A startupok is elfordulnak Londontól

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Több londoni székhelyű startup cég érdeklődik a Berlinbe település lehetősége iránt, hogy továbbra is hozzáférjen az Európai Unió egységes belső piacához.

Sok az érdeklődő

Stefan Franzke, a Berlin Partner vállalkozásfejlesztő társaság igazgatójának hétfői tájékoztatása szerint a Brexit-szavazás óta tíz londoni startup érdeklődött a berlini kereskedelmi ingatlanárak, helyi munkaerő-piaci és lakáslehetőségek iránt.

Más európai városokhoz hasonlóan Berlin is igyekszik kihasítani magának egy szeletet London pénzügyi-technológiai szolgáltatást nyújtó, úgynevezett fintech iparából. Berlin városa szeptemberben képviseleti irodát nyit Londonban - tájékoztatta a Reuters hírügynökséget a londoni Fintech Week konferencián Cornelia Yzer, a berlini képviselőház gazdasági, technológiai és kutatási ügyekért felelős megbízottja.

"Berlin virágzó fintech központ, húsz percenként alakul egy-egy új startup, és még németül sem kell tudni hozzá" - mutatott rá.

Világosak az igények

Rajesh Agrawal, vállalkozásokért felelős londoni főpolgármester-helyettes szerint a Brexit-népszavazás végeredménye rossz hír volt Londonnak és a fintech cégeknek. Mint mondta, világos igényeik vannak: az egységes belső piachoz való hozzáférés és az unióban való szolgáltatásnyújtáshoz szükséges uniós útlevéljogok megtartása.

Az Európai Unió az útlevélhez fűződő jogok megőrzése fejében az uniós állampolgárok szabad mozgását és szabad munkavállalását várja el Nagy-Britanniától.

Berlin túlszárnyalta Londont

Eileen Burbidge, Nagy-Britannia fintech küldöttje szerint a kormány átértékeli a fintech cégek támogatására létrehozott programjait, és úgy vélte, nincs különösebb akadálya a brit útlevélhez fűződő jogok megtartásának. Mint mondta, még ha a legrosszabb forgatókönyv is valósul meg, azaz egy új engedélyt kell kiváltani, az sem fékezi majd le különösebben a londoni fintech cégek lendületét.

Az Ernst and Young korábbi jelentése szerint Berlin 2014-ben 2 milliárd eurónyi kockázati tőkebefektetést vonzott startup vállalatokba, amely túltesz Londonon is. A német fővárosban mintegy 100 fintech startup cég működik. A Berlin Partner szerint a város előnyei közé tartozik, hogy megfizethető, rendelkezésre áll a szakképzett munkaerő és széles körűen használják az angol nyelvet.

Ezt olvasta már?

A statisztikák szerint nőtt az EU turizmusa »