22 millió kell a nyugodt öregkorhoz?

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A 18-29 év közti fiatalok arra számítanak, hogy 66 éves korukban vonulhatnak nyugdíjba, átlagosan 18 évet töltenek majd nyugdíjasként, és 22 millió forintra becsülik azt a megtakarítást, amely biztosíthatja számukra a pénzügyileg stabil öregkort - derül ki a Groupama Biztosító Zrt. felméréséből.

Az országos, reprezentatív felmérést az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. végezte a biztosító megbízásából, a 18-59 éves korosztály körében, 1000 ember megkérdezésével.

11 ezer havonta

A közlemény szerint a vizsgálatból kiderül az is, hogy a nyugdíjcélú megtakarítással rendelkezők 39 százaléka már 30 éves kora előtt elkezd takarékoskodni, és a fiatalok átlagosan havi 11 000 forintot tesznek félre.

A 18-59 éves korosztályt nézve a magyar lakosság arra számít, hogy átlagosan közel 17 évet tölt majd nyugdíjban, és véleményük szerint az idős korukban vágyott életszínvonal fenntartása érdekében 20 millió forintot kellene félretenniük.

A Groupama Biztosító Zrt. közel 1,3 millió ügyfelével, teljes körű biztosítási kínálatával a magyarországi biztosítási piac egyik legjelentősebb szereplője.

Félünk a nyugdíjas évektől, mégsem teszünk félre

Egy másik felmérésből -amelyet az OVB Magyarország készített - az derül ki, hogy hazai lakosság felének nincs semmilyen megtakarítása, aki pedig félre tud tenni valamennyit, az vagy lakásra és nyugdíj-kiegészítésre gyűjt, vagy a váratlan helyzetektől tart leginkább.

Emellett a kutatásban résztvevők több mint 90 százaléka életszínvonal csökkenést jósol a nyugdíjas éveire.

Legyen biztonságos, de könnyen elérhető

"A kutatás eredményéből jól kiolvasható, hogy a megtakarításokkal szembeni fő kívánalom elsősorban a biztonság (38 százalék), másodsorban pedig a magas hozam (25 százalék). A biztonság az átlagosnál is fontosabb az 50 év felettiek körében, míg a magas hozam a férfiak és a fiatalabbak (30-39 évesek) esetében hangsúlyosabb" - mondta el Papp Ádám, az OVB Vermögensberatung Kft. ügyvezető igazgatója.

"Természetesen mindkét szempont rendkívül fontos, de ha figyelembe vesszük, hogy a válaszadók 70 százaléka valamilyen váratlan élethelyzet megoldására szeretne tartalékot képezni, érdemes arra is figyelni, hogy megtakarításunk könnyen hozzáférhető legyen, ha tényleg történik velünk valamilyen előre nem látható esemény. Egy hirtelen jött betegség, vagy a munkahely elvesztése gyors reakciót kíván" - hangsúlyozta a szakember.

Ami a nyugdíjakat illeti, az OVB felmérése azt mutatja, hogy az emberek 90 százaléka életszínvonal csökkenést vár saját megtakarítás hiányában a nyugdíjas évekre.

Ezt olvasta már?

Több fiatal takarékoskodik, mint valaha »