-->

A miskolci kormányhivatalt is "elfoglalták" az egyetemisták

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

"Elfoglalták" a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal miskolci épületét a felsőoktatást érintő változtatások ellen tiltakozó hallgatók kedd reggel.

A mintegy hetvenöt egyetemista az épület előtt, és az előcsarnokban várakozik, beszélgetnek - tapasztalta az MTI tudósítója a helyszínen.

Az előcsarnokban tartózkodik Társy József, a kormányhivatal kabinetfőnöke is, aki az MTI kérdésére azt mondta: természetesen tudomásul veszik a helyzetet, hogy a hallgatók alkotmányos jogukat gyakorolják. Mint mondta, a kormányhivatalban két nagy forgalmú ügyfélszolgálat működik, eddig azonban nem okozott zavart és fennakadást az egyetemisták tiltakozó akciója. Hozzátette: reggel nyolctól este nyolcig tart nyitva a hivatal.

Szabady Szabolcs, a Miskolci Egyetem Hallgatói és Doktoranduszhallgatói Önkormányzatának elnöke az MTI-nek a helyszínen azt mondta: úgy tudják, Demeter Ervin kormánymegbízott Budapesten tartózkodik, a Parlamentben, neki szeretnék átadni követeléseiket. Hozzáfűzte: "várjuk szeretettel". Úgy fogalmazott, nem akarják akadályozni a forgalmat és az ügyintézést, de csatlakoznak a hétfői vidéki és fővárosi megmozdulásokhoz, nem hagyják, hogy a kormány "ellehetetlenítse és eltiporja" a felsőoktatást.

Az MTI tudósítójának egy sajtóközleményt is átadott a ME-HÖK elnök, amelyben azt írták, hogy hétfőn sztrájkbizottságot alakított a kampusz hallgatói önkormányzata. Úgy döntöttek, Demeter Ervinnek adják át petíciójukat, hogy tolmácsolja azt a kormányzat felé. Ebben követelik a tandíj eltörlését és a keretszámok visszaállítását a 2010-es állapotokra. Emellett követelik a hallgatói szerződés eltörlését, az autonóm, politikától független felsőoktatás megteremtését, és a Miskolci Egyetem karainak jelenlegi formában történő megmaradását.

Dobi Tamás, a Borsod megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI kérdésére azt mondta: kedd reggel a miskolci rendőrkapitányságon egyeztettek a hallgatókkal, és a rendőrség tudomásul vette a spontán demonstrációt.

Kedd reggel megszüntették a tiltakozást a hallgatók a szegedi kormányhivatalban. Az épületben tegnap fogtak demonstrációba a diákok az államilag finanszírozott keretszámok drasztikus csökkentése miatt.

Ezt olvasta már?

Diákhitel: meghosszabbították az igénylési határidőt »