A nyári hőségben sem kell lemondanunk a sportolásról

| szerző: | olvasási idő: kb. 3 perc

A nyár nem csak a nyaralás, hanem a nyári sportok és extrém kikapcsolódási lehetőségek időszaka is. Mit, hol és mennyiért tudunk kipróbálni belföldön? Mire figyeljenek azok, akik maradnak a hagyományos futás-biciklizés-edzés hármasnál? És mennyivel másabb a hőségben sportolni, mint a hűvösebb napokon? Mutatjuk!

Extrém sportok itthon

A nyár egyértelműen a vízi sportok szerelmeseinek kedvez, és szerencsére már egyre többet ki is próbálhatunk itthon: elég csak elutazni szinte bármelyik tavunkhoz vagy folyónkhoz. 

Ma már nem feltétlenül kell tenger például ahhoz sem, hogy kipróbálhassuk a szörfözést. A Balatonon, a Velencei-tónál, sőt, még Budapest egyes strandjain is lehetőségünk nyílik a hullámok meglovagolására. Csak egy deszka kell hozzá, amit az ilyen helyeken nagyjából 3 ezerért bérelhetünk egy órára.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

A szörf továbbfejlesztett változata a windsurf, ami úgy néz ki, hogy a deszkára erősítenek egy háromszög alakú vitorlát, így nem csak a hullámokon, de a szélen is múlik a sport nehézsége. Magyarországon a Balaton a legmegfelelőbb hely a kipróbálására, de kisebb tavaknál is biztosítanak rá lehetőséget. A felszerelés bérlése itt is körülbelül 3 ezer forint óránként.

A “világ legelterjedtebb vízi sportja” címmel büszkélkedő vízisí nem véletlenül vált itthon is közkedveltté, hiszen viszonylag könnyen megtanulható, ha jó oktatót fogunk ki. Ha mi is kipróbálnánk, hogy milyen úgy siklani és egyensúlyozni a vízen, hogy közben egy motorcsónak által húzott kötélbe kapaszkodunk, akkor látogassunk el a Balatonhoz, a Velencei.tóhoz vagy Tiszaújvárosba, és 3 ezer forint/órás áron már mehetünk is.

A wakeboard nevezetű, szörfözés ihlette extrém sport nagyon hasonló a vízisíhez, annyi különbséggel, hogy itt egy kötélpálya van kialakítva, ami egyszerre több embert is tud húzni az erre kifejlesztett deszkán. Nem sorolható a kimondottan egyszerű sportok közé, viszont előnnyel indul az, aki már próbálta a snowboard-ot. Itthon többek között a Balatonon, a Velencei-tónál, Szegeden, Miskolcon és Kecskeméten is kipróbálhatjuk. Egy tanulóóra nagyjából 2500 forintba kerül, egy normál óra ára pedig 4 ezer körül mozog.

Végül nem hagyhatjuk ki a sorból a kajakot sem. Bár ez nem számít feltétlenül extrém sportnak, a vízi sportok között viszont a legkedveltebbek egyike. Ezt tulajdonképpen az összes tavunkon és folyónkon kipróbálhatjuk. Az egy személyes kajak napi bérlése körülbelül 1500 forint, egy több személyes változat bérleti díja pedig 2 ezertől indul.

Fontos, hogy a vízi sportok közben fokozottan oda kell figyelnünk a napszúrás és a leégés megelőzésére. Ehhez mindig viseljünk valamiféle fejfedőt - például sapkát, kalapot vagy kendőt -, illetve érdemes hosszú ujjú, fehér, lenge felsőt választani. Minden esetben minimum 40-es faktorszámú naptejet használjunk! Ajánlott vízállót venni, hiszen így nehezebben ázik le a bőrünkről.

Sportolás a hőségben

Bármilyen sportot válasszunk is nyárra, egészségünk érdekében érdemes néhány alapszabályt betartani, még akkor is, ha a hagyományosabb mozgásformáknál maradunk. Nem is kérdés, hogy a délelőtt 11 és délután 3 óra közötti időszakot a sportolóknak is ajánlott kerülniük, a legalkalmasabb időpontok azonban a reggel 9 óra előtti, vagy az este 9 óra utáni hűvösebb órák lehetnek.

Forrás: pexels

A bemelegítés és a levezetés fontossága nyáron sem elhanyagolható. Az általános bemelegítés célja, hogy a szervezetünket átvezessük a nyugalmi állapotból a terheléses állapotba.

A kulcsszó a fokozatosság: hagyjunk időt arra, hogy a test valamennyi izomcsoportját át tudjuk mozgatni, és apránként emeljük a terhelést! Így elkerülhetőek a sérülések. Erre, majd a sportolást követő levezetésre minimum 10-10 percet ajánlott rászánni.

Legyünk viszont türelmesek és megértőek magunkkal szemben! A nyári hőségben végzett intenzív testmozgás extrém fizikai igénybevételnek számít, ezért előfordulhat, hogy gyengébben teljesítünk és gyorsabban fáradunk, mint máskor. Ne erőltessük túl magunkat!

Bőrünk, szemünk, egészségünk védelme

Mielőtt a szabadba mennénk sportolni, mindenképpen kenjük be magunkat egy minimum 15-ör faktorszámú naptejjel, ne hagyjuk ki az arcunkat sem! A legjobb, ha a sűrűbb, zsírosabb állagú krémek közül választunk, ugyanis ezeket nehezebben oldja le az izzadság, és így kevesebb az esély arra, hogy a kozmetikum végül a szemünkbe folyjon a verejtékkel.

Szemünket is ajánlott megvédeni a sugárzástól. A jó minőségű, megfelelő szűrővel ellátott és viszonylag törésálló sportnapszemüvegek nem olcsóak, de szemünk egészsége megéri a befektetést.

A kevesebb tapasztalattal rendelkezőknek agy kérdés lehet még a nyári sportolással kapcsolatban az, hogy milyen öltözéket ajánlatos választani ilyenkor. Érdemes ilyenkor is rétegesen öltözni, és lehetőleg a világos színű, jól szellőző darabokat részesítsük előnyben! Válasszunk bő, vagy új generációs poliészteres ruhát, ami felszívja az izzadságot, valamint segít az ideális testhőmérséklet fenntartásában! 

A napszúrás és hőguta ellen pedig itt is védekeznünk kell! Viseljünk minden esetben valamiféle könnyű fejfedőt, ha pedig fejfájást, szédülést, émelygést, hányingert, hányást vagy mozgászavart észlelünk, azonnal hagyjuk abba a sportolást! Húzódjunk árnyékba vagy keressünk egy hűvös épületet, feküdjünk le, polcoljuk fel a fejünket, és pótoljuk a folyadékveszteséget, amilyen gyorsan csak tudjuk! Ha rövid időn belül nem javul az állapotunk, kérjünk segítséget vagy értesítsük a mentőket!

Fókuszban a folyadékpótlás

Nyáron a kánikula miatt erősödő izzadás következtében egyébként is megnő a folyadékszükségletünk, de sportolás előtt, közben és után különösen oda kell figyelnünk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre. 

Ha például hirtelen ránk tör a szomjúság, akkor arra figyelmeztet a szervezetünk, hogy az izzadással már körülbelül másfél liter folyadékot vesztettünk. Ezért mondják, hogy már késő akkor inni, amikor szomjasak leszünk: a folyadékpótlásról folyamatosan gondoskodnunk kell, főleg, ha rendszeresen sportolunk. 

Ha mégis úgy érezzük, hogy több nedvességet vesztettünk, mint amennyi vizet a magunkkal vitt kulacsból pótolni tudunk, érdemes víz helyett inkább a verejték összetételéhez hasonló sportitalokat (ennek hiányában ásványvízzel felhígított gyümölcslevet) választanunk, így nem csak a folyadékot, de az ion- és az energiaveszteséget is pótolni tudjuk.

Amikor csak tehetjük, mellőzzük sportolás előtt és közben az édes, szénsavas és koffeintartalmú üdítőket, valamint az alkoholos italokat.Ha pedig hajlamosak vagyunk az izomgörcsökre, fogyasszunk magnéziumban gazdag ásványvizet és ételeket (dióféléket, halat, tejterméket és teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket)!

4IG 671 (-0,59 ) ANY 1395 (1,09 ) APPENINN 359 (1,13 ) AutoWallis 101 (0,50 ) CIGPANNONIA 185 (-1,07 ) CyBERG 1650 (-6,78 ) EHEP 9300 (3,33 ) ELMU 34000 (-1,16 ) ENEFI 370 (-2,63 ) ESTMEDIA 118 (0,85 ) FUTURAQUA 108 (-0,74 ) GSPARK 5040 (-0,79 ) KULCSSOFT 2620 (-1,50 ) MASTERPLAST 760 (-2,06 ) MOL 2870 (1,77 ) MTELEKOM 448 (0,67 ) NORDTELEKOM 51 (0,20 ) NUTEX 45 (2,27 ) OPUS 301 (-0,13 ) ORMESTER 10800 (-2,70 ) OTP 14230 (-1,32 ) OTT1 242 (-2,81 ) RABA 1135 (-0,44 ) RICHTER 6465 (-0,23 ) SET Group 89 (-2,20 ) TAKAREK 526 (-0,75 ) WABERERS 1120 (1,36 ) ZWACK 17550 (-0,28 )