A hazai kkv-kat is utolérte az ipari forradalom

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Gyökeresen átalakul az ipari tevékenység az egész nyugati világban, beleértve Európát is. Az Ipar 4.0-nak nevezett szemlélet- és technológiaváltás mostanra már Magyarországot is elérte. Ráadásul nem csak a multinacionális nagyvállalatok, hanem a hazai kis- és közepes cégek is bekapcsolódnak a folyamatokba - olvasható az RG-Net Kft. sajtóközleményében.

Okoseszközök, digitalizálás, automatizálás

Automatizálás, egyedi tömeggyártás, big data elemzés – csak néhány a jelenleg is zajló világméretű ipari átalakulás kulcsfogalmai közül.

Az Ipar 4.0 keretében lényegében hasonló folyamatok mennek végbe a gazdaságban, ahogy az emberek hétköznapjaiban is: az okoseszközök, az egyéni megoldásokat kínáló digitális technológiák és sokszor az élőmunkát kiváltó automatizáció elterjedése.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Mindez ráadásul már kinőtte a startupok és a vezető technológiai nagyvállalatok világát, számos magyarországi vállalkozás számára is a hétköznapok szerves részévé vált.

A magyarok is haladnak a korral

Számos hazai termelő cég használ már olyan többfunkciós terminálokat a gyártócsarnokaiban, amelyekkel a termelési folyamatokat tudja nyomon követni és szabályozni.

Ezeknek az eszközöknek a különlegessége, hogy mind maga a berendezés, mind a rajta futó szoftver magyar fejlesztésű. Egy ilyen terminál képes arra, hogy a gyártósori termelés minden mozzanatáról adatokat gyűjtsön és ezek elemzésével gyorsabbá, olcsóbbá és hatékonyabbá tegye a munkát.

„A jelenleg is zajló átalakulások egyelőre főként a vállalkozókat foglalkoztatják. Földcsuszamlásszerű változások helyett kisebb lépésekben változik a termelő szektor, ez pedig lehetőséget teremt a hazai vállalkozásoknak is, hogy bekapcsolódjanak az innovációba” – értékelte a helyzetet Herbály István, az RG-Net Kft. Ipar 4.0 szakértője.

„Ezek az apró lépések nagyon komoly hatással bírhatnak. Ha a gyártási folyamatok jobb megszervezésével csak 1 százalékkal sikerül felgyorsítani egy üzem termelését, az a nyereségi oldalon akár több millió forintos többletet is jelenthet” – tette hozzá a szakértő.

Kis cégek a célkeresztben

A hazai innováció fontos pozitívuma, hogy a fejlesztések célcsoportjai sok esetben a kis- és közepes vállalkozások.

A legfeljebb néhány száz főt foglalkoztató termelőüzemek ritkán engedhetik meg maguknak a világpiacon elérhető komplex és drága rendszerek megvásárlását, amelynek minden elemére többnyire nincs is szükségük.

A magyar fejlesztésű berendezések viszont az ő igényeikhez igazodva készülnek, elérhető áron, erősítve ennek a szektornak a versenyképességét.

Ezt olvasta már?

Nagyon visszaesett az euróövezet ipari termelése »