-->

A magyarok legnagyobb félelme

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A baleseti híreket hallva az embernek könnyen az az érzése támadhat, hogy percenként történik valami baj, sajnos azonban a helyzet ennél is rosszabb: Magyarországon évente közel 690 ezer - azaz 10 perc alatt országszerte átlagosan 13 -, orvosi ellátást igénylő baleset történik - olvasható a Vienna Life Biztosító blogján.

Egy baleset rémisztőbb, mint a munkahely elvesztése

A Vienna Life Biztosító idén tavasszal elvégzett felmérése során arra keresett választ, hogy mennyit tesznek meg az emberek a saját biztonságuk és családjuk megóvása érdekében. A 617 válaszadó 21,7 százaléka nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy „eleget tesz-e saját és családtagjai biztonságáért”.

A kutatásból azonban az is kiderült, hogy az emberek sokkal jobban félnek egy váratlan balesettől, mint a munkahelyük elvesztésétől. Arra a kérdésre, hogy mitől tart leginkább, az összes megkérdezett 40 százaléka válaszolta a balesetet, és csupán 12,8 százaléka az állása elvesztését - hívja fel a figyelmet a blog.

Otthon a legveszélyesebb

A Vienna Life Biztosító által megkérdezett 617 ember 56 százaléka szerint a közutakon történik a legtöbb baleset. Az igazság ezzel szemben az, hogy otthoni balesetekben több mint kétszer annyian halnak meg évente, mint a közúti közlekedési, a vasúti, a vízi és a légi balesetek során összesen. Míg ugyanis utóbbiak során a KSH adatai szerint 2014-ben 741 ember veszítette életét, addig otthoni balesetek következtében 1726 ember hunyt el.

Az adatok szerint ráadásul a legtöbb baleset a háztartásokban mindennaposnak számító tevékenységek végzése közben éri az embereket. A leggyakrabban esés, mérgezés, égés, vágás vagy fulladás okoz balesetet az otthonunkban.

A legnagyobb veszélyben a gyerekek vannak

Nem meglepő módon a legnagyobb veszélynek otthon is a gyerekek és az idősek vannak kitéve. Ennek ellenére sokan nem tudják, hogy a magyar állampolgárságú, 3-18 éves gyerekeknek ingyenes, a nap 24 órájában, külföldön is érvényes állami balesetbiztosítás jár, ez azonban a leggyakoribbnak számító csonttörésre csupán 3 ezer forintot fizet. Éppen ezért ajánlott kötni valamilyen kiegészítő biztosítást is az állami mellé, ami jóval több kockázatra kínál magasabb összegű fedezetet.

Súlyos anyagi terheket róhat a családra egy baleset

Míg az Egyesült Királyságban vagy Németországban a lakosság több mint 80 százaléka rendelkezik balesetbiztosítással, hazánkban mindössze 700 ezer ilyen szerződés van jelenleg, holott egy baleset következményeként könnyen előfordulhat, hogy tartósan kiesünk a munkából, csökkennek a bevételeink, esetleg extra kiadásaink merülnek föl, például az egészségügyi ellátás vagy a rehabilitáció során.

Az egész családra megköthető balesetbiztosítások díja mindössze napi 50-70 forint, amelyért több százezer forintos, vagy akár milliós nagyságrendű összegeket is kaphatunk például baleseti halál, rokkantság, műtét, csonttörés vagy égési sérülés esetén.

(A részletes kutatás a biztosítótársaság blogján olvasható.)

Ezt olvasta már?

Rengeteg szerződésváltásra számít még a Netrisk »