25 millió euróból lesz okos város Ulánbátor

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. 25 millió euró értékű együttműködési megállapodást kötött Ulánbátor önkormányzatának fejlesztési ügynökségével, a megállapodás értelmében magyar cégek "okos város" technológiák szállítóiként részt vehetnek a mongol főváros városfejlesztési projektjeiben - közölte az MNKH hétfőn.

Az együttműködés keretében három fő fejlesztési program valósul meg: az ulánbátori közlekedési vállalat teljes buszparkjának megújítása; új, intelligens, komplett városrész kiépítése mintegy 62 hektáros területen; valamint intelligens közvilágítási rendszer kiépítése a mongol főváros egyik kerületében - olvasható a közleményben.

Mit tartalmaz a projekt?

Kiemelték: a buszpark megújítása támogatására magyar buszösszeszerelő üzem is épül a mongol fővárosban, amelyhez kapcsolódóan a városi közlekedést támogató magyar "smart city" alkalmazásokat, termékeket is bevonják a város integrált, jelenleg modernizálás alatt álló közlekedési rendszerébe.

Az "okos város" projekt megtervezésére és megvalósítására magyar cégek bevonásával a Magyar Nemzeti Kereskedőház tesz javaslatot.

Az együttműködési megállapodás további közös projektek megvalósításának előkészítésére is lehetőséget ad. Például párhuzamosan magyar technológiával indulhat építőanyag-gyártás, illetve élelmiszer-feldolgozó üzem Ulánbátorban, és magyar cégek közreműködésével valósulhat meg a főváros folyóinak szabályozása, hasznosítása is - ismertették.

Fontos ez a projekt

A közleményben idézik Ducsai-Oláh Zsanettet, az MNKH vezérigazgatóját, aki kiemelte, hogy Mongólia és azon belül Ulánbátor gazdasági és társadalmi szempontból a világ egyik leggyorsabban fejlődő térsége.

A mostani aláírással kiemelt fontosságú intelligens városfejlesztési projektekben vehetnek részt magyar vállalkozások a kereskedőház révén - mutatott rá. A kereskedőház vezérigazgatója elmondta, hogy az MNKH ulánbátori kirendeltsége által folytatott kínálati stratégia révén határozták meg az együttműködési megállapodásban rögzített három fejlesztési területet.

A projektek várhatóan 2016 nyarán indulnak el.

Az MNKH helyi képviseletein keresztül jelenleg négy kontinens összesen közel 40 országának piaca érhető el. Célja, hogy elősegítse a magas hozzáadott értékű, nemzetközileg is versenyképes termékeket és szolgáltatásokat előállító hazai kis- és középvállalkozások exporttevékenységének bővülését.

Ezt olvasta már?

A globális gazdasági növekedés lassulni fog idén »