szembehelyezkedtek az iskola plein art szemléletével. Czóbel akaratlanul elindította az öregek által „neo”-nak csúfolt mozgalmat.

A Ringelspiel ma is az életmű legkorábbi szakaszának kiemelkedő képeként tartják számon, egyúttal az utóbbi évek legszerethetőbb Czóbele kerül most kalapács alá a BÁV őszi aukcióján. Egy valóban különleges gyűjtői darab a kép, de a hazai és akár a külhoni múzeumok is büszkén válogathatnák gyűjteményükbe.

Ha tíz évvel korábban került volna elő, minden bizonnyal nem maradt volna ki sem a magyar Vadak, sem a Nyolcak tevékenységét bemutató kiállítás-turnékról, de az Allegro barbaro című, Musée d'Orsay-ban rendezett kiállításnak is delikát darabja lehetett volna, ahogy a Nagybánya festészetét feldolgozó kiállításoknak is.

A festmény a BÁV 69. Művészeti aukcióján kerül kalapács alá november 10-én a MOM Kulturális Központban 12 millió forintos kikiáltási áron.