A kormány szerint hatalmas siker a csok

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Óriási az érdeklődés a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) iránt, az idei első fél évben 61 ezren érdeklődtek a bankoknál, hat hónap alatt 11 900 kérelmet nyújtottak be, ezek összértéke 31,9 milliárd forint - jelentette be Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára pénteken Nagytarcsán.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt egy évben több mint 22 ezer családnak sikerült segíteni a csokkal, ami 43 milliárd forintos támogatást jelent.

Dömötör Csaba kifejtette, hogy az adatok azt tanúsítják, hogy a magyarok bíznak ebben az otthonteremtési lehetőségben, és élnek is vele. Jelezte ugyanakkor azt is, hogy a csok csak egy eleme az otthonteremtési programnak, a lakáshoz jutást segíti az áfacsökkentés, a háromgyermekeseknek járó 10 millió forintos támogatás és a nemzeti otthonteremtési közösségek (nok) létrehozása is.

A program népszerűsége megnyilvánul az építési engedélyek számának növekedésében is - tette hozzá -, a KSH legfrissebb adatai szerint az idei első hat hónapban több építési engedélyt adtak ki, mint tavaly összesen.

Folytatják a programot

A legjobban a megyei jogú városokban emelkedik a szám, de a községekben is 72 százalékos a növekedés - mondta, kiemelve ez utóbbi fontosságát, mert a korábbi időszakban a vidéki kistelepüléseken nagyon alacsony volt az építkezések száma.

Az államtitkár felidézte, hogy a kormány azért indította el az otthonteremtési programot, hogy minden család saját lakáshoz vagy házhoz jusson, méghozzá elérhető áron. Hangsúlyozta, hogy a kormány részéről minden szükséges forrás rendelkezésre áll, 2017-ben ez 211 milliárd forintot jelent.

Mindenki csok-ot akar?

Novák Katalin arra emlékeztetett, hogy 2015. július elsején indult el az otthonteremtési program első fontos eleme, a csok. Mint mondta, megtapasztalva, hogy "ez valós igényre adott reális válasz", növelték a támogatási összegeket és kibővítették a lehetőségek körét, ez év elejétől megújult formában folytatták a programot.

Az államtitkár felidézte, hogy a csoknak köszönhetően akár 10 millió forintos vissza nem térítendő összeget is kaphatnak azok, akik családban élnek, vagy gyermeket vállalnak a közeljövőben, s a program azoknak is segítséget jelent, akik használt ingatlant vásárolnak.

Az államtitkár kiemelte, hogy az érdeklődés egyre növekszik a csok iránt, az új építésű otthont tervezők között tízszeresére nőtt a nagycsaládosok aránya, ami azt is jelzi, hogy sokan terveznek már három vagy annál is több gyermeket.

Az elmúlt egy év adatait ismertetve elmondta: több mint 22 ezer családnak sikerült segíteni a csokkal, ami 43 milliárd forintos támogatást jelent. Szólt arról is, hogy növekszik az előre vállalt gyermekek aránya, minden harmadik támogatást ilyen család vesz igénybe. Novák Katalin közölte, hogy a csok és a családi otthonteremtési program minden eleme rendkívül népszerű, és a kormány elkötelezett a folytatása mellett.

Ezt olvasta már?

Tetemes összeget fordítanak az osztrákok a tömegközlekedésre »