A magas nyugdíj 10 titka

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 3 perc

A pénzügyileg felelős és sikeres emberek nem a véletlennek köszönhetik a vagyonukat, és nem is egy nap alatt gyűjtötték azt össze. Ha valaki felelős módon kíván meggazdagodni, akkor komoly akaraterőre és hosszú távú előrelátásra van szüksége. Ehhez figyelembe kell venni a pénzügyi szabadság árát, és tudnunk kell lemondani a pillanatnyi vágyainkról a hosszú távú siker érdekében. A MarketWatch összeállításából kiderül, mely 10 lépés szükséges ahhoz, hogy fegyelmezetten és komoly odafigyeléssel jelentősebb vagyonra tehessünk szert.

Kezdjük korán - Ma, nem holnap

Ha szeretnénk majd stílusosan nyugdíjba vonulni, érdemes azonnal elkezdeni a takarékoskodást időskori éveinkre. Legyünk akár vállalkozók vagy alkalmazottak, egy strukturált megtakarítási program mindenképpen előnyünkre válhat.

Bár beleeshetünk abba a csapdába, hogy úgy érezzük, elég csak holnap elkezdenünk félretenni, tartsuk szem előtt, hogy minél korábban kezdjük, annál több ideje lesz a számlánknak a bővülésre. Ha tehát nem szeretnénk egész életünkben a nyugdíjtól rettegni, érdemes még ma elkezdeni félretenni.

Automatizáljunk

Ha a pénzügyi sikerről van szó, előfordulhat, hogy mi magunk válunk saját magunk legnagyobb ellenségévé. Könnyű lehet ugyanis halogatni, valamint figyelmen kívül hagyni a teendőket, miközben nagy a késztetés, hogy többet költsünk, mint amennyit kellene. Ez pedig a legkézenfekvőbb út ahhoz, hogy elkerüljük a gazdagságot.

A legjobb módja, hogy megvédjük magunkat saját magunktól, hogy automatizáljuk a megtakarításainkat. Ez azt jelenti, hogy jól meghatározott időközönként teszünk félre fix összegeket, amivel kiküszöbölhetjük a rossz költési szokásainkat, és inkább megtakarítunk költekezés helyett.

Tegyünk félre, amennyit csak lehet

Ha hosszú távú megtakarításokról van szó, gyakran hallhatjuk, hogy érdemes kevéssel elkezdeni, majd fokozatosan – például évi minimum 1 százalékkal – növelni félretett összeget. Ezzel csupán az a probléma, hogy a minimális erőfeszítés, minimális eredményt hoz majd.

Éppen ezért igyekezzünk a lehető legnagyobb összeget félretenni, különösen, ha valóban hosszú távra szeretnénk megtakarítani. Amennyiben úgy látjuk, hogy jelenleg nem áll rendelkezésünkre akkora extra összeg, amennyit félre szeretnénk tenni, még mindig könnyebb az elején visszafogni a kiadásainkat a megtakarítás érdekében, mint a későbbiekben sietve felzárkózni.

Óvatosan a hitelkártyákkal

A magas kamatozású adósság talán a legnagyobb ellensége a pénzügyi szabadságnak. A hitelkártya-tartozások például hatalmas mennyiségű szükségtelen költséggel járnak, melyek jelentősen visszafoghatják a megtakarításainkat.

Érdemes tehát bölcsen bánni a hitelkártyákkal. A legokosabbak pontosan tudják, hogyan maximalizálják a jutalmakat, a pontokat és a kedvezményeket anélkül, hogy teljesen elmerülnének a tartozásokban. A hitelkártyáknál különösen érdemes odafigyelnünk a rossz szokásainkra, és követni a minimális kiadások elvét.

Élj úgy, mintha szegény lennél

A milliomosok köztünk élnek, és sokakról nem is gondolnánk, hogy azok. Bár vonzó lehet a csillogás, az igazán bölcsek inkább félreteszik a pénzüket, mintsem közszemlére bocsássák azt. Persze milliomosként könnyű lejjebb adni a színvonalból, ám ha valakinek sokkal csekélyebb vagyona van, akkor is érdemes kontrollálni a költési szokásait, és nagyobb hangsúlyt fektetni a megtakarításokra.

A trükk az, hogy magunkévá tegyük a „kevesebb több” mentalitást, és ezt fenn is tartsuk. Még akkor is, ha a későbbiekben sokkal nagyobb vagyon áll rendelkezésünkre.

Kerüljük a kísértést

Bárhol is járunk, hatalmas a kísértés, hogy a nagy lábon éljünk, meghaladva a korlátainkat. Ilyen impulzusok érkezhetnek a televízióból, a magazinokból, de a barátok, a család, illetve a kollégák részéről is. Szinte lehetetlen elkerülni a nyomást, hogy többet, egyre többet és még többet költsünk. A túlköltekezéssel azonban az a gond, hogy általában az adósságok felhalmozódásához, alacsony megtakarításhoz, valamint hosszú távú pénzügyi bizonytalansághoz vezet.

Érdemes ezért figyelnünk arra, hogy elkerüljük a negatív pénzügyi befolyásoló tényezőket, amennyire csak lehetséges. Kerüljük tehát el a plázákat, iratkozzunk le a kiskereskedelmi hírlevelekről (és ne iratkozzunk fel újakra), továbbá nyugodtan mondjuk nemet az olyan meghívásokra, amelyekről tudjuk, hogy komoly költségekkel járnak majd. Ezután pedig az ilyen kísértéseket cseréljük le olyanokra, amelyek inkább motiválnak minket.

Legyünk célorientáltak

A legtöbbünknek vannak közös céljaink, mint például visszafizetni az adósságunkat, házat venni vagy egy bizonyos korban vagy nyugdíjba menni. További célként merülhet fel, hogy saját vállalkozást indítsunk vagy, hogy vásároljunk egy másik ingatlant. Sajnos azonban a céljainkat sokszor beárnyékolja a mindennapi stressz, és ezért gyakran feledésbe merülnek, vagy figyelmen kívül hagyjuk őket. Amennyiben a céljaink csupán kósza gondolatok, nem képesek megváltoztatni a szokásainkat pénzügyi téren sem.

Ahhoz, hogy elérjük céljainkat, folyamatosan rájuk kell fókuszálnunk, és időt kell szentelnünk annak, hogy alaposan átgondoljuk azokat. Érdemes prioritásokat felállítani, és meghatározni egy olyan összeget, amelyet megtakarítva lehetővé tesszük céljaink megvalósítását.

Tanuljunk minden nap

A sikeres befektetők nem sajnálják az időt arra, hogy magukévá tegyék a legfontosabb pénzügyi fogalmakat és ismereteket, hogy megtanulják, mit tehetnek meg és mit nem, illetve, hogy lépést tartsanak a trendekkel. Kihasználnak minden lehetőséget, hogy bővítsék ismereteiket, és napi szinten figyelik a pénzügyi információkat. Érdemes tehát, olyan forrásokat követni, amelyek folyamatosan segíthetnek eligazodni a pénzügyi világ tengerében.

Mindazonáltal figyeljünk arra, hogy ne terheljük túl magunkat. De ami még ennél is lényegesebb, hogy igyekezzünk csak megbízható forrásokra hagyatkozni, elkerülve ezzel az alkalmatlan vagy potenciálisan veszélyes befektetéseket.

Diverzifikáljuk a portfóliónkat

A sikeres befektetők jól tudják, hogy nem érdemes egyetlen kosárban tartaniuk a vagyonukat – vagy akár kettőben. Ők szétszórják a befektetésre szánt pénzüket, amely így több helyre kerül részvényektől, befektetési alapokon és ETF-eken át kötvényekig, ingatlanokig, valamint startup vállalkozásokig. A diverzifikált portfólió arra szolgál, hogy széleskörűen kihasználhassuk az egyes szektorokban rejlő növekedési lehetőségeket, továbbá megóvjuk magunkat attól, hogy egy komolyabb piaci korrekció pénzügyi csőddel fenyegessen minket.

A diverzifikáció egyik legegyszerűbb módja, ha olyan befektetési stratégiát választunk, amely a befektető kockázattűrő képességén alapul. Ha valaki nem bízná a pénzét alapkelezőkre, akkor pedig megfontolhatja, hogy egy startupot támogasson. A lényeg az, hogy ne koncentráljunk túl nagy összeget egyetlen befektetésben.

Költs, hogy keress

Mindenképpen igaz, hogy a gazdagságnak ára van. Ez azonban nem szükségszerűen jelenti azt, hogy a befektetéseket egyfajta szerencsejátékként kell elképzelnünk. Ilyen esetben ugyanis könnyen vezethetnek minket az érzelmeink (általában a kapzsiság és a félelem), a benyomásaink vagy a naivitásunk.

A legjobb módszer, hogy ezt elkerüljük, ha olyan szakemberekkel vesszük körbe magunkat, akik megfelelően és objektíven szemlélik a pénzügyeinket. A pénzügyi tanácsadó vagy a könyvelő valóban költségekkel jár, de a szakértelmükbe fektetett tőke hosszú távon bizonyosan megtérül majd.

Amellett pedig, hogy természetesen nagy gonddal kell kiválasztanunk a megfelelő szakembereket, ügyeljünk arra is, hogy folyamatosan átlássuk és megértsük, hogy éppen hol van a pénzünk, és miért van ott.

 

Ezt olvasta már?

Befektetési alapok: az elmúlt hét nap nyertesei és vesztesei »